Lizzy Panitz skal se Peru mod Danmark på sin mands café Lima i Aarhus

Lizzy Panitz skal se Peru mod Danmark på sin mands café Lima i Aarhus Foto: Jonas Wrede Hansen

Lizzy fra Peru er forelsket i Aarhus

Kærlighed førte peruvianske Lizzy Panitz til Danmark, hvor hun i dag bor i Aarhus sammen med sin danske mand, som netop har åbnet caféen Lima med kaffe og madspecialiteter fra Peru

Af
Jonas Wrede Hansen

VM i fodbold Lørdag begynder VM i fodbold for Danmarks vedkommende, når landsholdet i Rusland klokken 18 står overfor Peru. Det har i den grad fået VM-feberen frem hos rigtig mange aarhusianere, som helt sikkert vil valfarte til storskærmsarrangement på havnen eller se kampen hjemme i stuerne.

Men selvom de fleste nok håber på en dansk sejr, så er der også aarhusianere, der hellere ser det modsatte ske. Før hver af Danmarks gruppekampe ved VM vil Lokalavisen Aarhus som optakt levere et portræt af en aarhusianer, der tilhører modstanderens nationalitet, og vi starter selvfølgelig med Peru. Her møder vi Lizzy Panitz, der har boet i Aarhus i to år.

"Aarhus er fantastisk. Selvom byen ikke er stor ligesom Lima (Perus hovedstad, red.) eller København, så har den alt. Jeg kan dyrke sport, jeg kan gå i skoven, der er midtbyen, nattelivet og gode steder at spise og drikke. Det er perfekt. Jeg nyder virkelig at bo i Aarhus," fortæller Lizzy Panitz, da vi møder hende på det peruvianske kaffested Lima i Guldsmedegade, som hendes mand netop har åbnet.

En dansker drog af sted

Det var en fremmed dansker på jordomrejse, en efterfølgende tur i biografen og en spirende forelskelse, der for godt og vel tre år siden førte peruvianske Lizzy Panitz fra det sydamerikanske bjergland til Danmark. I Lima mødte hun sin nuværende mand, Martin, der dengang var på en otte måneders rejse rundt omkring i verden.

Jeg er en peruvianer med danske følelser

"Da Martin kom til Lima, var hans plan, at han ville være der i to dage, og så ville han rejse videre. Men han mødte mig, og så blev han først i en uge. Da den uge så var gået, blev han en uge længere, og det endte med, at han blev i Lima i to måneder i stedet for de to dage, som var planen," lyder det med et stort smil og et grin fra Lizzy Panitz.

Forelskelsen udviklede sig hurtigt til kærlighed, og inden længe flyttede parret til Danmark.

"Det var en perfekt sommer, så jeg forelskede mig hurtigt i Danmark, og så efter en måned besluttede vi at gifte os," fortsætter Lizzy Panitz og forklarer, at der er stor forskel på, hvordan man lever i Peru og i Danmark.

Det er især det danske tempo, som den peruvianske aarhusianer fremhæver som noget af det bedste ved landet.

"Der er den her rolige levestil i Danmark. Jeg kommer jo fra Lima, hvor det er virkelig hektisk. Der er ikke tid til at trække vejret. Her i Danmark er der både tid til at arbejde, der er tid til familie, der er tid til ekstra aktiviteter, rejse med venner osv. Når man lever i en hektisk by, så glemmer man, at der er andre ting end arbejder," fortæller Lizzy Panitz.

Peruvianer med danske følelser

Derfor forsøger Lizzy Panitz også at tage den danske levestil til sig, og hun arbejder benhårdt på at blive integreret i det danske samfund.

"Det ville være utroligt selvisk bare at snakke engelsk, hvis jeg skal bo i Danmark, så skal jeg også kunne snakke dansk og følge Danmarks regler," fortæller hun og fortsætter:

"Jeg vil ikke sige, at jeg føler mig som dansker, men jeg er en peruvianer med danske følelser."

Men når VM-kampen går i gang lørdag mellem Peru og Danmark, så er de peruvianske følelser alligevel stærkere end de danske. Her trækker hun den hvide og røde Peru-trøje over hovedet og hepper på det latinamerikanske land, der ikke har været med til VM i 36 år.

"Fodbold er den største sport i Peru, så det er rigtig stort, at vi igen er med til VM. Der er en kæmpe fodboldentusiasme i Peru i øjeblikket på grund af det," fortæller hun og fortsætter:

"Jeg hepper på Peru og håber, de vinder over Danmark, men jeg vil klappe med, hvis Danmark scorer."

Uanset hvad kampen ender, så glæder Lizzy Panitz sig over at være havnet i Aarhus, hvor hun allerede føler sig hjemme.

"Vi har ingen planer om at tage til Peru," slår hun fast.

Lokalavisen Aarhus' VM-serie

Før hver af Danmarks gruppe-kampe ved VM i fodbold vil Lokalavisen Aarhus levere et portræt af en aarhusianer, der tilhører modstanderens nationalitet. De næste personer i serien er:

21/6: Danielle Annie May fra Austrailien

26/6: Kader Maikal fra Frankrig

Publiceret 15 June 2018 16:55

SENESTE TV