Flagalléen i Åbyhøj sættes op på festdage som konfirmation og til den årlige torvedag i august. Pressefoto

Flagalléen i Åbyhøj sættes op på festdage som konfirmation og til den årlige torvedag i august. Pressefoto

Lokale håber på støtte til Åbyhøjs festlige flagallé

På festdage flager hovedgaden i Åbyhøj, men det koster mange penge at vedligeholde flagene

Af
Astrid Madsen

Det er konfirmationstid, og det kan ses på Åbyhøj. 154 rød-hvide Dannebrogs-flag pynter bydelens butiksgade, når der er konfirmation i kirken.

"Flagene kommer op ved festlige lejligheder. På valdemarsdag, grundlovsdag og på den årlige torvedag 3. lørdag i august," siger Niels Jørgen Højsgaard, der har taget initiativ til at lave en støttekampagne for at bevare og vedligeholde de mange flag.

Niels Jørgen Højsgaard har tidligere i årevis været med i både Handelstandsforeningen og Åbyhøj Fællesråd. Han fortæller om flagenes historie, at flagalléen stammer tilbage fra 1956.

"Gennem årene forfaldt flagstænger og flag, og så gik arbejdet i gang med at samle penge ind til, at den skulle genskabes. Frisør-Jens, en ægte Åbyhøjkending, der var frisør her i 40 år, stod bag projektet. Det var i 1998. Arbejdet fortsatte til 2006. Undervejs var der stor opbakning, og folk var i fællesskab med til at skrabe pengene sammen," fortæller han.

Niels Jørgen Højsgaard mener, at det betyder noget for et lille samfund, en by i byen som Åbyhøj, at beboerne har noget, de er fælles om.

"En gang 'åbyhøjer', altid 'åbyhøjer'. Det er jeg stødt på mange gange. Man er noget særligt, man har et fællesskab, når man er fra eller bor i Åbyhøj. Ja, og det siger ham, der selv bor i Viby," griner han.

Han nævner kampen om at bevare biblioteket og at få gjort elværket til et kulturhus som eksempler på, at åbyhøjboerne kan stå sammen og samle lokale kræfter, når det gælder. På samme måde håber han, at borgerne bliver inddraget og vil støtte økonomisk på om flagalléen. For det koster både at vedligeholde den og sætte de mange flag og -stænger op.

Læs mere på åbyhøjfællesråd.dk.

Publiceret 12 May 2018 10:00

SENESTE TV