Foto: Google Street View

Slut med vanddragen? Rådmand vil flytte” skulptur efter 15 år

Teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) puster nyt liv i en gammel debat og vil nu undersøge, hvad det vil koste at flytte den omdiskuterede skulptur ”Vanddragen” fra Store Torv

Af
IDA DENGSØE

JP AARHUS

"Den er hadet af aarhusianerne og forkert placeret. Nu er tiden inde til at flytte ”Vanddragen”, og det vil jeg arbejde for."

Sådan lyder udmeldingen fra rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), der nu vil finde ud af, hvad det vil kræve at fjerne det 18 meter lange værk ”Vanddragen” fra Store Torv, hvor det har stået siden 2003.

Derfor henvender han sig nu til Statens Kunstfond, der i sin tid betalte 3,7 mio. kr. af skulpturen, der oprindeligt har titlen ”Torvenes Brøndsløjfe”. Fonden har tidligere meldt ud, at den skal have en tilbagebetaling ved en flytning:

»Men vil fonden stadig kræve kompensation, hvis vi vil flytte den i dag? Hvor mange år skal der gå, før den ikke vil kræve erstatning? Det vil jeg undersøge og se, om fonden er villig til at gå i dialog,« siger Bünyamin Simsek (V).

Dermed puster han nyt liv i en debat, der startede for mere end 15 år siden.

Flytning forsøgt flere gange

Han er ikke den første rådmand, der har forsøgt at finde en anden placering til Elisabeth Toubros ”Vanddragen”. Men værket er lavet til Store Torv, og det kan besværliggøre en flytning. Tilbage i 2005 forsøgte rådmand Poul B. Skou at flytte ”Vanddragen”, men byrådet droppede planerne igen i 2006, da flytningen ville koste 5-10 mio. kr.

Debatten blussede op igen i 2009, da rådmand Peter Thyssen også ønskede skulpturen fjernet. Men Bünyamin Simsek lægger vægt på, at situationen kan have forandret sig siden:

»Beløbet var for højt, sidst vi undersøgte det. Det er mange år siden, og det kan se anderledes ud i dag,« siger han.

Han vil undersøge mulighederne, men er ikke villig til at betale et beløb af den størrelse:

»Vi kan og skal ikke betale flere millioner tilbage til Statens Kunstfond i dag. Men hvis der alene er tale om udgifter til fysisk at få den flyttet, må Aarhus Kommune finde pengene.«

Rådmandens planer møder opbakning fra Aarhus Cityforenings direktør og gadeforeningen Strøgets formand, men kunstneren Elisabeth Toubro ønsker ikke at kommentere sagen.

Publiceret 13 June 2018 12:15

SENESTE TV