Esben Smed spiller præstesønnen Peter Andreas Sidenius, alias Lykke-Per. Foto: Rolf Konow

Esben Smed spiller præstesønnen Peter Andreas Sidenius, alias Lykke-Per. Foto: Rolf Konow Rolf konow

Dansk storfilm: Premiere på Lykke-Per

Bille Augusts nye drama har premiere torsdag

Af
Daniel Bentien

kino.dk

ugens film I 1898 udgav Henrik Pontoppidan første af i alt otte bind om ’Lykke-Per’, en delvist selvbiografisk skildring af en ung præstesøn fra Jylland, der tager til Hovedstaden for at udleve sine drømme.

Pontoppidan blev allerede i samtiden hyldet for skildringen, modtog i 1917 Nobelprisen i litteratur og står stadig som en af alletiders største, danske forfattere.

Derfor er det egentlig underligt, at der skulle gå 120 år, før en filmatisering ser dagens lys. En af forklaringerne kan være den mangfoldige historie, det kostbare udstyrsstykke og ikke mindst forventningerne, der følger med, når man skal omdanne et litterært mesterværk til film.

Derfor er det ikke hvem som helst, der nu har kastet sig over opgaven, men selveste Bille August, Oscar- og Guldpalmevinderen bag de ligeledes historiske dramaer ’Pelle Erobreren’ og ’Marie Krøyer’.

Fra land til by

’Lykke-Per’ handler om den unge Peter Andreas Sidenius, der tager afstand fra sit dybt religiøse, jyske ophav og drager til København. I storbyen bliver han kendt som Lykke-Per, og mens han forsøger at realisere sine visioner om at revolutionere brugen af vind- og bølgeenergi, kaster han sig ud i det københavnske selskabsliv.

Per får kontakt til den jævnaldrende Ivan fra den rige, jødiske Salomon-familie, og snart inviteres han inden for i deres imponerende hjem. Begge parter kan se en fordel ved relationen, da familien viser interesse i Pers innovative ideer, og Per øjner en mulig investor til at muliggøre sin drøm. Samtidig forelsker den unge mand sig i datteren Jakobe, der trods en indledende modstand efterhånden fascineres af hans ihærdighed.

Men selvom både karrieren og kærligheden virker til at være inden for rækkevidde, gribes Per af sit egen hovmod, og fremtiden balancerer på en knivsæg.

Smed i hovedrollen

Bille August har valgt 34-årige Esben Smed fra bl.a. ’Sommeren ’92’ til titelrollen som Per. Skuespilleren afslører dog over for kino.dk, at han havde et lidt ambivalent forhold til sin rolle:

"Der ligger en egoisme i karakteren, som gør, at han også tager en masse åndssvage valg. Altså man kan jo ikke lide ham. I udgangspunktet er han jo en idiot. Men man forstår, hvorfor han gør det. Det, der sagde mig noget i den her fortælling, var, at det er så menneskeligt. Og jeg kan godt lide, at jeg har svært ved at holde af ham, fordi jeg forstår alligevel noget af hans projekt og vil gerne følge det.”

Forventningerne til rollen kunne Smed ikke løbe fra, men det hjalp at have en så erfaren instruktør som Bille August ved roret:

”Med Gyldne Palmer og alle de der ting, så kommer man som ny, ung skuespiller og er lidt nervøs for hvordan og hvorledes. Kan han nu lide én? Gør man det nu godt nok. Og der er det, som om Bille tager én i hånden og igennem den her rejse. Især fordi bogen jo er så kendt som den er, og alle har et forhold til den," siger Esben Smed.

Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Publiceret 26 August 2018 09:00