Thomas Medom og Liv Gro Jensen stiller et forslag til byrådsmødet om, at der kommer en fartgrænse i Hjortshøj på 40 km/t.

Thomas Medom og Liv Gro Jensen stiller et forslag til byrådsmødet om at der kommer en fartgrænse i Hjortshøj på 40 km/t.

SF og Alternativet vil sænke hastigheden i Hjortshøj

Til onsdagens byrådsmøde har en del af den røde fløj fremsat et beslutningsforslag om en lavere hastighed fra 50 til 40 km/t i Hjortshøj. Det er der gode erfaringer med i Mårslet

Af
Kim Skovrup Andersen

Det er gået stærkt i de senere år i Hjortshøj. Befolkningen er vækstet voldsomt, og infrastrukturen i landsbyen kan ikke rigtig følge med.

Derfor har to af byrådsmedlemmerne, som er bosat i Hjortshøj - Alternativets Liv Gro Jensen og SF-leder Thomas Medom - stillet et byrådsforslag onsdag om, at der skal indføres en fartgrænse i byen på 40 km/t. Det vil sige, at den skal nedsættes med 10 km/t.

"For det første handler det om sikkerhed. Noget så simpelt som bremselængden kan falde 9 meter, når man nedsætter hastigheden med 10 km/t. Og det kan være forskellen på liv og død. Mange steder i Aarhus er trafikken steget, fordi byerne vokser. I byer som Hjortshøj er vejene bygget på et tidspunkt, hvor byen havde en fjerdedel af det antal indbyggere, som man har i dag. Så her er det svært at håndtere, at der er en fartgrænse på 50 km/t. En lavere hastighed vil skabe mere trygge skoleveje og en mere tryg færdsel igennem byen," siger Thomas Medom, der har boet i byen i en årrække. Det samme har Liv Gro Jensen, som blev Alternativets stemmesluger ved det seneste valg.

"Gro er lokal og bor herude. Jeg gik over og drak en kop kaffe med hende og spurgte, om hun ville være med til at stille forslaget. Og det ville hun meget gerne. Jeg synes, det var vigtig at få hende med, når hun nu er lokal. Det er altid godt at have nogle ekstra lokale øjne på, når der er en debat," forklarer Medom, som også har partifællerne Mette Bjerre og Jan Ravn med til at stille forslaget, der altså er på byrådets dagsorden onsdag.

SF-lederen peger på, at hvis der er andre lokalsamfund i kommunen, som vil arbejde med lavere hastighed, vil SF gerne bære det frem og stille forslaget.

"Det kunne lige så godt være alle mulige andre bysamfund, end der hvor vi bor. Så hvis der er andre, som henvender sig, vil vi kigge på det. Vi i SF tænker, at Hjortshøj er det næste skridt, og så kan der komme mange flere byer til," lyder det fra Thomas Medom.

Det gjorde man i Mårslet for nyligt, og her har borgerne gjort sig gode erfaringer der, hvor hastigheden blev sat ned fra 50 til 40 km/t.

"Vi har set, at det virker i Mårslet, hvor erfaringerne med en lavere fartgrænse har været meget positive. Det har betydet, at bilisterne har sænket farten, og hvort stort set alle indbyggere er glade for det," siger Medom.

Samme positive interesse mærker lokalpolitikeren i Hjortshøj.

"Der er ingen tvivl om, at hastighedssænkning er meget efterspurgt i Hjortshøj. Det har jeg kunnet mærke, når jeg går rundt og snakker med folk. Men der er også blevet skrevet om det i de lokale Facebook-grupper. Her er der mange, som synes, at der bliver kørt for hurtigt," siger han.

Publiceret 22 May 2018 15:20

SENESTE TV