Hele Østjylland oplever stigende priser på sommerhuse.

Hele Østjylland oplever stigende priser på sommerhuse.

Stigende priser på sommerhuse

Aarhus er den kommune i Østjylland, der har trukket områdets højeste sommerhuspriser

sommer Et sommerhus med havudsigt og svømmepøl, og på størrelse med Marselisborg Slo,t eller en lille, interimistisk hytte med halvutætte karme om vinduerne, der sikrer en naturlig aircondition på alle årstider.

Sommerhusmarkedet er mange ting, og selvom der ikke er langt mellem de østjyske sommerhusområder, er forskellen på, hvor langt sommerhus-budgettet rækker, stor.

Aarhus er den kommune i Østjylland, der i årets første halvdel har trukket områdets højeste priser, mens sommerhuskøberne i Norddjurs Kommune er sluppet billigst.

I Norddjurs, der bl.a. tæller sommerhusområdet omkring Glesborg på nordkysten og ude på næsetippen ved Grenaa Strand, har en gennemsnitlig sommerhuskvadratmeter nemlig kostet 13.200 kroner. Det svarer til, at et fritidshus på 70 kvadratmeter er gået for 924.000 kroner, viser tal fra Boliga.dk.

Egå og Malling

Det er under det halve af det, som køberne har givet i Aarhus Kommune, der tæller ferieområderne ved Egå og Malling helt ud til kysten. Her er en kvadratmeter sommerhus nemlig i gennemsnit solgt for 30.944 kroner i årets første halvdel - eller hvad der svarer til, at et fritidshus på 70 kvadratmeter er gået for små 2,2 millioner kroner.

-vik

Priserne

Aarhus: 30.944 kr

Odder: 20.037 kr.

Syddjurs: 16.724 kr.

Silkeborg: 16.686 kr.

Norddjurs: 13.200 kr.

*Boliga har opgjort den gennemsnitlige salgskvadratmeterpris for sommerhuse solgt i almindeligt frit salg i første halvår 2018. Der er kun medtaget kommuner med min. 20 sommerhushandler.

Publiceret 09 September 2018 09:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.