65-årige Per Hauberg er ejer af Malling Bio. Det har han været siden 1973.

65-årige Per Hauberg er ejer af Malling Bio. Det har han været siden 1973. Foto: Martin Jørgensen

45 år med landbiograf: "Jeg kan ikke undvære det"

Malling Bio har nu eksisteret i 75 år, hvor ejer Per Hauberg har været ejer siden 1973

Af
Martin Jørgensen

Duften af biograf. Poppede popcorn og sødmen fra det syntetiske slik breder sig, så snart man sætter foden indenfor. I Aarhus er det mest naturlige at gå til Cinemaxx eller Nordisk Film i midtbyen, hvis man skal nyde en god film.

Men cirka tyve minutters kørsel herfra ligger en helt tredje biograf. En mindre en af slagsen, men ikke desto mindre en biograf. Her er duften af popcorn og søde sager lige så gennemtrængende, og titlerne er 'Deadpool 2' og 'Far til fire i solen', ligesom det er i Aarhus C.

Lærrederne har givetvis ikke samme størrelse, men kærligheden til film og kultur er ikke til at tage fejl af. Ejeren er Per Hauberg, og det har det været de seneste 45 år i biografen, som har været kørende i 75 år.

"Det er alt for varmt for tiden. Folk sidder på terrassen og griller, og når de ikke gør det, ser de VM i fodbold, så der er ikke meget at lave. Vi er tæt ved skov og strand, og Malling er voldsomt ramt, når der er industriferie," slår Per Hauberg fast med det samme.

"Vi har ikke engang fejret hverken mit jubilæum eller biografens 75 år. Det må vi gøre, når sommeren slutter," fortæller filmentusiasten, der dog er stolt af, at biografen, trods økonomiske udfordringer og en presset filmbranche, har formået at overleve mere end fire årtier.

"Det betyder helt klart noget for selvtilfredsstillelsen, og jeg kan ikke forestille mig et liv uden det her," siger Per Hauberg, hvorefter han tager en kunstpause og tager et kig rundt i lokalet.

"Jeg kan simpelthen ikke undvære det. Det kan jeg altså ikke."

19-årig biografejer

Per Hauberg var stadig teenager, da han i 1973 overtog biografen som 19-årig, der på første aften havde fulde huse. Biografen, som han overtog, var en nedslidt og glemt landbiograf, der kun lige viste det allermest nødvendige med fem forestillinger om ugen. I dag er det i gennemsnit fem forestillinger om dagen.

"Dengang blev der kun satset på et ungt publikum, som der stadig var lidt tilbage af i byen. I dag er det nærmest kun sølvbryllupskvarter i Malling," siger den nu 65-årige Per Hauberg, som i 1981 kunne bryste sig med at have Danmarks mindste biograf med kun 39 siddepladser, nemlig sal to.

"Jeg tænkte ikke så meget over, at jeg kun var 19 år og havde biograf. Jeg havde et job hos DSB ved siden af, som var et sikkerhedsnet for mig. Og det gik rigtig fint fra starten af," siger Per Hauberg, der dog sidenhen har været presset økonomisk. I 2011 var man nemlig tæt på at være lukningstruet på grund af manglende finanser til digitalisering.

På bare et år lykkedes det dog at finde cirka 750.000 kroner takket være hjælp fra fonde, donationer, medlemmer af venneforeningen og Aarhus Kommune, og dermed reddede man biografen fra at lukke.

"Det var ikke, fordi de 200 kroner i kontingent fra venneforeningen per medlem betalte hele gildet, men det sendte et budskab til omverdenen om, at her var der nogle mennesker, der satte pris på at have en biograf i Malling."

I skrivende stund er der hele 300 medlemmer af venneforeningen, som tæller lokale borgere, men også folk fra andre byer i landet.

Usikker fremtid

Adspurgt om, hvordan han vil sikre, at der også kan fejres 80 års jubilæum for biografen om fem år, er svaret håbefuldt og optimistisk.

"Der kommer flere penge i kassen, når pensionsopsparingen kan hæves om nogle år, så det hjælper da lidt på det. Men jeg håber og tror på, at Malling Bio stadig er her til den tid."

Den typiske biografgænger hos Per Haubjerg og Malling Bio er voksenpublikummet og børnefamilier, men det er ikke udelukkende dette publikum, som ejeren forsøger at ramme.

"Vi har netop haft 'Jurassic World' kørende i et stykke tid. Det var dog en fuser - dels på grund af vejret. Men fra 13. juli har vi Deadpool 2, som jeg håber kan tiltrække nogle af de unge," fortæller Per Hauberg, der nævner 'De Urørlige' som et kæmpe hit for tre år siden.

"Den kørte i et halvt år, og det var en film, der ramte min målgruppe helt perfekt. Det må siges at være en sensation for en by med 4500 indbyggere.

Billetpriserne til en forestilling i Malling Bio går fra 75 til 85 kroner, og lige for tiden kører der fire film ugentligt.

Publiceret 28 July 2018 07:00

SENESTE TV