Læserbrev: Byrådets løgn

Politikerne i Aarhus Byråd havde intet belæg for, at man ville modtage 200 millioner kroner om året fra en ny udligningsreform, mener tidligere byrådspolitiker

Af
Lars Boje Mathiesen

tidligere byrådspolitiker i Aarhus

Det er hårde ord, men det er også nødvendigt. Det er yderst alvorligt, når magthaverne forsøger at fordreje sandheden overfor aarhusianerne. Og man har ikke været ærlig, når det kommer til de 600 millioner, som man nu mangler i budgettet.

Forløbet er desværre ganske klassisk. Politikerne har igennem fire år brugt ufattelige midler på sjove projekter, eksterne konsulenter, spindoktorer og meget andet. Kassen er derfor tom, og virkeligheden indhentede dem sidste efterår. Man stod nu overfor et kommunalvalg med besparelser, og man skulle nu til at forsvare, hvad man havde brugt pengene på.

Og wupti..., så opfandt man lige 600 fantasi-millioner.

Når jeg skriver fantasi-millioner, så mener jeg det. Politikerne i Aarhus Byråd valgte ganske enkelt at indføre 600 millioner, som man håbede på, at Christiansborg senere ville give kommunen. Men her kommer så bomben!

Aarhus kommune havde ikke én eneste indikation på, at man ville få de 200 millioner ekstra om året grundet en ændring i udligningen. Jeg spurgte ind til det og bad om at få udleveret de dokumenter, der lå til grund for denne vurdering. De dokumenter, som kunne påvise, at der var en sandsynlighed for, at disse midler ville komme. Intet kunne man fremvise, for der fandtes ingen.

Ja, det var faktisk så grotesk, at den rapport, som senere skulle danne grundlag for forhandlingerne på Christiansborg, slet ikke var færdiggjort. Det er i grunden ærgerligt, at den ikke var blevet færdig, for samtlige scenarier i rapporten førte faktisk penge væk fra Aarhus, og ikke til.

Men når Socialdemokratiet siger, at alt pegede mod, at man ville få 200 millioner om året, så er det ganske enkelt en løgn. Intet pegede i den retning! Og man kan stadig den dag i dag ikke fremvise ét eneste dokument, der understøtter deres påstand.

Derfor nægtede jeg at stemme for budgettet. Det var lavet på en løgn og fuldstændig uansvarligt. Og jeg var ikke ene i kritikken. Indenrigsministeriet udtrykte allerede sidste efterår heftig kritik at Aarhus Kommune og politikerne, som ifølge Indenrigsministeriet brugte penge, de ikke havde. Tilmed har flere eksperter og professorer udtrykt kraftig kritik af politikernes kreative budgetlægning.

Men et valg skulle vindes.

Derfor står Aarhus kommune nu med en massiv sparerunde. Derfor skal forældre rundt i hele kommunen nu forholde sig til, om deres børn alligevel ikke kan gå på den lokale skole. Heldigvis ser presset fra borgerne ud til at virke, og politikerne er blevet bange. Så det håbløse skolestruktur-forslag forsvinder forhåbentligt.

Men tilbage står den faktuelle virkelighed. Det er politikernes overforbrug og forfejlede prioriteringer de seneste fire år, der tvinger aarhusianerne til at måtte forholde sig til disse ting.

Det er på grund af et vanvittigt budget, hvor man til lejligheden lige opfandt 600 millioner. Det gjorde politikerne med åbne øjne. Jeg advarede dem flere gange, men de ville ikke lytte. Jeg undrer mig over, at det overhovedet kan være lovligt bare at opfinde penge som politiker.

Publiceret 30 August 2018 09:56

SENESTE TV