Modelfoto: Mostphotos

Frygt for endnu en dødsbrand:

Brandvæsnet undersøger alle plejehjem i Aarhus

Trods et højt niveau i brandsikkerhed og tæt samarbejde med Østjyllands Brandvæsen vil Aarhus Kommune sammen med Østjyllands Brandvæsen undersøge alle plejehjem for at sikre, at brandsikkerheden er i orden

I sidste måned hærgede en voldsom brand plejecenteret Farsøhthus i Allingåbro. Tre ældre beboere mistede livet, og efterfølgende er det kommet frem, at der var flere fejl i sikkerheden på plejecenteret.

En lignende situation vil man naturligvis ikke risikere i Aarhus, og derfor går kommunens Sundhed og Omsorg med livrem og seler, når det kommer til brandsikkerheden på plejehjemmene. Beboere på plejehjem i Aarhus og deres pårørende skal kunne føle sig trygge ved den brandsikkerhed og det arbejde, der bliver gjort for at forebygge brand, lyder det i en pressemeddelelse fra Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg.

"Vi vil derfor i første omgang se, om der er givet dispensationer på vores ældste plejehjem og de plejehjem med det laveste sikringsniveau, altså dem uden sprinkler- eller ABA-anlæg. På den baggrund vil vi se, om der er yderligere tiltag, der skal sættes i gang. Det kan medføre ekstra udgifter, som byrådet skal tage stilling til, og der kan også være forbedringer, som skal dækkes over huslejen," siger hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Lige så vigtigt vil vi arbejde videre med de tiltag, som vi allerede har sat i gang sammen med Østjyllands Brandvæsen, hvor vi generelt laver en gennemgang af brandsikkerheden på plejehjemmene for at se, om der bør sættes nye tiltag i gang for at øge trygheden, også selvom tiltagene ikke er lovpligtige."

Samarbejdet med Østjyllands Brandvæsen blev i 2017 endnu tættere for at minimere risikoen for brand og for at øge trygheden. Det betyder en tæt dialog om valg af brandtekniske løsninger, uddannelse af medarbejdere, brandøvelser og der er en hotline til brandvæsenet for sparring på brandsikkerhed.

Restriktive rammer for brandsikkerhed

"Det bør ikke være sådan at uklarhed, om hvorvidt der er givet dispensation fra brandkrav, skaber utryghed blandt beboere, pårørende og medarbejdere. Derfor vil jeg bede min forvaltning tale med byggesagsafdelingen hos Miljø og Teknik, for at høre, om de fremadrettet vil sikre et overblik over eventuelle dispensationer, som MTM giver til ikke bare plejehjem men også andre kommunale byggerier, hvor børn, unge, voksne og ældre færdes," fortsætter Jette Skive i pressemeddelelsen.

Sundhed og Omsorg har et tæt samarbejde med Østjyllands Brandvæsen, og traditionelt har det tidligere Aarhus Brand været meget restriktive med rammerne for brandsikkerhed:

"Det er kun godt, hvis Aarhus Kommune kan skabe det overblik, men det er slet ikke sikkert, at der er givet nogle dispensationer. Plejehjemmene i Aarhus overholder lovens krav, vi har ikke givet nogle forbud, og samarbejdet med Aarhus Kommune har betydet, at andre kommuner nu efterspørger samme tætte samarbejde," siger Lars Hviid, direktør i Østjyllands Brandvæsen, i pressemeddelelsen.

Publiceret 19 September 2018 10:54

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.