The Red Wall, som Wales' fans kaldes, er mødt talstærkt op i Aarhus.

The Red Wall, som Wales' fans kaldes, er mødt talstærkt op i Aarhus.

'The Red Wall' har indtaget Aarhus

Walisiske fodboldfans er i stor stil samlet på irsk pub midt i Aarhus, før det i aften gælder Nations Leagus-kampen mod Danmark på Ceres Park

Af
Louise Nyvang Burmeister

Den Røde Mur, som Wales' landsholdsfans kaldes, har i den grad indtaget Frederiksgade midt i Aarhus.

Inde på og ude foran den irske pub Tir Na Noq er der røde fodboldtrøjer, walisiske flag, slagsange og masser af fadøl. De glade fans nærmest spærrer gaden af, inden det i aften går løs på Ceres Park. Danmark mod Wales er det danske landsholds første kamp i den nye Nations League, hvor der er EM-billetter på spil. Wales spillede sin første kamp i turneringen, da det i torsdag blev til en 4-1 sejr over Irland.

De walisiske fans er da også mødt talstærkt op i Aarhus.

"Vi regner med, der kommer omkring 3.000 walisere på stadion i aften," siger Phil Smith, der er en del af den nationale supporterklub.

Han ankom for nogle timer siden med toget og blev mødt på banegården af politieskorte.

"Det er vi vant til. Men vi er en rar og venlig gruppe fyre," forsikrer waliseren, der har taget et stort banner med, som først hænger i Frederiksgade og siden kommer op på lægterne på Cres Park i aften.

Nr. 2 fra venstre, walisiske Phil Smith, har taget flaget med til Aarhus. I aften kommer det op på Ceres Park.

Nr. 2 fra venstre, walisiske Phil Smith, har taget flaget med til Aarhus. I aften kommer det op på Ceres Park.

"Det flag har vi med alle steder. Vi rejser med over hele verden for at følge holdet. De kalder os The Red Wall (Den Røde Mur, red.)."

Og så er der forresten lige en, som journalisten da lige skal hilse på: En waliser, der bor i Aarhus.

En lokal, semikendis dukker op i Wales' røde landsholdtrøje, nemlig Stephen Hutchings, også kendt som 'Quizmaster Steve' på Tir Na Noq og diverse andre pubber i byen.

"Ja, jeg får en 'hjemmekamp' her for første gang i 12 år. Det bliver stort," siger Stephen Hutchings, der har boet i Danmark i knap 30 år - de seneste 18 måneder i Risskov i Aarhus.

"Jeg elsker Danmark, men det er Wales, jeg holder med i aften. Wales bor i mit hjerte," siger han.

"Vi vinder"

Phil Smith har godt hørt om, at der har været en konflikt mellem spillerne og fodboldforbundet her i Danmark, men han tror ikke, det får betydning for kampen.

"Næ, vi vinder alligevel," smiler han.

19. november er der igen Nations Leaugue-kamp i Aarhus, når Irland kommer på besøg. Måske vi så bliver mødt af Den Grønne Mur?

Den udsolgte kamp i aften begynder kl. 18.

Publiceret 09 September 2018 16:25

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.