Jon Høyer foran indgangen til opgangens kælder, som i meget lang tid har været raseret og ramt af utallige indbrud.

Jon Høyer foran indgangen til opgangens kælder, som i meget lang tid har været raseret og ramt af utallige indbrud. Foto: Martin Jørgensen

Stofindtag og indbrud i kælderrum: Disse aarhusianere lever et liv i utryghed

Borgere fra Marselisboulevard 88 har igennem to år levet med, at ubudne gæster gentagne gange har begået indbrud i kælderrum og indtaget hårde stoffer

Af
Martin Jørgensen

Beboerne på Marselisboulevard 88 beskriver gårdmiljøet - og i særdeleshed det fælles kælderrum - som en banegård, da det var allerværst. En banegård, hvor kriminelle stofmisbrugere raserede kælderen i de sene nattetider og brugte det som opholdsrum til stofindtag og overnatning. Foruden indbrud og stofindtag har der foregået åbenlyst salg af narko i gården omkring lejlighederne, mens der også er blevet stjålet cykler og biler.

Noget, som har frustreret beboerner og skabt utryghed. Især, fordi det har vist sig at være en visiteret borger fra magistratsafdelingen Sociale Forhold og Beskæftigelse, som har været flittig til at låne sin nøglebrik ud til venner og bekendte, som så har mistbrugt den i fællesskab.

"Det er så synd, at man har to så forskellige samfundsgrupper under samme tag. Der er tydeligvis noget galt med Aarhus Kommunes screening af nogle folk, som bliver placeret her. Det er blevet syltet fuldstændig eller også er det noget med kommunikationen, som er bristet," fortæller Jon Høyer, som de seneste tre år har boet på Marselisboulevard 88.

"Nogle af os er granvoksne mænd, og vi har måtte give vores telefonnumre til de ældre beboere nede i stueetagen, fordi de har været så bange. Flere af dem har ikke nærmet sig vaskekælderen i et helt år, fordi de har været så bange, og det kan ikke være rigtigt, at sårbare ældre skal gå rundt og have det sådan."

Politiet er blevet tilkaldt et utal af gange, fortæller Jon Høyer, og hundredevis af klager har været sendt til både boligforeningen og Aarhus Kommune. Det krævede dog en tur i boligretten, før roden til problemet blev fjernet.

Utrygheden lever stadig

Man kan kun komme ned i kælderen på Marselisboulevard på én måde. Ved hjælp af nøglebrikker. Og derfor stod det også klart, at det var én bestemt beboer, der var skyld i de mange problemer.

"Det er en sag, der har taget to år, og det lykkedes endelig at få smidt ham ud til sidst, men vi skulle i boligretten først, og det har krævet underskrifter fra mindst tre beboere, og der var ingen, der turde lægge navn til, for hvad nu hvis sagen blev tabt. Det turde folk simpelthen ikke at risikere," siger Jon Høyer, som sammen med genboen Bent Esbech og de mange andre beboere på Marselisboulevard 88 nu lever med de følgevirkninger, som flere års utryghed har skabt.

"Folk udefra er kommet og gået, som det har passet dem, og kælderen har været en varmestue de sidste to vintre. Der har været taget hårde stoffer, begået utallige indbrud i vores kælderrum, og det har skabt så meget utryghed blandt beboerne," siger Bent Esbech, inden Jon Høyer tilføjer:

"Én ting er, at vi som voksne mænd bliver truet med slagvåben og knive, men det har været et sandt helvede for de ældre og unge, som ikke har kunne gå ned i deres egen kælder og konstant skulle gå rundt og være utrygge," fortæller Jon Høyer, som har haft mange søvnløse nætter som følge af de mange episoder.

Sådan så det blandt andet ud ved nogle af beboernes kælderrum. Foto: Martin Jørgensen

Sådan så det blandt andet ud ved nogle af beboernes kælderrum. Foto: Martin Jørgensen

"Det, som vi har været igennem, er kun en brøkdel af, hvad både ældre og unge har været igennem. Der er flere, der ikke tør at stille op i medierne, fordi de er så berørte. Det hele er stadigvæk tæt på folk, selvom årsagen til problemet er væk," siger Jon Høyer, der ærgrer sig over, at det har skulle komme så vidt, for, som han siger, så 'eksisterer det hyggelige gårdmiljø med liv og glæde kun, når solen er fremme. Om aftenen er folk indenfor'.

Flytte sorteper

Hvordan kan man komme denne utryghed til livs?

"Aarhus Kommune skal tænke over, hvem de sender ud blandt os. Vi kan ikke klare folk med truende og voldelig adfærd. Det er hårdt for os, når der i forvejen er mange svage mennesker, som bor her," siger Jon Høyer og tilføjer:

"Vi ved godt, at det kan være svært for kommunen at gøre noget, men de må bare love os, at det bliver bedre, og at de ikke sætter sådan nogle mennesker ud til folk, der er så sårbare i forvejen. Det er bare et spørgsmål om at flytte sorteper, og den skal ikke ende hos os."

Desuden påpeger Jon Høyer og Bent Esbech, at kælderen kræver en større renovering, så den ikke fremstår så uhyggelig længere. Noget, som Aarhus Kommune har lovet ville være blevet ordnet inden udgangen af uge 31. Derudover ønsker de sig et nyt låsesystem, så det kun er nuværende beboere, der har adgang til kælderrummet.

Har I været så langt ude, at I har overvejet at flytte?

"Jeg har da overvejet at flytte, men man bliver bare ked af det på de andres vegne, for så kommer de til at stå alene fremover. Vi vil gerne have, at alle har det godt, og der er ingen der har fortjent det her," understreger Jon Høyer.

Lokalavisen Aarhus har været i kontakt med Stig Tofteberg, Teknisk administrativ leder ved Sundhed og Omsorg, og forholdt ham til den manglende istandsættelse af kælderen på Marselisboulevard 88, som skulle være lavet inden udgangen af uge 31. Han fortæller, at det er en beklagelig fejl, der ikke måtte ske, og at der arbejdes på at få lavet istandsættelserne færdig hurtigst muligt.

Publiceret 12 September 2018 10:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.