Året der gik i Aarhus fra A til Å

Det har været et begivenhedsrigt 2017 i verdens mindste storby. Her følger et lille tilbageblik på stort og småt fra årets gang i Aarhus

Anders Antonsen havde et fremragende år. Den 20-årige badminton-komet fra Aarhus startede året som nummer 27 på verdensranglisten, men slutter som nummer 12. Det skyldes blandt andet, at stortalentet lagde ud med en choksejr i DM-finalen over Jan Ø. Jørgensen. Mindst lige så imponerende sikrede han sig en sølvmedalje til EM i april, hvor nuværende verdensetter, danske Viktor Axelsen, blandt andet blev besejret.
LÆS: Choksejr: Anders Antonsen slog Jan Ø. Jørgensen i DM-finale

Bering-Bedervejen bliver navnet på Aarhus' nye trafikåre i syd. Ved budgetforliget i september afsatte politikerne 470 millioner kroner til anlæggelsen af den nye 12 kilometer lange omfartsvej mellem Oddervej og E45. Vejen forventes allerede at kunne tages i brug i 2022.
LÆS: Budget-forlig: Bering-Bedervejen står allerede klar i 2022

Cykelstiforbindelse mellem Marselisborgskovene og Risskov og langs havnepromenaden kan aarhusianerne glæde sig til at få, efter at Transportministeriet i december afsatte 12,8 millioner kroner til etableringen. Dermed udgør statstilskuddet næsten halvdelen af de godt 30 millioner kroner, det koster at realisere projektet.
LÆS: Staten sender millioner til smuk cykelrute fra Risskov til Marselisborgskovene  

Den Uendelige Bro blev efter megen pres fra aarhusianerne genopført 22. juni, efter byrådet i januar afsatte penge til genetableringen og vedligeholdelse af broen fremadrettet. For foden af Varna Palæet blev indvielsen afholdt med en vielse, skåltaler og livemusik. Det var det unge Aarhus-par Cecilia Ravnkilde Clemmensen og Frederik Ahle Agersnap, der som det første par blev viet på broen efter at have vundet en konkurrence i Lokalavisen Aarhus. 
LÆS: Nu kommer Den Uendelige Bro: "Det er så fedt"

E45 skal udvides. Allerede i 2019 skulle den særdeles befærdede motorvej mellem Skanderborg S og Aarhus S gerne være udvidet fra fire til seks spor, men mere kan være på vej. I finanslovsforliget mellem regeringen og DF er der afsat 78 millioner kroner til at undersøge muligheden for en udbygning af Østjyske Motorvej hele vejen fra det nordlige Vejle til det nordlige Randers.
LÆS: Finanslov vedtaget: Udvidelse af E45 tættere på
Flertallet i byrådet var overvejende positiv i forhold til Det Konservative Folkepartis forslag om at prøve at byde ind på at få 'Specialised Expo2027' – den lille Verdensudstilling – til Aarhus. På et byrådsmøde i slutningen af november blev det besluttet, at muligheden skal undersøges – ikke mindst de økonomiske aspekter. En 'Specialised Expo' varer op til tre måneder og kan tiltrække fem-ti millioner gæster til byen.
LÆS: Bred enighed i byrådet: Spændende at få verdensudstilling til Aarhus

Gellerup får et nyt 3.000 m2 stort bevægelseshus. Det kommer til at ligge der, hvor Gellerupbadet i dag ligger og vil huse Aarhus Klatreklub, Gøglerskolen, Cirkus Tværs og fodboldklubben ACFC. Det 73 millioner kroner dyre projekt, som er en del af den kommende Sports- og Kulturcampus, blev afsløret på et pressemøde 11. december, hvor det blev oplyst, at Salling Fondene støtter byggeriet med 25 millioner kroner.
LÆS: Salling donerer 25 millioner kroner til nyt projekt i Gellerup

Helmig – ham på 53 år – gav et brag af en koncert til Northside. En koncert, som Lokalavisen Aarhus' anmelder gav 6/6 stjerner. Men 2017 blev også året, hvor sønnike Hugo Helmig slog igennem på den danske musikscene med pop-singlen 'Please Don't Lie'. 22. marts kan han opleves på spillestedet Train.
LÆS: Anmeldelse: Helmig på hjemmebane - En uforglemmelig oplevelse

Indvandrerbanden 'Loyal to Familia' fra København ville ind i Aarhus, og det skabte en meget voldsom konflikt med lokale grupperinger. Bandekonflikten brød i lys lue i slutningen af maj, og de følgende måneder bød på utryghed, masseanholdelser, visitationszoner og flere skyderier i det vestlige Aarhus. Ingen mistede livet i konflikten, og over sommeren faldt der ro på i Aarhus, mens en endnu voldsommere konflikt med Loyal to Familia som deltager brød ud i København.
LÆS: Berygtet indvandrerbande vil åbne ny, stor afdeling: Her vil de bo

Justin Bieber besøgte Aarhus 5. juni og gav en stor koncert på Jydsk Væddeløbsbane foran 40.000 fortrinvis euforiske, unge piger, der i dagen op til havde dannet lange køer indtil banen. Blandt det danske anmelderkorps var der delte meninger om, hvorvidt den canadiske superstjerne leverede en god koncert. Lokalavisen Aarhus mente bestemt ikke, at det var tilfældet og gav koncerten 2/6 stjerner og overskriften 'Ugidelige Bieber med prætentiøs playback'.
LÆS: Koncertanmeldelse: Ugidelige Bieber med prætentiøs playback på væddeløbsplænen

Kommunalvalget i november bød ikke på voldsomt store overraskelser. Borgmesteren hedder stadig Jacob Bundsgaard (S), og han kom ud af valget med styrket opbakning, idet SF gik et mandat frem, mens K mistede et. Derudover måtte Enhedslisten afgive et sæde i salen til byrådets nyeste parti, Alternativet. Blå bloks mandattab gjorde, at rød blok kunne vælge rådmandspost først, og her valgte SF-frontmand Thomas Medom Børn og Unge-magistraten. Venstres Bünyamin Simsek måtte derfor tage til takke med Teknik og Miljø.
LÆS: INTERAKTIVT KORT: Sådan fordelte stemmerne sig ved dit valgsted

Letbanen fik endelig lov til at køre med passagerer tre dage før jul. Egentlig skulle den have været i drift i juni, men den store åbningsfest blev rykket til september. Med dags varsel blev den dog aflyst grundet manglende sikkerhedsgodkendelse. De tre følgende måneder bød på skænderier mellem letbanen, politikere og Trafikstyrelsen, der til sidst gav grønt lys til Danmarks første letbane.
LÆS: Video og galleri: Kom med på letbanens første tur

Mindeparkens græs, træer og buske blev malet bolsjestribet i røde og hvide farver af den tyske kunstner Katharina Grosse tilbage i maj.Det bragte i den grad sindene i kog hos mange mennesker. Bloggere på Politiken og Berlingske - ja, sågar vor dronning – tordnede mod det iøjnefaldende værk, som Aros stod bag. The Garden-udstillingen blev fjernet i august, og den omkringliggende natur blev ikke ødelagt, som mange af protesterne ellers gik på.
LÆS: Kunstværk i Mindeparken i stormvejr: Nu svarer kunstdirektøren på kritikken

Northside 2017 vil foruden en legendarisk Thomas Helmig-koncert især blive husket for mudder. Vejret over Ådalen de tre dage i juni var ustadigt, og når det regnede, regnede det meget. Det medførte, at de 40.000 festivalgængere måtte trave rundt i brun, ildelugtende pløre – visse steder op til knæene. Festivalen fik en del kritik for ikke at gøre nok – heriblandt køre flis nok ud på pladsen.
LÆS: Northside gør status: Stor ros til gæsternes kampgejst

Ovartaci-museet overlever. Det blev endeligt slået fast, da et byrådsflertal i november besluttede, at Museum Ovartaci, der i dag er en del af Psykiatrisk Hospital i Risskov, videreføres som selvejende institution med offentligt tilskud og fondsstøtte. Museet skal senest medio 2018 flyttes til Journalisthøjskolens nuværende bygninger på Olof Palmes Allé i Aarhus N.
LÆS: Museum Ovartaci overlever
Plastic, metal og glas for sig. Papir og pap sammen. Og så restaffald. Beboerne i midtbyen havde sorteret deres affald i et års tid, da resten af kommunen i september kom med på sorteringsvognen. 63.000 nye affaldsbeholdere blev forinden kørt ud til borgerne. Målet med sorteringsordningen er at indsamle 4.500 ton genanvendeligt affald om året.
LÆS: Video: Fra i dag skal alle aarhusianere sortere deres affald

Qua 50-året for Højbjerg-mordet sendte Lokalavisen Aarhus 10. november live foran huset, hvor Marie Lock-Hansen blev dræbt i 1967. Der er stadig mange teorier om, hvem der dræbte Marie, og under live-udsendelsen fortalte hendes nevø, Hans Jørgen Pedersen, der var 18 år gammel, da mordet skete, at han er overbevist om, at ægtepagten mellem Marie og hendes mand spiller en afgørende rolle.
LÆS: Højbjergmordet: Marie Lock-Hansens nevø taler ud

Røde Orm var en kæmpe succes, og den enorme, udendørs teaterforestilling i forbindelse med kulturåret trak masser af mennesker til Moesgaard Museum, men museets tælleapparater var ikke på overarbejde. Efter et besøgsboom i 2015 med over 500.000 gæster er besøgstallet dalet, og 2017 blev ingen undtagelse med forventet 320-360.000 besøgende. I 2018 budgetterer Moesgaard Museum med 350.000 gæster. 
LÆS: Røde Orm: Han lærer dem at kæmpe som vikinger

Salling Roof Top hedder Aarhus' nyeste publikumsmagnet. Den flotte tagterrasse på toppen af Sallings varehus på Strøget har siden indvielsen i august til slutningen af november allerede rundet en halv million besøgende, og det helt store trækplaster har været skywalken med glasbund 27 meter over Strøget.
LÆS: Sallings park på tagets top åbner fredag

Tangkrogen blev måske reddet den 4. september. Her fremlagde borger- og protestgruppen 'Beskyt Aarhus-bugten Nu' med støtte fra tusindvis af aarhusianere et alternativ til den plan, kommunen havde fremlagt for området ved Tangkrogen. Og politikerne var meget imponerede over forslaget, der ikke indebar – som kommunens plan gjorde - at læsse sand i vandet og fjerne 400 meter kyststrækning til fordel for en udvidet eventplads. Flere politikere var sågar klar på at droppe egen plan til fordel for borgernes.
LÆS: Nyt forslag til udvidelse af Tangkrogen modtages positivt af politikere

Utryghed og uhygge skabte den 28-årige mand, der i medierne blev døbt 'Louise-manden', da han i november var rundt i både Aarhus og Hadsten, hvor han listede sig ind ad folks ulåste døre. Blev han konfronteret af beboere, spurgte han efter Louise. Den 28-årige, der viste sig at være psykisk syg, blev dog fanget, da politiet kendte ham fra lignende sager begået tidligere på året. 
LÆS: Uhyggeligt fænomen i Aarhus: 'Louise-manden' lister sig ind ad folks døre

Vilhelmborg Festspil havde Dolly Parton på programmet i år med musicalen 9 to 5. Det var dog ikke noget, der trak aarhusianerne til. Festspillet måtte nemlig konstatere et lille underskud i 2017, og det var nok især dårligt vejr, der kostede udendørs-arrangementet dyrt. I 2018 er de store kanoner dog kørt i stilling med musicalen Grease. Den var en kæmpesucces i 2006 og satte publikumsrekord med 21.000 besøgende. 
LÆS: Dolly Parton indtager Vilhelmsborg

Winnerskjold. Anders Winnerskjold. Den 25-årige socialdemokrat kommer vi til at høre en hel del til de næste fire år, for han blev udnævnt til borgmesterpartiets nye politiske ordfører efter et kanonvalg med 2.721 stemmer til kommunalvalget. Han blev den næststørste stemmesluger i partiet efter borgmester Bundsgaard og den kandidat med sjetteflest personlige stemmer i hele Aarhus. 
LÆS: Overvældet Winnerskjold: Det troede jeg ikke var muligt

X'er blev der sat 192.757 af til kommunalvalget 2017, og det gav en stemmeprocent på 70,45 %. Det var 0,2 % lavere end ved valget i 2013. Jacob Bundsgaard (S) blev ikke blot Aarhus' – men Danmarks – største stemmesluger med 39.841 personlige stemmer. Den person, der fik færrest stemmer i Aarhus, var SF'eren Christian Andersen med blot fire styk. Han førte ikke valgkamp og stemte ikke engang på sig selv. 
LÆS: Top 10: Her er valgets største stemmeslugere

Ynkeligt har det i perioder set ud, når AGF har været på banen i 2017. Træner Glen Riddersholm var med til at redde klubben endnu en sæson i Superligaen efter nedrykningsspil i maj, men svingende resultatet kostede ham til sidst jobbet efter en 5-1-sejr over Helsingør i september. Erstatningen blev Lyngby-træner David Nielsen. Han gik på juleferie med fem nederlag, to uafgjorte resultater og en enkelt sejr. 2017 sluttede dog med et point mod rivalerne fra Brøndby. 
LÆS: Fyret Glen Riddersholm: "Jeg ønsker klubben alt det bedste for fremtiden"

Zapper vi tiden tilbage til maj, så skriver alle medier om narkohunden Pablo fra Aarhus. Pablo blev nemlig stjålet/kidnappet hele to gange på en uge og blev efterlyst nationalt og internationalt. Han blev dog fundet fire dage senere farvet sort og med et sår i halsen i en lejlighed i Sabro sammen med to unge mænd fra Silkeborg. De blev sigtet i sagen, men 12. december frafaldt Østjyllands Politi sigtelserne og lukkede sagen på grund af manglende beviser. 
LÆS: Blev stjålet flere gange tilbage i maj: Nu er sigtelser frafaldet i sag om narkohunden Pablo
Ædegilde på den meget ubornerte facon fandt sted på Kurts Mor 19. december. Her udøvede en mand oralsex på en kvinde midt i bodegalokalet på et bord. Som følge blev realitykendis og bartender Susan K fyret, da hun var på arbejde, da det skete. Historien ramte de landsdækkende, tabloide medier, og Ekstra Bladet fik sågar fingre i en video af seancen. Fyringen affødte oprettelsen af en protestgruppe, der opfordrer til at boykotte Kurts Mor. 
LÆS: Kendisbartender fyret efter oralsex på Kurts Mor

Ønsket fra mange aarhusianere blev opfyldt 7. oktober, da 'Bamse' endelig fik en plads opkaldt efter sig. Den folkekære sanger, som døde for syv år siden, blev hædret med taler fra blandt andet enken Käte, da 'Flemming Bamse Jørgensens Plads' blev indviet i Aarhus Ø nær Østbanetorvet. 
LÆS: Flemming Bamse Jørgensens Plads er indviet

Åbningen af kulturhovedstadsåret var velsagtens den største fest afholdt i Aarhus til dato. Dronningen skød kulturåret og den enorme lysfest til 17,5 millioner kroner, som blev tv-transmitteret, i gang 22. januar. 70.000 mennesker var med til et vikingeinspireret optog gennem byen, som sluttede med et kæmpe festfyrværkeri. Flere end 400 kulturelle arrangementer blev afholdt i Aarhus og regionen, før det hele sluttede med et show i Aarhus og en officiel ceremoni i Hvide Sande 9. december.
LÆS: Kulturåret satte turistrekorder og gav international omtale

Frederik og Cecilia var det første par, der blev viet på Den Uendelige Bro efter etableringen. Foto: Danni Paulsen

Frederik og Cecilia var det første par, der blev viet på Den Uendelige Bro efter etableringen. Foto: Danni Paulsen

Efter sommerkoncerten i Aarhus spiste Justin Bieber aftensmad hos Restaurant KöD og overnattede på Hotel Royal, før han drog videre på sin turné. Arkivfoto: Ernst Van Norde/Ritzau Foto

Efter sommerkoncerten i Aarhus spiste Justin Bieber aftensmad hos Restaurant KöD og overnattede på Hotel Royal, før han drog videre på sin turné. Arkivfoto: Ernst Van Norde/Ritzau Foto

Publiceret 31 December 2017 12:00

SENESTE TV