Anmeldelse: Hvorfor er Ferdinand indbegrebet af det bedste ved Aarhus?

Af
Jan L. Pedersen

Der kommer nye restauranter og spisesteder til Aarhus i en lind strøm. Flere af dem slår sig op på et tvivlsomt grundlag, og selviscenesættelsen er tæt på kvalmende. Sådan er det blevet, for der skal jo trækkes nogle gæster til truget. Men ofte glemme vi de “gamle” restauranter, som altid har været der, eller i hvert fald i meget lang tid. En af dem er Ferdinand ved åen i Aarhus. De gør ikke meget væsen af sig, men alligevel er det i min verden en af byens bedste restauranter.

FERDINAND
Åboulevarden 28
8000 Aarhus C

FERDINAND Åboulevarden 28 8000 Aarhus C

Når betjeningen kan sit kram

Servicen eller betjeningen var i den bedste klasse. Vores tjener, som senere viste sig at være restaurantchef, havde arbejdet i Sydney, og havde tillige flere års erfaring fra London. Det var en erfaren yngre herre, der var tale om. Han havde styr på alt. Intet slinger, og tilmed behagelig. Sjældent har jeg oplevet en så god og tilstedeværende betjening.

I sikker havn

Vi havde reserveret bord, men solens stråler ledte os udenfor, hvor Ferdinand også serverer mad. Her sidder du godt, og meget tæt på byens puls. Men i sikker havn. For Ferdinand er en af de få restauranter, som skiller sig ud ved, at de kan lave mad fra øverste hylde og er stilsikre.

Det er der ikke mange andre ved åen i Aarhus, som kan bryste sig af, på nær Restaurant ET som er i samme klasse. Der er sol udenfor til ved 19.30 tiden. Vi valgte den 4-retters menu til 445 kroner og tilhørende vinmenu til 345 kroner plus lidt fra a la cartekortet.

Østers på kanten af åen

Et måltid kan, næsten, ikke startes bedre end med østers. Østers fra Bretagne med crudite af agurker og olivenolie. En nem omgang, forstået på den måde at den er nem at spise. En begynderøsters, hvor østers smagsmæssigt er lidt underspillet.

Østers fra Bretagne hos Ferdinand.

Østers fra Bretagne hos Ferdinand.

Når makrellen kommer til sin ret

På smukkeste vis tog makrellen plads på tallerkenen. En saltet makrel med syltet sennepskorn. Enkelt og dekorativt. Til retten var der variation af tomater. Friske syltede røde og grønne tomater samt en relish. To slags syltning. En i vanilje og en i oregano.

Jeg bliver altid glad, når der gøres lidt ekstra ud af råvarerne, og her var sammensætningen af tomaterne i en klasse for sig. Saftig makrel, som var bedste markrelservering i meget lang tid.

Når makrellen kommer til sin ret hos Ferdinand i Aarhus.

Når makrellen kommer til sin ret hos Ferdinand i Aarhus.

Klassisk og ufattelig velsmagende

Foie gras, stegt som i gamle dage, blød og saftig, med rå blodappelsin og smørstegte croutoner samt gule beder til 155 kroner bestilte vi, selv den ikke var med i menuen. Sprødstegt til perfektion. Både fedme og syre var tilstede. Dog mest af førstnævnte. Jeg indrømmer gerne, jeg elsker foie gras, og den omgang skuffede ikke, tværtimod.

Stegt foie gras på Ferdinand.

Stegt foie gras på Ferdinand.

På menuen var der grillet laks med broccoli, fennikel og syrnet fløde. Laksen var, selvfølgelig må man efterfølgende sige, perfekt stegt og smeltede på tungen. Broccolien var stegt i soya og sesam og knassprøde. Chipsene var af lotusrødder. En velkomponeret ret. Der var meget fisk i forhold til grønt. Lidt mere af det grønne ville ikke have gjort noget.

Lakseservering hos Ferdinand.

Lakseservering hos Ferdinand.

Smagen af kød

Terrine af svinebryst og sprængte kæber med persillerod, asparges og grillede rødløg. Stegt hårdt af. Sauce serveret ved bordet. Confiteret persille. Friteret persille. Godt med smør og selvsagt god smag. Der var persillerod og hvide og grønne asparges. De hvide var perfekte. Sprøde og saftige. Terrinen var sprød yderst og saftig inderst. Persillerod-sauce i bunden. Terrinen havde hovedrollen, og den fik os til at glemme tilbehøret.

Appelsinblomstsorbet som playmaker

Desserten på den 5-retters menu er kakaokage med appelsinblomstsorbet, panna cottta, chokolade og crumble. Vi var mætte, men hvem kan ikke presse en dessert ned? Friskheden var der heldigvis. Kagen var ikke i den lette genre, men resten var ikke tungt, og sorbeten styrede det show på fornemste vis. For søde desserter er no go hos mig.

Vurdering

Ferdinand er ikke ny. Og det er vi mange, som er glade for. De holder et højt niveau, er tro mod sig selv og selvom de på mange måder er klassiske i deres køkken, så formår de at forny sig. Stilen er blevet lidt lettere, men ikke på bekostning af smagen.

Nu giver vi ikke stjerner her på Aarhus Update, men hvis vi gjorde, så lå de uden tvivl på en topkarakter til prisen. Alt andet ville være en fornærmelse. Maden kan ganske enkelt ikke laves bedre, til den pris vi betalte. Eneste kritikpunkt fra den ene kvinde, som var med, var lidt mere grønt, mens den klassiske smag var superb. Teamet den aften gjorde det forrygende godt, og Ferdinand er indbegrebet af god og sikker stil. At de løber med vores bedste anbefaling virker som en selvfølgelighed.

FERDINAND

    Åboulevarden 28

    8000 Aarhus C

Publiceret 22 June 2018 11:45

SENESTE TV