Chefredaktørens klumme:

Budgetfejl på 200 millioner kroner bliver varm kartoffel i byrådet

Aarhus Kommune havde kalkuleret med en indtægt på 200 millioner kroner, der ikke er blevet til noget

Af
Claus Krogh

ansvarshavende chefredaktør

Politikens Lokalaviser

I denne uge samles byrådet igen for første gang siden sommerferien. Et af de allervigtigste punkter på agendaen for de kommende par måneders byrådsarbejde er budgettet for Aarhus Kommune for 2019. En af de store udfordringer bliver at finde de 200 millioner kroner, som byrådet ved vedtagelsen af budgettet for 2018 havde kalkuleret med ville komme ekstra i 2019. Kalkulen hos 30 af 31 byrådsmedlemmer var, at Folketinget i løbet af 2018 ville vedtage en ny kommunal udligningsordning, som ville give Aarhus Kommune ekstra 200 millioner årligt fra og med 2019 (byrådet vedtager rullende tre-årige budgetter). Problemet opstod, da Christiansborg i foråret ikke kunne blive enig om en ny udligningsordning. Så nu står Aarhus og mangler 200 millioner kroner i indtægter for 2019.

Aarhus Kommune beskæftiger godt 30.000 ansatte og er dermed kommunens største arbejdsgiver. Kommunen har indtæger på cirka 20 milliarder kroner årligt. Men modsat private virksomheder så har kommunen ikke mange muligheder for at regulere på sine indtægter. Indtægerne kommer fra kommuneskatten og grundskylden. Dertil kommer de omtalte udligningsmillioner fra staten, hvor Aarhus allerede modtager penge. Kommunen kan dog også vælge at sælge nogle af sine aktiver. Det kan eksempelvis være kommunalt ejede områder, der bliver solgt til private.

Derfor bliver de manglende 200 millioner en varm kartoffel i byrådet. For enten skal man spare, og her bliver det næsten uundgåeligt serviceforringelser med direkte effekt på borgerne. Man kan også sælge aktiver, hvilket altid har været betragtet som en dårlig og kortsigtet kommunal strategi. Eller man kan kradse flere skattekroner ind.

Skulle det være skatteknappen, som byrådet vælger at skrue på, står borgmesteren i en prekær situation. Borgmesteren er formand for Kommunernes Landsforening. Den har en bunden opgave fra regeringen, der lyder på, at den samlede skatteprocent og grundskyld i Danmark skal forblive uændret. Vælger byrådet den løsning, skal Bundsgaard ud og spørge andre kommuner, om de vil sænke skatten, for at Aarhus kan øge den, fordi man fejlede i budgetlægningen for 2019. Det bliver et spændende kommunalt efterår.

Publiceret 21 August 2018 17:30

SENESTE TV