Tilmelding skal ske senest torsdagen inden til Lone Ø. Kristensen på telefon 51 71 54 28 eller lok@aarhus.dk.

Tilmelding skal ske senest torsdagen inden til Lone Ø. Kristensen på telefon 51 71 54 28 eller lok@aarhus.dk. Modelfoto

Nyt netværkstilbud til demensramte aarhusianere

Lokalcenter Koltgården i Hasselager lægger hus til et nyt netværkstilbud til par, hvor den ene er ramt af demens

Af
Martin Jørgensen

I Aarhus Kommune er der 3924 personer med demens. Det viser en opgørelse fra Nationalt Videnscenter for Demens. Det er mange, og derfor skal der nu søsættes endnu et tilbud i Område Syd for at hjælpe både den sygdomsramte og den pårørerende til at få en bedre hverdag.

Nu har man oprettet fællesspisningsarrangementer med mulighed for både den sygdomsramte og den pårørende at netværke på kryds og tværs.

"Vi vil gerne have, at folk kommer til arrangementet for at slappe af. De skal hygge sig og møde nye bekendtskaber. Det er det vigtigste," fortæller Hanne Lykkeskov, frivilligkonsulent ved Område Syd og med i arbejdsgruppen omkring det nye tilbud.

I lang tid har kommunen haft forskellige tilbud til demensramte og pårørende, blandt andet et dagscenter på Lokalcenter Koltgården, hvor folk med demenssygdom kan komme én eller flere dage i ugen.

"Inden for det seneste års tid, har vi haft et tilbud til pårørende, som har deres ægtefælle i dagscentret. Det har vi haft kæmpe succes med, for her kan folk få nye input, en mulighed for at læsse af og få venner, som står i samme situation," siger Hanne Lykkeskov.

Nyt netværk

Hanne Lykkeskov fortæller, at mange, der er berørte af sygdommen, oplever, at de mister deres gamle netværk på grund af de store omvæltninger.

"Det sker, fordi gamle venner ikke ved, hvordan de skal håndtere sygdommen. Det kan nemlig være svært med en, der ikke kan huske, spiser anderledes eller på anden vis har det svært."

Det er én af hovedårsagerne til, at man har startet dette tilbud, der - forhåbentligt - kan være med til at skabe nye netværk for folk, der er ramt af sygdommen.

"Her får folk mulighed for at få et andet netværk, hvor folk er på lige fod og i samme situation med sygdommens mange konsekvenser," fortæller Hanne Lykkeskov.

Det er planen, at arrangementet skal afholdes over tre torsdage i september, oktober og november. Der vil desuden være personale til stede, som sørger for, at der er nok ressourcer til at varetage de opgaver, der måtte være.

"Det er planen, at vi hen over disse tre torsdage skal finde ud af, om det er et netværk, som de ved egen kraft kan køre videre eller om de har brug for støtte. Håbet er, at de selv har lyst til at køre projektet videre."

Vigtigt for pårørende

For de pårørende kan det være en utrolig svær situation at stå i, hvis ens ægtefælle bliver ramt af demens, fortæller Hanne Lykkeskov.

"Det handler om, at vi også skal passe godt på de pårørende, for hvis de har et netværk, hvor de kan læsse af og få energi, så får den demensramte det også bedre," siger frivilligkonsulenten og tilføjer:

"Det kan være en lang proces, og mange oplever bare, at ens partner ændrer adfærd, opfører sig mærkeligt og kommer måske til at putte bilnøglen i køleskabet. Andre ændrer temperament, mens nogle bare bliver mere triste."

Aflastningen og chancen for at få fornyet energi er nøgleordene i dette projekt. I øjeblikket er det dog kun et tilbud til demensramte i Område Syd.

"Vi håber, at tilbuddet bliver så stor en succes, at det kan blive spredt ud til resten af kommunen, så flere kan få glæde af nye netværk," siger Hanne Lykkeskov.

Sundhed og Omsorg har støttet med midlerne til initiativet, som strækker sig over tre gange, nemlig 20. september, 25. oktober og 22. november. De tilmeldte mødes i cafeen på Lokalcenter Koltgården, Kunnerupvej 196, 8361 Hasselager.

Da der ydes tilskud til arrangementerne koster maden kun 50 kr. pr. person. Drikkevarer er for egen regning. Tilmelding skal ske senest torsdagen inden til Lone Ø. Kristensen på telefon 51 71 54 28 eller lok@aarhus.dk.

Publiceret 19 September 2018 15:00

SENESTE TV