Det handler ikke om at komme i mål med den bedste tid, men om at hygge sig og få motion. I år er Ladywalk 28. maj.

Det handler ikke om at komme i mål med den bedste tid, men om at hygge sig og få motion. I år er Ladywalk 28. maj. Pressefoto

Gå en tur, kvinder !

Hvert år går over 40.000 kvinder på samme dag og tidspunkt en tur til motionseventet Ladywalk. Det hele arrangeres fra Aarhus V

Af
Astrid Madsen

Det er ikke alle, der bare lige kan løbe en tur. Måske er konditionen ikke i top, eller måske gør en skade, at bentøjet ikke kan holde til det. En gåtur derimod, det kan de fleste være med på. Det er udgangspunktet til Ladywalk, et endagsmotionsevent kun for kvinder.

"Der er en masse motionsløb, men der er meget få arrangementer for dem, der ikke kan løbe. Til Ladywalk kan alle være med, lige fra dem, der går dårligt, til dem, der normalt løber," siger Ivan Mejlgaard, formand for Ladywalks bestyrelse.

I 2001 var der første gang Ladywalk i Danmark. Det var kun københavnske kvinder, der fik muligheden for at gå med. Året efter lagde også Aarhus plads til gåtursarrangementet, og nu er der Ladywalk en gang om året i 13 forskellige byer rundt i Danmark. I år er det 28. maj kl. 18.30, startskuddet til den fælles gåtur på enten syv eller 12 kilometer lyder. Første år var 400 tilmeldt i Aarhus. I år er der 4.463. Og arrangørerne forventer, der møder 150-200 op på dagen, der også gerne vil gå med. På landsplan var 44.249 kvinder med sidste år, og arrangørerne forventer at slå den rekort i år.

"Forskningen viser, at det er lige så sundt at gå fem kilometer i raskt tempo, som det er at løbe samme distance. Det gælder om at få pulsen op," siger Henning Mejlgaard, der er teknisk arrangør af Ladywalk i Aarhus.

Målet med Ladywalk er at få kvinder ud at gå, for mere motion er lig med mindre sygdom. Sidegevinsten er, at Ladywalk kan donere penge til foreninger, der arbejder med sygdomsramte kvinder, i år er det Endometriose Foreningen og Hjerteforeningen, der nyder godt af arrangementets overskud.

Henning og Ivan Mejlgaard er brødre, og er begge to frivillige i Ladywalk. På kontoret i Aarhus Vest sidder også eventkoordinator Sara Møller, som er eneste ansatte, der får løn. Resten er ligesom Henning og Ivan frivillige. I Aarhus alene er der cirka 80 hjælpere, på landsplan løber det op i 700-800.

Hygge i stedet for konkurrence

Modsat mange andre motionsarrangementer, så er Ladywalk uden tidtagning. Konkurrenceelementet er helt bevidst taget ud af ligningen, og i stedet er fokus på motion og på det sociale før, under og efter gåturen.

"Det skal ikke handle om, om du er i bedre eller dårligere form end dine kollegaer. Det skal være en kanon aften, hvor deltagerne har det sjovt og kan snakke sammen på samme tid. Der er ikke noget, der haster, de har den tid, der skal til for at nå i mål," siger Ivan Mejlgaard.

Han mener, at en gåtur med gode venner eller kollegaer kan være en måde at slå hverdagen ud af hovedet for en tid. Mange har tæpper eller små telte med og sidder på pladsen både før og efter gåturen.

"Vi gør meget for at hygge om deltagerne. Ud over en t-shirt og rygpose, som deltagerne får inden turen, så får de også en pose chips og et ingefærshot i målområdet. Når vi har jaget så mange mennesker ud og gå, så skal det også være godt i start og målområdet," griner hans bror.

Eventkoordinator Sara Møller og arrangør Henning Mejlgaard på kontoret i Aarhus Vest.

Eventkoordinator Sara Møller og arrangør Henning Mejlgaard på kontoret i Aarhus Vest.

I Aarhus holdes Ladywalk på Tangkrogen på det store flade areal bag ishuset. Her er salgsbod med mad og drikke, forskellige stande og som noget nyt i år en fotovæg, så deltagerne kan få taget et billede efter turen.

"Vi håber, at deltagerne kommer i god tid før, og også slår sig ned efter gåturen og hygger og nyder det forhåbentligt gode vejr. I de 17 år, der har været Ladywalk, er det heldigvis kun et enkelt år, hvor det ikke har været gåtursvejr." siger Henning Mejlgaard.

Publiceret 26 May 2018 10:00

SENESTE TV