Naturhistorisk Museum vil gerne flyttet til Aarhus Ø. Foto: Aarhus Kommune

Naturhistorisk Museum vil gerne flyttet til Aarhus Ø. Foto: Aarhus Kommune

Naturhistorisk Museum vil flytte til Aarhus Ø: Donation kickstarter forundersøgelser

Museet har ambitioner om at nå op på siden af ARoS, Den Gamle By og Moesgaard Museum

Ledelsen hos Naturhistorisk Museum, der i dag har til huse ved Aarhus Universitet, har de seneste år drømt om at flytte til en mere fremtrædende og synlig placering i Aarhus, og det har man arbejdet på bag lukkede døre.

Men nu er museet klar til at melde ud om ambitionerne, efter en donation på tre millioner kroner fra Salling Fondene har gjort det muligt at starte forundersøgelser i forhold til en flytning.

Visionen er et nyt ikonisk Science Museum for natur og naturvidenskab i Aarhus Ø i energioptimerende bygninger, der både inde og ude inviterer borgere, virksomheder og turister til aktivitet, leg, læring og events. Og ambitionen er at indvie det nye museum i 2026, skriver Naturhistorisk Museum i en pressemeddelelse.

Der er mange løse ender, som vi skal have styr på

Flytningen er et led i museets langsigtede strategi om at udvide byens i forvejen markante, internationale kulturprofil ved at bygge byens fjerde store museum. Man vil altså op på siden af tre af landets topmuseer, ARoS, Den Gamle By og Moesgaard Museum.

Finansieringen af etableringsomkostningerne skal primært rejses ved hjælp af fonde, private donationer, offentlige særbevillinger samt ved salg af museets nuværende bygninger.

Inden museet kan rejse de nødvendige midler til et stort nyt Science Museum, er det dog nødvendigt med en lang række faglige, økonomiske, tekniske og arkitektoniske forundersøgelser.

"Vi er meget taknemmelige, men vi ved dog også, at det kun er det første - men meget afgørende - skridt i retning mod et nyt og spændende Science Museum i Aarhus. Der er mange løse ender, som vi skal have styr på; placering, forretningsplan, arkitektur, kravspecifikationer, formidlingsindhold med mere. Men vi glæder os til at begynde arbejdet, og vi er meget stolte over, at Købmand Herman Sallings Fond støtter op om museets arbejde og ambitioner så generøst," siger museets bestyrelsesformand og tidligere regionsrådsformand, Bent Hansen,.

Næstformand for Købmand Herman Sallings Fond, Karin Salling, glæder sig også over museets ambitiøse planer:

"Vi er meget glade for at kunne hjælpe Naturhistorisk Museum. En forundersøgelse er uundværlig, når det er så spændende ambitioner, som museet har på egne og byens vegne."

Skulle det lykkes Naturhistorisk Museum at transformere sig fra et almindeligt, dansk museum til et museum i international særklasse, skulle det ikke være første gang, det skete for en aarhusiansk kulturinstitution.

Moesgaard Museum har med sin nye, arkitekttegnede bygning udviklet sig med raketfart, og det, der tidligere hed Aarhus Kunstmuseum, ARoS, har siden en transformation i 2004 gået fra 60.000 til 372.000 gæster.

Naturhistorisk Museum i Aarhus har gennem de seneste år oplevet næsten en fordobling i besøgstal.

dp

Fakta om museet:

· Naturhistorisk Museum er en selvejende museumsvirksomhed under museumsloven.

· Museet er det næststørste af sin art i Danmark, kun overgået af Statens Naturhistoriske Museum i København.

· Museet ejer bygninger i Universitetsparken samt kursus- og forskningsejendommen Molslaboratoriet nær Femmøller samt et fjernmagasin i Trige nord for Aarhus.

· Institutionen Aarhus' Naturhistoriske Museum blev oprettet i 1921. I 2021 fylder museet dermed 100 år.

· Museumsbygningerne er tegnet af arkitekt C. F. Møller og oprindelig finansieret af Aarhus Kommune. De blev opført i Universitetsparken og indviet d. 10. maj 1941.

· I 2016 vedtog bestyrelsen Strategi 2030, en ambitiøs udviklingsplan, der skal placere museet markant som den fjerde store museumsvirksomhed i Aarhus. Et afgørende led i planen er at udvikle og bygge et helt nyt museum på en fremtrædende placering i Aarhus.

· Samtidig markerer og understreger Strategi 2030, at Naturhistorisk Museums organisation på baggrund af stærk vækst i faglighed og professionel museumsdrift igennem flere år er parat og gearet til at tage det næste skridt henimod et spring i skala.

· Museet er centralt placeret inden for den naturvidenskabelige formidling og forskning. I 2018 regner museet med for første gang at nå over 100.000 gæster.

· Museet beskæftiger i Aarhus og på Molslaboratoriet i alt godt 50 personer

Publiceret 15 June 2018 06:56

SENESTE TV