Hver tirsdag mødes naturvejleder Anne-Marie Prahl med en gruppe kvinder fra Gellerup. Sammen går de en tur på fem-seks kilometer, og de slutter af med en kop kaffe eller te.

Hver tirsdag mødes naturvejleder Anne-Marie Prahl med en gruppe kvinder fra Gellerup. Sammen går de en tur på fem-seks kilometer, og de slutter af med en kop kaffe eller te.

Brug byens natur

'Tag på Tur' er et nyt naturvejledningsprojekt i Danmarks største sociale boligområde Gellerup. Naturvejleder Anne-Marie Prahl har tre år til at få de lokale med ud i naturen

Af
Astrid Madsen

Gellerupområdet er ikke kendt for at være det, ejendomsmæglere kalder 'naturskønt'. Men det er det faktisk. Det mener Anne-Marie Prahl, der er ny naturvejleder i området. Hun er ansat som projektkoordinator på det treårige projekt 'Tag på tur', som har målsætningen om at få flere folk fra Gellerup ud i naturen.

"Vi vil have folk i området til at bruge de naturområder, der er her. Både den helt nære natur, der er tæt på der, hvor folk bor, men på sigt også den 'rigtige natur', der er længere væk," siger naturvejlederen og griner samtidig af de anførselstegn, hun laver med hænderne, da hun siger 'rigtig natur'.

"Der er ikke mange, der ved det, men der er meget natur lige her i Gellerup. Vi har Skjoldhøjkilen, der starter her midt inde i Gellerup og går over i True Skov. Så du kan faktisk gå i tre timer i skov og natur, hvis du starter lige omme bag de der boligblokke." Anne-Marie Prahl peger på et par af de karakteristiske karréer, området er kendt for.

Skjoldhøjkilen er et grønt bælte, der er mellem Jernaldervej og Edwin Rahrs Vej, og som strækker sig mod vest og Hasle Bakker. Området er 'rekreativt spændende', som Anne-Marie Prahl kalder det, så det er anlagt med både bålpladser og små legepladser, som man enten kan komme og bruge eller booke på forhånd på Aarhus Kommunes hjemmeside.

Skjoldhøjkilen er et grønt, rekreativt område mellem Jernaldervej og Edwin Rahrs Vej.

Skjoldhøjkilen er et grønt, rekreativt område mellem Jernaldervej og Edwin Rahrs Vej. Kort: Aarhus Kommune

Natur er sundt

Den største udfordring, som hun står overfor, er overhovedet at få folk med ud i naturen. Hun fortæller, at det er en del af den danske kultur, at vi bruger naturen. Men for folk, der er vokset op med andre traditioner, kan det være sværere at komme af sted.

"Vi er evolutionært bygget til at være ude i naturen hele tiden. Man får ilt til hjernen, og så er det sundt at bevæge sig, at gå eller løbe en tur. Børn er halvt så meget ude i naturen i forhold til, hvad deres forældres generation var som små."

Det skal de ture og aktiviteter, som Anne-Marie Prahl arrangerer, være med til at råde bod på. Hun kommer blandt andet til at holde naturkurser for institutioner i området.

"Jeg viser dem, hvordan de kan bruge deres grønne områder og er med en håndfuld gange. Derfra er det meningen, at pædagogerne selv kan fortsætte. For eksempel skal jeg have en børnehave med ud til nogle af de bedkasser, der står i området. Børn elsker dyr, så vi skal se på insekter og snakke om, hvad det er for noget. Eller måske lave insektvæddeløb. Vi kan også synge sange om dyr, det er en måde at øve børnenes sprog ved at sætte ord på de ting, vi ser," fortæller den entusiastiske naturvejleder.

Der er masser af natur i Gellerup. Skjoldhøjkilen med grønne områder og skov ligger tæt på, men der er også den helt bynære natur med for eksempel bed- og blomsterkasser.

Der er masser af natur i Gellerup. Skjoldhøjkilen med grønne områder og skov ligger tæt på, men der er også den helt bynære natur med for eksempel bed- og blomsterkasser.

Gåture som integration

Et andet slags arrangement er vandreture for kvinder. Hver tirsdag først på eftermiddagen går Anne-Marie Prahl sammen med en gruppe kvinder en tur på cirka seks kilometer.

"Vi er 10-15 hver gang. Kvinderne er 40-70 år og fra forskellige kulturer. Typisk starter folk med at gå sammen med andre, som snakker samme sprog som dem selv. Men undervejs på gåturen sker der noget, folk bliver blandet og snakker dansk sammen. I naturen er alle lige," siger hun.

Efter gåturen er der en kop kaffe eller te og frugt i Tousgaardsladen på Edwin Rahrs Vej, som også er startsted for gåturen. Anne-Marie Prahl arbejder også på at få mødregrupper fra området med på tur.

"Det er meningen, at det skal være bæredygtigt. Jeg skal sætte nogle ting i gang, men det skal kunne bære sig selv. Det er lidt som en byld, man skal have hul på. Den største udfordring er som sagt at få dem, der er fremmede overfor naturen med ud i den. Så de har lyst til at blive ved, også når projektet slutter, og jeg ikke er her mere."

Publiceret 27 May 2018 10:00

SENESTE TV