18-årige Laura Ryge Koch sammen med resten af Wildlife Fighter holdet. Bag hende ses Wafande, yderst til venstre Joey Moe og yderst til højre Oh land. Pressefoto

18-årige Laura Ryge Koch sammen med resten af Wildlife Fighter holdet. Bag hende ses Wafande, yderst til venstre Joey Moe og yderst til højre Oh land. Pressefoto

Laura fra Lystrup og Wafande på løve-ekspedition i Kenya

Laura Ryge Koch fra Lystrup er blandt de tre piger, der kom igennem nåleøjet og blevet Wildlife Fighter. I den seneste uge har hun været i Kenya med WWF Danmark, hvor hun har haft fokus på den truede løvebestand

Af
Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

NATUR Hvert år sender WWF Verdensnaturfonden en gruppe modige unge i alderen 14 til 18 år fra hele landet ud til et af verdens brændpunkter for at sætte fokus på forskellige temaer og problemer i forhold til truede dyr, klima og miljø. Men først skal de unge, der ender med at komme med på årets ekspedition, igennem et svært udskilningsforløb arrangeret af WWF Wildschool, der er en del af WWF Danmark.

I år er 18-årige Laura Ryge Koch fra Lystrup en af de tre seje piger, der nåede hele vejen til Base Camp og videre gennem nåleøjet herfra og blev Wildlife Fighter. I den forgangne uge har hun sammen med de to andre piger og tre af WWF Verdensnaturfondens ambassadører, sangerne Wafande, Joey Moe og Oh Land, været på ekspedition i Kenya.

"Jeg så et opslag på Instagram om, at man kunne blive Wildlife Fighter. I år skulle Wildlife Fighterne til Kenya, og det fangede mig, så jeg deltog i konkurrencen og sendte en ansøgning afsted uden at tænke nærmere over det. Jeg havde aldrig troet, jeg ville komme så langt," fortæller Laura, da avisens journalist fanger hende på mobilen på vej til Billund Lufthavn med udsigt til en uges ekspedition i det østlige Afrika.

24 timers udfordring

Selve ekspeditionen kommer til at foregå med base i Karen Blixen Camp i Masai Mara, Kenya, som er ejet af Ree Park Safari.

"Jeg interesserer mig rigtig meget for vild natur og naturbevarelse. Det er også det, jeg tænker, jeg skal arbejde med, når jeg bliver ældre, og den her ekspedition er en god måde at blive sparket i gang på og få nogle kontakter," siger Laura.

Ud fra sin ansøgning på skrift og siden video blev hun sammen med tredive andre unge udtaget til årets Base Camp, der foregik på den afrikanske savanne i Ree Park.

"I 24 timer blev vi testet på både psykisk og fysisk udholdenhed samt på vores evne til at samarbejde. På Base Campen mødte vi også de tre ambassadører fra WWF Danmark; Wafande, Oh Land og Joey Moe for første gang," forklarer Laura.

På Base Campen bliver de unge forberedt på nogle af de udfordringer, der venter dem i Kenya.

"Vi skulle blandt andet slagte kyllinger til aftensmad på safariparkens savanne, som er meget autentisk. Jeg synes, det er spændende at prøve at prøve at leve under så primitive forhold som masaierne gør det, og jeg glæder mig til at opleve deres kultur tæt på," siger Laura med spænding i stemmen.

En af udfordringerne, som de unge skulle igennem på Base Camp, var at slagte høns. Pressefoto

En af udfordringerne, som de unge skulle igennem på Base Camp, var at slagte høns. Pressefoto

Tæt på naturen

De unge, der klarer strabadserne og går videre fra Base Campen, er nu uddannet Wildlife Fighters og skal indstille sig på at komme helt tæt på naturen og dyrene, opleve problemerne på egen hånd, og ikke mindst få en vild oplevelse i Afrika.

"Det problem – eller den case – jeg skal beskæftige mig med i Kenya, er human impact, hvor vi fokuserer på den dalende løvebestanddel i Kenya. En af årsagerne er, at de indfødte masaier dræber løverne, fordi de tager deres kvæg. Herudover lever de på så store naturområder, at de bliver spredt og derfor lever i små grupper, hvor der nemt opstår smitsomme sygdomme og indavl."

Laura Ryge Koch og Wafande har fokus på den faldende løvebestand i Kenya. Pressefoto

Laura Ryge Koch og Wafande har fokus på den faldende løvebestand i Kenya. Pressefoto

"Sammen med Wafande, der også har valgt human impact casen, skal jeg ud og se et løveprojekt, hvor man arbejder på at løse konflikten mellem masaier og løver. Ikke ved at tale med masaierne, som man har forsøgt mange gange før, men ved at finde en metode til at lede løverne i en anden retning end masai-bøndernes kvæg, hvor de risikerer at blive dræbt."

Vigtigt at sætte et aftryk

Ugens program er lagt sådan, at de tre piger hver dag skal på forskellige ekspeditioner i hver deres gruppe bestående af en wildlife fighter, en ambassadør og en kameramand.

"Jeg har aldrig været i Afrika, så jeg er spændt på at komme derned og se kontrasterne i naturen og kulturen i forhold til den danske. Og så har vi fået at vide, at vi kan støde på både løver og elefanter, når vi bevæger os rundt – det er syret at tænke på og virker meget surrealistisk," Laura ler.

"Jeg glæder mig til samtlige punkter på programmet og til at opleve, hvordan problemerne er dernede 'in real life'. Det tror jeg også gør det nemmere at komme med realistiske løsningsforslag. Det er klart, vi ikke kan løse alle problemerne på en uge, men jeg håber, vi kan komme til at snakke med nogen og forhåbentlig sætte et aftryk, der på sigt kan være med til at skabe grobund for en løsning. Det er vigtigt for mig."

Lauras mobil skratter. Hun rumsterer i sædet og er ved at gøre sig klar til at stige ud af bilen. Og inden længe ombord på flyet mod Afrika og – garanteret – en oplevelse for livet.

Publiceret 11 August 2018 06:00

SENESTE TV