Brabrand Boligforening og Bazar Vest er i dialog om fornyelsesprojekter.

Brabrand Boligforening og Bazar Vest er i dialog om fornyelsesprojekter.

Et 'vanvittigt vigtigt' led:

Bazar Vest i overvejelser om fornyelse

Bazar Vest bliver betegnet som et 'vanvittigt vigtigt' led i at transformere Gellerup fra udsat område til attraktiv bydel. Basarchefen arbejder med idé om at modernisere uden at miste sjælen

Af
Louise Nyvang Burmeister

Fra nord til syd, eller fra Vest til Vest. Den nye hovedfærdselsåre i Gellerup skal gå fra City Vest i syd til Bazar Vest i nord. Karen Blixens Boulevard bliver et vigtigt omdrejningspunkt i projektet med at omdanne Gellerupparken fra en ghetto til et velfungerende boligområde.

Og forudsætningen, for at hovedstrøget kommer til at fungere, bliver, at Bazar Vest får et bedre ry, mener Brabrand Boligforening.

Derfor er boligforeningen lige nu i dialog med Olav de Linde, som ejer Bazar Vest, om hvordan man kan revitalisere basaren.

"Vi har haft diskussioner gennem længere tid med Olav De Linde. Basaren er et vanvittigt vigtigt punkt, fordi Karen Blixens Boulevard bliver en akse ned gennem området med store indkøbscentre i hver ende. Hvis basaren visner hen, så rykker det ved balancen - det naturlige flow forsvinder. Det må ikke ske," siger Svend Erik Johansen, der er projektchef hos Brabrand Boligforening.

Har det været på tale at rive den nuværende basar ned?

"Jeg synes, det er vigtigt at få det til at fungere. Ellers får vi et dødt boligområde der. Det skal fungere endnu bedre end det multietniske, der er i dag. Det er for smalt. Den nyhedsværdi det havde i starten både internt og eksternt – skal genskabes. Nysgerrigheden skal vækkes. Et stykke fluepapir, der skal genskabes. Vi skal have flere aarhusianere til at stoppe op og gå derind. Der kører 20.000 biler forbi hver dag på Edwin Rahrs Vej og 35.000 på Ringvejen. Der er masser af potentiale," siger Sven Erik Johansen.

Sådan kan pladsen foran Bazar Vest komme til at se ud, hvis Brabrand Boligforenings plan for området føres ud i livet.

Sådan kan pladsen foran Bazar Vest komme til at se ud, hvis Brabrand Boligforenings plan for området føres ud i livet.

Må ikke blive mainstream

Basarchef i Bazar Vest, Ahmet Øcalan bekræfter, at der en dialog med Brabrand Boligforening.

"Vi har haft møder i en lang periode. Men vi har altid haft fokus på at udvikle basaren, så det er ikke nyt for os. Det er vigtigt for os at bibeholde originaliteten, så det ikke bliver mainstream. Det er ofte ham, der har forretningen, der står bag disken.Og det skal det blive ved med at være," siger Ahmet Øcalan, der også er med i ledergruppen i Olav de Linde.

Hvilke planer har I konkret drøftet?

"Vi laver basarudvikling i samarbejde med Brabrand Boligforening. Vi vil gerne have mere økologi, madkurser og mere mangfoldigt udbud, for eksempel mad fra Latinamerika, mere fra Afrika og Asien. Vi spørger lige nu os selv, om vi kan gøre mere for lokalsamfundet. Kan vi lave facaden pænere, skal indgangspartiet være mere imødekommende, hvis der kommer en større vej ud mod blokkene på Janesvej? Det er sådan nogle overvejelser, vi gør os. Men intet er besluttet endnu," understreger Ahmet Øcalan.

Der er cirka 100 lejemål i Bazar Vest, og i øjeblikket er 80 butikker i drift. Det betyder, at 250-300 mennesker arbejder på stedet.

"Vi startede med en tom varmekedelfabrik i 1996, så har vi bygget til ad flere omgange, og i 2009 udvidede vi med hele området bagved, som vi kalder hesteskoen, næsten 12.000 kvadratmeter. Vi har brugt tæt på 100 millioner kroner på det," fortæller Ahmet Øcalan, der blev chef for Bazar Vest i 2011.

Terror kan mærkes på besøgstallet

Der kommer i gennemsnit et par turistbusser om ugen for at besøge Bazar Vest, oplyser chefen. Kunderne kommer helt fra Nordjylland og sågar fra hele Skandinavien. Det kan være alt fra pensionister til gymnasieelever. Om formiddagen er det ofte de lokale beboere, der handler, og om eftermiddagen og i weekenden er det folk fra hele Aarhus.

Han erkender, at basaren har haft problemer med ballade, hashhandel og knallertkørsel, men han mener også, at stedet er et eksempel på, at integrationen er lykkedes.

"Vi bliver ofte nævnt. 'Det skete bag basaren', 'ved basaren', 'over for basaren'. Men det betyder ikke, at vi har noget med det at gøre. Og jo, vi har da haft ballade, men vi har også været skydeskive gennem mange år. Så snart der er en terrorhandling et eller andet sted, så kan vi mærke det på besøgstallet. Der er fortsat mange fordomme. Men det der er fantastisk ved bazaren er, at alle folk er her, og det fungerer. Der er tyrkere ved siden af kurdere, sikher ved siden af hinduer osv. Analfabeten ved siden af maskiningeniøren, der ikke kunne få arbejde og derfor har startet en slagterforretning her. Vi er en stor generator for integration," siger han.

Faldende kriminalitet

I dag er der 97 kameraer i basaren. Overvågning i døgndrift, som politiet har direkte adgang til.

"Det er de samme, der altid er bøvl med. Selvfølgelig har vi været udfordret. Masser af bøvl. Men de seneste tre-fire år er der kommet ro på. Der er god stemning, god atmosfære," mener Ahmet Øcalan.

Oplevelsen af faldende kriminalitet, bekræftes af det lokale politi:

"Det går i bølger, men den generelle tendens er, at kriminaliteten er faldende, også ved Bazar Vest. Basaren er et naturligt samlingspunkt, og derfor foregår der meget deromkring, uden at det nødvendigvis har noget med basaren at gøre. Lederen har gjort meget for at forhindre kriminalitet. Da jeg startede herude for 11 år siden, havde de ikke vagter, men det har de i dag. Og vagterne har et direkte nummer til vores patruljevogn," forklarer Jens Espensen, der er leder af lokalpolitiet i Aarhus Vest.

Basarleder Ahmet Øcalan ser meget positivt på Helhedsplanens ideer om at åbne området.

"Det er meget positivt, at man vil åbne op og lave ny infrastruktur. At der er fokus på tryghed og sikkerhed i området fra myndighedernes side. Det, tror jeg, vil gøre det mere attraktivt for flere at komme herud. Investeringer for flere milliarder kroner det kan næsten ikke gå galt – det må ikke gå galt. Men det er stadig mennesker, man skal arbejde med og ikke mursten. Det er vigtigt at understrege. Det handler ikke om integration, det handler om, at vi har nogle svage sjæle, og nogle, der skal hele. Vi skal kigge på mennesker og opdragelsen i en tidlig alder," mener basarlederen.

Hvordan Helhedsplanen i praksis kommer til at fungere, er han meget spændt på:

"Det bliver meget interessant at se, hvordan det udvikler sig. Selvfølgelig vil vi gerne gøre basaren mere attraktiv. Men vi går også op i originalitet og menneskene. Vi skal have respekt for historien. Vi skal modernisere uden at miste sjælen."

Tæt på Gellerup

Lokalavisen Aarhus har gennem fire uger opholdt sig i Gellerupparken for at blive klogere på, hvordan det er at bo i et område, der på året for sin 50 årsfødselsdag undergår en massiv transformation. Hvordan opleves arkitekternes store planer, når man bor midt i forvandlingen? Fra 5. juni til 10. juli bringer vi en artikelserie, der stiller skarpt på Gellerup/Toveshøj og dets beboere.

Publiceret 04 July 2018 06:00

SENESTE TV