Kulturboom i Aarhus:

Godt en million gæstede Aros i 2017

Flere Aarhus-attraktioner havde rekordmange gæster

Kulturåret 2017 var ikke overraskende et ganske godt år for de aarhusianske kulturinstitutioner.
Langt de fleste har haft flere gæster end i 2016, og det gælder også kunstmuseet Aros, der plejer at blande sig i toppen over de mest besøgte steder i byen.
I en pressemeddelelse skriver Aros, at 2017 var et ekstraordinært godt år, hvor over 1,5 millioner havde en 'Aros-oplevelse'.
Museet oplyser, at i alt 980.909 besøgte selve museet, og at udendørsdelen af 'Aros Triennial The Garden', der fandt sted i byrummet, langs kysten syd for Aarhus og i Mindeparken, havde cirka 563.500 besøgende.
LÆS OGSÅ: Besøgstallet daler på Moesgaard Museum
Museet oplyser til Lokalavisen Aarhus, at man har nået frem til Triennial-besøgstallet ved hjælp af grundige stikprøver.
"Vi har de seneste år set en jævn stigning i vores besøgstal. Denne stigning er fortsat også i et år med mange kulturelle tilbud i byen. Vi er glade for, at så mange mennesker har haft en ARoS-oplevelse i 2017, og vi glæder os til at invitere publikum inden for i 2018," siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten,
Aros er tidligere blevet kritiseret for at puste besøgstallet kunstigt op ved også at tælle cafégæster og forhalsbesøgende med, således at besøgstallet ikke kun er billetkøbere.
LÆS OGSÅ: Året der gik i Aarhus fra A til Å
Det er stadig fremgangsmåden, oplyser museet til Lokalavisen Aarhus, men understreger, at man trækker de, der bare går gennem Aros, fra.
Over 23 procent af de besøgende kom i 2017 fra udlandet.
Også på mediefronten har Aros kunnet konstatere positive tal. I 2017 fik museet mediedækning til en annonceværdi på over 208 millioner kroner ligeligt fordelt mellem ind- og udenlandske medier.
"Vi er stolte af den opmærksomhed, som ARoS har fået og særligt af omtalen af The Garden i udlandet," siger Erlend G. Høyersten.
LÆS OGSÅ: Vildt! Næsten 1,3 millioner gæster har været forbi Aarhus Street Food
Med de fine tal, der dog opgøres på anderledes vis end hos andre kulturinstitutioner, placerer Aros sig klart i top som det mest besøgte sted i byen.
På andenpladsen er Den Gamle By, der oplevede en fremgang på 55.500 gæster, og på tredjepladsen oplevede Tivoli Friheden en fremgang på 53.000 gæster.
Nummer fire og fem på listen er Musikhuset Aarhus og Moesgaard Museum. Musikhuset måtte notere sig en nedgang, fordi 2016 bød på store arrangementer i forbindelse med EM i fodbold. Moesgaard har haft faldende besøgstal siden genåbningen i 2015.

De fem mest besøgte i 2017 (tallet for 2016):

1. Aros - 980.909 gæster (835.606)

2. Den Gamle By - 571.167 gæster (515.667)

3. Tivoli Friheden - 562.572 gæster (509.503)

4. Musikhuset Aarhus - 547.000 gæster (655.000)

5. Moesgaard Museum 312.144 gæster (401.420)

Publiceret 03 January 2018 14:58

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."