Thomas Schmidt har indrettet sit kontor i Agro Food Park, så der er plads til at udvikle og opfinde. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Thomas Schmidt har indrettet sit kontor i Agro Food Park, så der er plads til at udvikle og opfinde. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Schmidt Innovation: Lille virksomhed med stort potentiale

Den 31-årige iværksætter Thomas Schmidt er manden bag Schmidt Innovation, der arbejder med at gøre maskiner intelligente. Virksomheden er bare tre år, men har allerede nogle af verdens helt store spillere inden for industri og mekanik som kunder

Af
Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

IVÆRKSÆTTERI Et sted i labyrinten af glasvægge, der inddeler og afskærmer kontorer og mødelokaler i Agro Food Park i Aarhus N, har Thomas Schmidt lejet sig ind med sin konsulentvirksomhed indenfor mekatronisk produktudvikling; Schmidt Innovation.

“Det her er min seneste satsning; ‘Guidance Glasses’. Det er et værktøj, der er udviklet til Microsofts ‘Hole Lens’ og tænkt til for eksempel at guide folk i at servicere vindmøller eller maskiner på fabrikker uden nødvendigvis at have været fysisk på stedet først,” forklarer Thomas Schmidt.

Han klikker rutineret med højrehånden på musen og følger koncentreret med på skærmen foran sig.

“Du kan se her, hvordan brillerne virker.” Han nikker mod skærmen, hvor en video på pædagogisk vis demonstrerer, hvordan ‘Guidance Glasses’ fungerer.

“Man optager en række opgaver minutiøst med brillerne på. Når man er færdig, gemmer man rutinen, så den er klar til at blive afspillet for den næste person, der tager brillen på. Bare et enkelt klik her, og den er gemt. “ Med pege- mod tommelfinger ‘niver’ han i luften.

“Der er bevægelsescensorer i brillerne, så bevægelsen svarer til at klikke med en fysisk mus,” uddyber han.

Vejen til egen virksomhed

Lige siden Thomas Schmidt var barn, har han været nysgerrig og opfindsom. Og det har ikke ændret sig, selv om han nu er 31 somre.

“Da jeg var barn, etablerede min far en virksomhed, ASME, i en kostald på vores gård i Vestjylland. Her udviklede han undervandsudstyr og senere robotter. Det betød, at jeg hver dag kunne følge ingeniørarbejdet tæt og se, robotter og maskiner blive til. Dengang blev der ligesom sået et frø...” Barndomsminderne får Thomas til at smile.

Frøet ikke bare blev sået, det spirede også. Thomas Schmidt havde både interesse og evner inden for matematik og fysik, og som bare 12-årig programmerede han sit første computerprogram.

Efter at have arbejdet som industri elektriker i sin fars firma, flyttede han til Aarhus, hvor han tog en kandidat i mekatronisk reguleringsteknik. En helt ny uddannelse som han - som den første i Danmark – færdiggjorde for seks år siden. Pensum, afleveringer og eksamener var tilsyneladende ikke nok til at stimulere den unge mands virkelyst. I studietiden stiftede han således virksomheden LEDpaerer.dk, som han havde i godt fem år, inden han besluttede at sælge. Virksomheden omsætter i dag for 10 millioner kroner årligt.

En master afhandling med fokus på regulering af hydraulikken i en rendegraver bragte i første omgang Thomas Schmidt til Bosch Rexroth, før han blev headhuntet til Kongskilde af forskningsleder Ole Green.

“Hos Kongskilde blev jeg ansat i en ny afdeling, hvor strategisk udvikling af markredskaber var i fokus. Ole Green er dygtig og voldsomt innovativ, og jeg bevægede mig videbegærligt i slipstrømmen af ham. Jeg elskede det, men var splittet imellem at skrive en industriel PhD på Aarhus Universitet samtidig med et stort ansvar i flere strategiske udviklingsprojekter i Kongskilde. Det blev til sidst mere, end jeg kunne gabe over.”

Thomas stoppede hos Kongskilde og kom kort efter til Vestas.

“Her blev jeg fagligt udfordret af et fantastisk team, men følte at der var lange udsigter til at trænge igennem og få opgaver, hvor jeg kunne bruge min kreative side. Det fik mig til at tænke: 'Jeg må gøre det selv!', og så etablerede jeg min egen virksomhed.”

Global succes

Det blev til en enkeltmandsvirksomhed og senere til Schmidt Innovation, der, på trods af at virksomheden kun er tre år gammel, har markeret sig blandt de fremmeste i verden inden for at gøre maskiner intelligente. Schmidt Innovation har indgået aftaler med store selskaber som B&R, Kongskilde og Hydratech Industries, hvor Thomas Schmidt har hjulpet med at udvikle nye produkter til en af verdens største vindmølleaktører fra Kina.

“Og til Kongskilde har jeg været med til at udvikle nogle LED lys, der sidder på selve ploven.” Han rejser sig fra skrivebordet og løfter en gennemsigtig plastkasse ned fra en hylde og trækker en sort, aflang lampe med tre store magneter op.

“Jeg har desuden udviklet en version af lysene med magneter, som jeg selv var med til at tage patentet på.” Med en vis stolthed tegnet i ansigtet, finder han en strømforsyning og sætter LED lampen til.

Schmidt Innovation har for nyligt etableret et partnerskab med Aarhus Universitet, hvor formålet er at blive førende inden for droneovervågning af havmiljø. Projektet har et budget på 1,5 millioner kroner og er støttet af Innovationsfonden.

“Projektet går ud på, at man ved hjælp af et spil på dronen nedsænker et undervandskamera. Via en app på mobilen kan man så eksempelvis se, om sigtbarheden er god eller dårlig, samt indsamle videomateriale til at bestemme miljøindikatorer. Det er væsentlig nemmere end at foretage manuelle målinger 422 steder i landet, som man gør det i dag,” siger Thomas Schmidt og tilføjer:

"Det er et rigtig spændende projekt, hvor vi er med til at udvikle vores helt eget produkt. Vi har mulighed for at optimere løsningen i samarbejde med den første kunde. Det er dét, der er vigtigt for mig, når jeg går ind i et projekt; at løsningen virker, og at den passer til kunden.”

Når arbejde er hobby

Når konsulentopgaverne af den ene eller anden årsag står på pause, læner Thomas Schmidt sig ikke tilbage og afventer nye opgavers komme. Han udvikler og opfinder sammen med sine to medarbejdere.

“Når jeg ser et problem eller opdager en ny teknologi, kan jeg ikke lade være at tænke i løsninger og videreudvikle. Det er også sådan ‘Guidance Glasses’ er blevet til. Jeg blev opmærksom på Microsofts 'Augmented Reality' briller og begyndte straks at overveje alternative måder, brillerne kunne bruges på,” siger Thomas. Han går tværs gennem lokalet, over til tavlen på væggen og griber en tusch.

“Det betyder også, at jeg arbejder meget. Men fordi mit arbejde samtidig er min hobby, er det svært at svare på, hvornår det er arbejde, og hvornår det er hobby. Men uanset hvad man kalder det, synes jeg, at det, jeg laver, er sjovt. Og så længe det er sjovt, bliver idéerne ved med at komme.” Han tager hætten af tuschen og skriver ‘Waterdrone app’ på tavlen. Oven over tegner han en boks. Nedenunder en boks mere. I den sidste skriver han ‘mobil’.

Thomas forklarer med stor indlevelse og entusiasme, mens tuschen flyver over tavlen. En indlevelse og entusiasme der smitter i en radius af flere lysår og nok skal ramme betydningsfulde aktører rundt omkring i verden og resultere i flere store projekter og patenter for Schmidt Innovation.

Publiceret 18 August 2018 08:00

SENESTE TV