Julie Rokkjær Birch fra Kvindemuseet samarbejder med Nikolaj Sørensen, der er initiativtager til Kunsthal Gellerup, om at lave pop-up events i kvarteret omkring Nordgårdhallen i foråret.

Julie Rokkjær Birch fra Kvindemuseet samarbejder med Nikolaj Sørensen, der er initiativtager til Kunsthal Gellerup, om at lave pop-up events i kvarteret omkring Nordgårdhallen i foråret.

Gellerupborger vil lave kunsthal:

"Skal være byens tredje store udstillingssted"

Ambitionen om at skabe Kunsthal Gellerup i Nordgårdhallen får nu vind i sejlene af et samarbejde med Kvindemuseet

Af
Louise Nyvang Burmeister

Et udstillingssted med restaurant, billedskole og koncerter i den gamle Nordgårdhal i Gellerup.

Det er kort fortalt visionen hos initiativtager og selvstændig rådgiver Nikolaj Sørensen.

Den aarhusianske oplevelsesøkonom, der er bosiddende i Gellerupparken, arbejder lige nu på at samle opbakning til ideen om en Kunsthal Gellerup både fra kommunen og økonomisk.

Han mener, at kunst og kultur kan skabe vigtige fællesskaber og forståelse mellem mennesker.

“Der er forbløffende meget splittelse i dag. Der er mennesker i vores lille verden i Danmark, som slet ikke forstår hinandens verdensbillede. Jeg ser det som en oplagt grund til at opruste på kulturfronten. Mange mennesker føler sig holdt uden for samfundet. Det kan kultursektoren rette op på,” mener Nikolaj Sørensen.

Flere aktører i Aarhus støtter op om hans idé. Aros, Brabrand Erhvervsforening, Schmidt Hammer & Lassen Architects, A. Enggaard A/S og Gellerup Fællesråd er på listen over samarbejdspartnere.

LÆS OGSÅ: Lokalpolitiker: “Vi skal have mere kultur til Aarhus V”

Og så er Kvindemuseet også en partner, der snart bliver meget synlig i området.

Det statsanerkendte museum i midtbyen har stor erfaring med at lave projekter i Gellerup. Nu bliver det også i samarbejde med Kunsthal Gellerup.

“Vi har nogle fælles visioner for, hvordan institutioner kan påvirke mennesker. Kvindemuseet begyndte på lidt samme måde i starten af firserne med at udfylde et hul. Sådan lidt anarkistisk og outsider-agtigt. Selvom vi i dag er statsstøttet, så har vi stadig den identitet. Vi laver lidt skøre ting og pop-up-projekter,” siger Julie Rokkjær Birch, der er museumsinspektør i Kvindemuseet.

Hun kan endnu ikke løfte sløret for, hvilke events museet laver i samarbejde med Kunsthal Gellerup, da der stadig arbejdes på udformningen.

For Nikolaj Sørensen er samarbejdet med Kvindemuseet helt oplagt.

“Vi er enige om mange ting i forhold til syn på kultur, køn og ligestilling. Man er nødt til at kæmpe for at frigøre sig fra det billede, samfundet har. Om det så er kvindekamp eller kamp mod fordomme om en ghetto. Vi skal være progressive og turde, men samtidig være folkelige og have alle med,“ siger Nikolaj Sørensen.

En kulturel dannelsesmaskine

Han kalder Gellerup Kunsthal for en kulturel dannelsesmaskine, der vil blive forankret i lokalområdets børn- og unge-institutioner. Det skal blandt andet ske ved at lave en billedskole, hvor børnenes projekter udstilles sideløbende med de professionelle kunstneres. 

“Det skal ikke være falafler og somalisk dans. Vi interesserer os mere for kulturel forgrund end baggrund. Kunsthallen skal være det tredje store udstillingssted efter Aros og Kunsthal Aarhus,” siger initiativtageren.

LÆS OGSÅ: Efter million-investering: Halvdelen af jorden i Gellerup er nu solgt

Nordgårdshallen ligger i dag lige op ad Karen Blixens Boulevard. Idrætshallen bliver kun brugt i begrænset omfang, efter Nordgårdskolen lukkede i 2008, og det er tanken, at Friis & Moltke-betonhallen skal rives ned.

“Der er et kæmpe potentiale i den her bygning. Den vil være billig at sætte i stand og omdanne til kunsthal. Og i stedet for at rive al betonen ned, mener jeg, det vil være sundt at bevare noget af fortiden og give det en rolle i nutiden. Mange føler sig kørt over, men vi skal huske at bevare noget, som har arkitektonisk værdi, og som er en del af vores historie,” siger Nikolaj Sørensen.

Han forventer at præsentere sine planer for Aarhus Kommune i løbet af foråret. Og samtidig gives der smagsprøver på Kunsthallens potentielle fremtidige virke, når Kvindemuseet laver pop-up events, og områdets daginstitutioner inviteres til kunst-samarbejde.

Publiceret 08 February 2018 06:30

SENESTE TV