Gunnar Madsen er direktør for Spot Festival og Rosa (Dansk Rock Samråd) og talsmand for lejerne i Vester Allé 15 i Aarhus, der er imod placeringen af et hellested for udsatte på deres matrikel.

Gunnar Madsen er direktør for Spot Festival og Rosa (Dansk Rock Samråd) og talsmand for lejerne i Vester Allé 15 i Aarhus, der er imod placeringen af et hellested for udsatte på deres matrikel. Arkivfoto: Axel Schütt/Scanpix

"Hellested for udsatte vil amputere kulturelt område"

Hellested ved Vester Allé 15 vil ødelægge det kulturliv, der igennem flere år er bygget op, siger lejerne

Af
Jeppe Rafn

Vester Allé 15 i centrum af Aarhus er hjemsted for spillestederne Atlas og Voxhall, ligesom en række rytmiske foreninger og virksomheder som Rosa, Spot Festival og Musikmagasinet Gaffa holder til i bygningen.

Flere af lejerne i Vester Allé 15 har protesteret over planen om at oprette og placere et hellested for udsatte på adressen på et grønt område op til lejernes indgang.

"Vi synes grundlæggende, det er en fejl at placere et hellested til udsatte på et område, der er et kulturelt flagskib for rytmisk musik i Aarhus. Det er mangel på dømmekraft, for kommunen har selv lagt planerne for stedet og bedt os om at bygge det op over årene," siger Gunnar Madsen, direktør for Rosa og Spot Festival.

"Vi ved, der følger konflikter med et hellested, især på et lille sted som hos os. Hvis det var i Mølleparken, kan man da gå udenom."

Imod kommunens kulturpolitik

Gunnar Madsen er talsmand for lejerne, der har protesteret over hellestedet, som ifølge lejerne vil ødelægge det kulturmiljø, der er bygget op.

"Rytmisk musik er med til at brande Aarhus, og mange udenfor kommunen kigger med misundelse på det, vi har bygget op på stedet. Jeg synes, man skal besinde sig og finde et andet sted til hellested," siger Gunnar Madsen.

Det grønne område foran Vester Allé 15, hvor der ifølge planen skal være et hellested. Alternativt på den anden side af bygningen.

Det grønne område foran Vester Allé 15, hvor der ifølge planen skal være et hellested. Alternativt på den anden side af bygningen. Foto: Google Maps

"Kommunen må tage et valg. Vil man amputere et kulturelt område, som mange borgere nyder godt af og som fungerer som passage for mange borgere, så er det et valg, der går imod kommunens kulturpolitik. Der er tale om en hovsaløsning i en lynhurtig proces, hvor vi næsten ingen tid har haft til indsigelse."

Nej til alternativ placering

Hellestedet var på dagsordenen til gårdagens møde i Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune. Efter mødet sagde udvalgsformand Keld Hvalsø (EL) til Lokalavisen, at den planlagte placering af hellested på plænen foran hovedindgangen til Vester Allé 15 ikke er hensigtsmæssig.

Udvalget har derfor bedt forvaltningen om at undersøge, om hellestedet kan placeres på den anden side af bygningen ud til Museumsgade, hvor der er parkeringspladser.

Dette alternativ bliver dog også skudt ned af talsmanden for de protesterende lejere:

"Det handler ikke om parkeringspladser, men der er to koncertsteder, der har musikerindgang på parkeringspladsen, hvor der kommer musikere fra hele verden med dyrt grej. Et hellested vil gøre det mere skrøbeligt, og jeg er sikker på, det vil være en belastning for Atlas og Voxhall. Jeg har svært ved at se, det er en sober løsning," siger Gunnar Madsen.

"Aarhus' dyreste hellested"

Restaurant Pica Pica er en af lejerne i Vester Allé 15, som protesterer over hellestedet. Pica Pica siger direkte, at man bliver nødsaget til at lukke, hvis hellestedet placeres på det grønne område ud til restautantens indgang.

Indehaver Christian Castenskjold siger, at det for ham vil være mere spiseligt, hvis hellestedet placeres på den anden side af bygningen og altså ikke lige udenfor Pica Picas hoveddør. Han hæfter sig dog ved, at denne placering kan være uønskelig for spillestederne.

"Jeg blev super overrasket over forslaget om et hellested, når der nu er investeret så mange penge på matriklen, og kommunen har bedt os om at skabe liv og aktivitet. Det er endelig blevet det byrum, som var planen, men det har kostet blod, sved og tårer og penge," siger Christian Castenskjold og tilføjer.

"Det bliver Aarhus' dyreste hellested."

Publiceret 14 June 2018 19:44

SENESTE TV