Foto: Mostphotos

Stort aarhusiansk studie: To tredjedele af håndværkeres arbejdsdag er spildtid

Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, skriver Fagbladet 3F

Der er rigtig meget spildtid i løbet af en håndværkers arbejdsdag. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, skriver Fagbladet 3F.

Mere pæcis viser det nye studie, at hele 66 procent, hvilket svarer til to tredjedele, af en håndværkers arbejdsdag går med spildtid.

"Kun en tredjedel af arbejdstiden i byggeriet er værdiskabende. Det har tidligere undersøgelser også vist, men den her undersøgelse er større end noget, vi har lavet før, og den bekræfter det med stor tydelighed. Samtidig kan vi nu gå ned i undersøgelsen og finde årsagerne til spildtiden," siger Søren Wandahl, professor og afdelingsleder på Institut for Ingeniørvidenskab, der står bag den store undersøgelse, til Fagbladet 3F.

I undersøgelsen er der lavet målinger på 15 forskellige faggrupper inden for byggeriet.

Ph.d.-studerende Hasse Neve fra Institut for Ingeniørvidenskab har været med til at måle håndværkernes arbejdsdag, og han forklarer, at den nye undersøgelse ikke skal forståes på den måde, at håndværkere ikke laver noget.

"Det er ikke, fordi håndværkerne ikke laver noget. De arbejder hårdt og har en stor faglig stolthed, men der bliver spildt meget tid. Det kan for eksempel være en maler, der møder op, og så kan han ikke komme til at male, fordi der ligger noget affald, og der er ikke gjort klar. Så går han i gang med at rydde op og henter måske ekstra udstyr til klargøring. Det er ikke værdiskabende, og det er noget, man kan planlægge sig ud af," siger Hasse Neve til fagbladet.

Hos 3F er man opmærksom på spildtidsproblemet, understreger Kim Lind Larsen, der er formand for Byggegruppen i 3F.

"Vi lavede en rundspørge blandt vores medlemmer for et par år siden, og her svarede de, at deres allerstørste problem er spildtid, fordi der ikke er planlagt godt nok," siger han til fagbladet.

Byggegruppen er gået sammen med andre arbejdsgiverorganisationer for at mindske spiltiden i fremtiden.

jwh

Publiceret 20 August 2018 08:01

SENESTE TV