Wolfgang Weissschädel med et af mange rør, som er tabt langs Randersvej i Lisbjerg af erhvervsaffaldstransporter.

Wolfgang Weissschädel med et af mange rør, som er tabt langs Randersvej i Lisbjerg af erhvervsaffaldstransporter.

Skrald i udkanten:

Lisbjergs natur lider

Lisbjergs natur bliver dagligt ramt af, at der ligger et forbrændingsanlæg på toppen af Randersvej. Der bliver nemlig tabt alle mulige former for affald, som ryger ud i læhegn flere kilometer væk

Af
Kim Skovrup Andersen

"Prøv lige at se det her. Det er et infamt svineri!"

69-årige Wolfgang Weissschädel står med et stort rødt drænrør, som han netop har fundet i et læhegn et godt stykke væk fra Randersvej i Lisbjerg.

Fundet er blot en af mange affaldssager af plastik, som vi støder på denne solbeskinnede forårsdag på en gåtur, Wolfgang Weissschädel har inviteret Lokalavisen med på.

Han er med i Lisbjerg-Skejby-Terp-Kasted Fællesråd og har boet i landsbyen Terp i 33 år.

Og affaldsproblemet er ifølge ham stigende.

"Vi mærker i høj grad ulempen ved at have et forbrændingsanlæg. Der er en særlig koncentration af affaldstranport i vores område. Men vi har ikke lyst til at lide under det, og vi er bekymrede over miljøbelastningen. Det er jo ikke kun langs vejene, at affaldet hober sig op. Det blæser videre i landskabet og lægger sig. Det bliver først nedbrudt om meget lang tid. Det er et kedeligt syn, og jeg kan ikke forstå, at kommunen ikke i højere grad sætter det på dagsordenen," siger Weissschädel. Han har før vist folk fra kommunen rundt for at påvise problemets omfang.

"Det er snart et år siden, og der er ikke sket en hujende fis," siger Wolfgang Weissschädel, der på sin daglige gåtur med sin hund ofte er vidne til gods, som falder fra lastbiler og trailere.

Ikke i orden

"Jeg synes ikke, det er i orden, og der er en skidt moral. Jeg mener, at kommunen sammen med vejmyndigheder skal optimere en indsats og være mere kontrollerende og offensive," lyder det fra Weissschädel, som på den godt fem kilometer lange gåtur flere gange understreger, at det ikke er en direkte kritik af kommunen for svineriet, men at borgerne i Lisbjerg og omegn savner en forebyggende indsats, der over tid skal minimere problemet.

"Jeg klandrer sådan set ikke kommunen , men jeg så gerne, at man gik ud og fortalte, hvor mange skattekroner, der egentlig går til fjernelse af affald på grund af folks sløseri og skødesløshed. Det er uanstændigt og uansvarligt at svine sådan," siger Wolfgang Weissschädel.

Udkanten i centrum

At Aarhus skal gøres markant tættere, men ikke vokse i bredden, er et politisk mål med planstrategien ’Klog vækst frem mod 2050’. Byrådet fortætter kommunen med byggeri i højden gang på gang. Men glemmer man udkanten i sin iver for at gøre plads til alle aarhusianere inden for ringvejen? Vi sætter i de kommende uger fokus på ’udkants-Aarhus’. Kontakt os gerne, hvis I føler jer glemt i udkanten; redaktion.aarhus@lokalavisen.dk

Publiceret 02 May 2018 08:00

SENESTE TV