Borgmester Jacob Bundsgaard ved Aarhus Rådhus.

Borgmester Jacob Bundsgaard ved Aarhus Rådhus. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Budget: Politikerne har 29 millioner kroner at gøre godt med

Borgmesteren vil bruge pengene på at afbøde besparelser

Af
Jeppe Rafn

Økonomerne i Aarhus Kommune har regnet sig frem til, at kommunen har et årligt råderum på 29 millioner kroner i budgettet for de kommende fire år.

Borgmester Jacob Bundsgaard har tilkendegivet, at han helst vil bruge råderummet til at fjerne nogle af de spareforslag, som for tiden er i høring. Aarhus Kommune skal i de kommende år finde besparelser på 241 millioner kroner i 2019 stigende til 273 millioner kroner i 2022.

”Vi står over for besparelser, der kommer til at få en betydning for borgernes oplevede service. Jeg vil helst bruge penge på at afbøde det,” siger han til JP Aarhus.

122 forslag

Politikerne kan også vælge at bruge det hele eller noget af råderummet på at gennemføre nogle af de 122 forslag, som de enkelte partier har fremlagt i forbindelse med budgettet.

Eksempelvis foreslår Dansk Folkeparti, at man afsætter flere penge til at behandle ældre med handicap. Radikale Venstre ønsker at placere socialrådgivere på de syv mest udsatte skoler, og Alternativet foreslår at bruge penge på et forsøg med el-delebiler i oplandet.

Alle de 122 forslag kan ses her.

Endelig er der også den mulighed, at politikerne vælger at lave besparelser på mere end de cirka 241 millioner kroner, der årligt skal spares for at nå i mål med budgettet - og så bruger de ekstra besparelser på at gennemføre flere af de 122 forslag.

Direktørgruppen har fremlagt spareforslag på i alt 300 millioner kroner, og der er teoretisk set ikke noget til hinder for, at politikerne gennemfører alle disse spareforslag. Det vil i så fald give ekstra 59 millioner kroner udover råderummet på 29 millioner kroner til at gennemføre nogle af partiernes 122 forslag.

Denne mulighed forekommer dog mindst realistisk set i lyset af de relativt store besparelser og ikke mindst det faktum, at politikerne allerede nu har afvist de foreslåede besparelser ved at lægge skoler sammen i større distrikter.

Publiceret 31 August 2018 10:27

SENESTE TV