Tilbage i 2011 blev Johannes Nielsen (i midten) hædret med Aarhus Lokalbank-prisen på 25.000 kroner.

Tilbage i 2011 blev Johannes Nielsen (i midten) hædret med Aarhus Lokalbank-prisen på 25.000 kroner.

SF vil hylde de psykisk syges fortaler:

"Det fortjener han virkelig"

Forslag om at mindes overlæge Johannes Nielsen med at opkalde vej eller plads efter ham

Johannes Nielsen Allé. Johannes Nielsens Plads.

Står det til SF i Aarhus, skal overlæge Johannes Nielsen, der blev kendt som de psykisk syges fortaler, hædres og mindes ved, at kommunen opkalder en vej eller en plads efter ham.

Partiet har stillet forslaget, der bliver behandlet på byrådsmødet onsdag aften.

Johannes Nielsen døde 29. september 2017 i en alder af 93 år. Bag sig havde han en imponerende karriere og blev en legende i dansk psykiatri.

"Han har gjort en kæmpe forskel og sat varigt aftryk på, hvordan vi tænker psykiatri i dag. Det fortjener at blive hædret og mindet," siger politisk leder for SF og Børn- og Unge-rådmand, Thomas Medom.

LÆS OGSÅ: Trusler, halsgreb, spark og slag: Mand anklaget for at voldtage kæreste flere gange

Johannes Nielsen var overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor han var med til at grundlægge Museum Ovartaci og Gallo-aktiviteterne, der bundede i den kongstanke, at psykisk syge kan være med til at gøre en positiv forskel for dem selv og andre.

"Han var på mange måder en helt unik person, der bidrog med et fuldstændigt nyt syn på psykisk sygdom og psykiatri i Danmark og Aarhus. Det her blik på, at mennesker, der er psykisk syge, faktisk ikke bare skal isoleres, men kan arbejde, skabe og være kunstnerisk aktive. Da han fremførte det, var det vanvittigt nyskabende," forklarer Thomas Medom.

Han mener, det er oplagt, at den legendariske overlæge får en vej eller plads opkaldt efter sig. Eksempelvis nybyggeriet i forbindelse med Psykiatrisk Center i Skejby, byggeriet af Museum Ovartaci eller i det nye område i Risskov, der er på vej på hospitalsgrunden.

LÆS OGSÅ: Se illustrationerne: Nye trekantede byggerier i Aarhus Ø på vej

Forslaget falder i rigtig god jord hos overlægens efterladte.

"Det er fortræffeligt. Det fortjener han virkelig. Han har gjort kolossalt meget for psykisk syge. Helt utroligt meget. Det ville han være glad for," siger Johannes Nielsens samlever gennem 25 år, Tine Marie Voldby, der ikke havde hørt om forslaget. 

Står det til SF's politiske leder, så er det ikke sidste gang, der bliver stillet den slags minde-forslag i Aarhus Byråd.

"Jeg synes, vi skal være bedre til at hylde personer, som måske ikke lige har haft med politik eller sport at gøre. Vi synes, det er rigtig vigtigt, at vi bliver bedre til at hylde de, der har gjort en forskel i andre erhverv eller brancher," siger Thomas Medom.

Publiceret 12 March 2018 21:00

SENESTE TV