Lene Hornsleth er instruktør og har flere års erfaring fra privat klinik med speciale i ryg-, nakke-, og idrætsskader. Pressefoto

Lene Hornsleth er instruktør og har flere års erfaring fra privat klinik med speciale i ryg-, nakke-, og idrætsskader. Pressefoto

Højbjerg-succes hjælper stressede aarhusianere

Et nyt yogafænomen har ramt Højbjerg. Mediyoga tiltrækker flere mennesker end forventet

Af
Af Martin Jørgensen

højbjerg Mediyoga er det helt nye frirum i Højbjerg. For ganske nyligt startede instruktør Lene Hornsleth et nyt hold op på L.A. Rings Vej med forhåbningen om, at 15 mennesker ville dukke op. Det blev dog en del mere end forventet.

"Vi blev virkelig overraskede. Der kom 45 mennesker til første prøvetime, og hele 35 ønskede at fortsætte, så det betød, at vi måtte starte et ekstra hold op," fortæller Lene Hornsleth, der underviser i mediyoga i FOF-regi, men nu også åbner op for timer på L.A. Rings Vej hver mandag 17.30-19.00.

Evidensbaseret

Mediyoga adskiller sig fra normal yoga ved at have en mere sundhedsfaglig tilgang. Derudover er det en klinisk testet og evidensbaseret form for yoga.

"Mediyoga handler i høj grad om lære at blive bevidst omkring kroppens spændinger og adfærd," fortæller Lone Hornsleth, der er uddannet fysioterapeut, med flere års erfaring fra privat klinik med speciale i ryg-, nakke-, og idrætsskader.

Og det er ikke et tilfælde, at instruktøren har en sundhedsfaglig baggrund. Det har de fleste instruktører inden for mediyoga nemlig.

"Alle instruktører skal have en grundlæggende viden inden for anatomi og fysiologi. Der er flere, der er uddannet som fysioterapeuter, sygeplejersker eller ergoterapeuter. Og det er også på dette punkt, at mediyoga adskiller sig fra normal yoga," siger Lene Hornsleth, der håber, at mediyoga - lige som det er tilfældet i Sverige - bliver udbredt i sundhedssystemet.

"Der er lavet studier og kliniske test på det, så man ved, at det virker."

Erhvervsaktive

Et konkret program er bygget op omkring et stort fokus på åndedrætsteknikker, afspænding og afslutningsvis meditation, og det er åbenlyse resultater, fortæller Lene Hornsleth.

"Man har målt på det fysiologiske og her kan man se, at mediyoga går ind og balancerer vores nervesystem og dæmper uro og rastløshed, som mange mennesker går med i en travlt hverdag."

Og det er netop de erhvervsaktive folk med en travl hverdag, der, ifølge Lene Hornsleth, er målgruppen.

"Vi arbejder meget bredt, men målgruppen er både mænd og kvinder, men med overtal af kvinder. Det er typisk folk fra arbejde, der kommer hjem og har brug for fordybelse. Mange mennesker går og har en travl hverdag, og de får aldrig ro i kroppen," siger instruktøren og tilføjer:

"Det kan være svært at finde balancen mellem at være aktiv og have ro i kroppen, og det er præcis det, vi prøver at arbejde med."

Den store opbakning har betydet, at Lene Hornsleth vil starte et seniorhold op med timer om formiddagen, mens hun også går med planer om at oprette et hold for sygemeldte og stressramte.

Mediyoga

    En terapeutisk yogaform, som består af blide og meditative øvelser for vejrtrækningen, kroppen og sindet.

    Man kan opnå dyb ro og velvære gennem yoga-, åndedræts-, mantra- og meditationsøvelser.

    MediYoga er en moderne, svensk udviklet yogaform.

    MediYoga er udviklet på IMY - Institut for Medicinsk Yoga i Stockholm.

Publiceret 27 May 2018 11:00

SENESTE TV