Keld Hvalsø (EL) og Ango Winther (S). Fotos: Aarhus Kommune

Keld Hvalsø (EL) og Ango Winther (S). Fotos: Aarhus Kommune

Politikere om kritik af manglende hellested-høring: Der var ikke tid

Formand i Teknisk Udvalg mener, at beboere i Museumsgade skulle have haft mulighed for indsigelser

Politikere er sat i verden for at tage svære beslutninger, men er der noget, man ikke bliver populær på, så er det at skulle placere et hellested for udsatte borgergrupper, der er uønskede overalt.

Alle mener, de udsatte skal have et godt sted at være. Det skal bare helst ikke være for tæt på.

Da et flertal i Teknisk Udvalg mandag aften besluttede at placere et hellested på parkeringspladsen ved Vester Allé 15 i stedet for på samme adresses å-side, som det oprindeligt var planen, vidste politikerne godt, at det var en upopulær beslutning, og at man igen ville blive mødt med protester.

Man kunne ikke nå en høringsproces

Nu er det dog ikke kun placeringen, der får borgerne til at råbe op, men især det faktum at berørte beboere i Museumsgade, der kommer til at have hellestedet få meter fra deres ejendomme, slet ikke er blevet hørt eller har haft mulighed for at give deres mening til kende.

Tre ejendomsejere i gaden har overfor Lokalavisen Aarhus udtalt stærk kritik over, at de er blevet forbigået i den politiske proces.

"Det er en af de problematikker, vi har spurgt vores embedsmænd om. Om det ville kræve en ny høring, hvis vi flyttede hellestedet til parkeringspladsen. De vurderer, at det ikke er nødvendigt, fordi der er tale om samme parcel og en midlertidig løsning, og den vurdering har vi lænet os op ad," siger Ango Winther (S), næstformand i Teknisk Udvalg.

Han mener, at beboerne er blevet hørt, selvom de aldrig er blevet informeret om, at en placering på p-pladsen var i spil

Og så garanterer han overfor de mistroiske beboere, at der er tale om en midlertidig løsning, indtil der kan placeres et permanent sted ved Godsbanen.

"Det vil jeg godt give min garanti for. Det handler om maksimalt halvanden til to år."

I jeres indstilling til byrådet har I understreget, at der skal træffes en hurtig beslutning. Hvorfor skal det gå så hurtigt?

Jeg mener også, at vi burde have hørt dem

”Fordi der er ingen steder til de udsatte i øjeblikket, og derfor handler det om hurtigst muligt at få fundet nogle pladser til dem. Havde embedsmændene sagt, at der skulle være en ny høring, så havde vi været i en situation, hvor vi ikke kunne løse problemet, inden vi går på ferie, fordi vi har sidste byrådsmøde i morgen. Der var alle i udvalget enige om, at det ikke ville klæde byrådet at udsætte sagen til efter ferien."

Ifølge formanden for Teknisk Udvalg, Keld Hvalsø (EL), har beboerne faktisk ikke ret til at blive hørt.

”Man kunne ikke nå en høringsproces. Vurderingen var, at beboerne var blevet hørt i forhold til den anden placering, og at man med begrønning og afskærmning til Museumsgade kan mindske eventuelle gener. Vi er ikke forpligtet til at spørge om et hellested, der dybest set er et halvtag med nogle planter omkring. Og vi ved jo ikke engang, om nogen kommer til at bruge det. Min bedste vurdering er, at det ikke bliver ret slemt. Men jeg kan tage fejl. Og jeg mener også, at vi burde have hørt dem. Men omvendt er vi også nødt til at træffe en beslutning," siger udvalgsformanden.

Han erkender dog, at forløbet kunne have været kønnere.

Vi vil blive skudt alle mulige motiver i skoene

”Det er fuldstændigt rigtigt, at vi ikke har spurgt de her beboere specifikt til den nye placering, og jeg mener også i den bedste verden, at de burde have været spurgt."

Vil involvere beboerne

I skriver i jeres indstilling til byrådet, at det er vigtigt at træffe en hurtig beslutning. Er det derfor, I ikke gør jer ulejligheden at give beboerne en chance for indsigelser?

”Ja… Jeg ved ikke præcist, hvordan de blev spurgt til at starte med, men det er korrekt, at vi ikke har sagt, at vi flytter hellestedet.”

Hver gang i foreslår et sted, bliver I mødt med højlydte protester, og beboerne i Museumsgade siger, at det virker, som om I ikke gider flere protester og derfor bare har trumfet beslutningen igennem. Kan du forstå, at man får den tanke?

”Ja, det kan jeg. Og vi vil blive skudt alle mulige motiver i skoene med den beslutning, der bliver truffet. Jeg har det måske også sådan, at vi politikere ikke er blevet hjulpet fantastisk af vores forvaltning, der ellers siger, man har lavet et meget grundigt arbejde. Men det er også en fuldstændig utaknemmelig opgave. Alle ved, at vi ikke bliver populære på det her, men nogen må også stille sig op og forsvare de svageste borgere i vores kommune.”

Når byrådet onsdag aften officelt skal stemme placeringen af hellestedet igennem, lover Keld Hvalsø, at han vil betone vigtigheden af, at de berørte i området bliver inddraget i processen med etableringen.

”Jeg er indstillet på, at vi laver en høringsproces for Museumsgade og Vester Allé 15. Ikke så de kan stoppe etableringen, men hvor de kan få indflydelse på udformningen og bliver taget med på råd, så vi får lavet det på den bedst mulige måde, og det ikke bare virker, som om vi tromler hen over dem."

Publiceret 19 June 2018 21:32

SENESTE TV