Årets 3. mest læste:

Bieber spiste middag på Köd

Årets tredje mest læste artikel på Aarhus.Lokalavisen.dk er fra i sommer, hvor steakrestauranten Köd i Skolegade fik prominent besøg

2017 bliver snart afløst af 2018. Frem mod nytårsaften vil vi dele årets mest læste historier fra året, der snart er omme. Vi starter med den tredje mest læste artikel i 2017, som er fra i sommer, hvor en vaskeægte verdensstjerne pludselig dukkede op på en restaurant i Skolegade. Læs hele artiklen herunder og følg med lørdag, hvor årets næstmest læste historie bliver delt. 
Artikel fra 6. juni 2017:
Restaurant Köd er en af Aarhus' mange populære restaurationer, som får mange forskellige gæster på besøg.
Det hører dog til sjældenhederne, at en regulær verdensstjerne kigger forbi for at spise middag. Det var dog, hvad der skete mandag aften, da den 23-årige, canadiske hitmager troppede op hos Köd med sit store hold efter koncerten på Jydsk Væddeløbsbane.
"Jeg var der ikke selv, da han besøgte os, men jeg tror, det var en speciel og sjov oplevelse for tjenerne og medarbejderne. Det var selvfølgelig et noget anderledes besøg, end vi har været vant til, men ellers var der ikke så meget i det. De var en fem-seks stykker, der spiste, og så var der selvfølgelig en masse sikkerhedsfolk og chauffører. De var dog primært udenfor," siger direktør og partner for Köd, Morten Pedersen. 
Han er naturligvis glad for det fornemme besøg.
"Det er da fedt og en dejlig kompliment. Der er plads til alle hos os - også Justin Bieber. Han er mere end velkommen en anden gang."
Hvordan, tror du, valget faldt på lige netop jeres restaurant?
"Hver gang han kommer til en ny by, så undersøger hans folk, hvilke restauranter der kan være relevante for ham i forhold til, hvad han har lyst til. De har nok snakket med hans hotel og spurgt til, hvad der er af steakhouses, og så røg han ned til os for at få en stor, lækker steak og hygge sig."
Ifølge restaurant-direktøren gik der ikke længe, før fans af popidolet fik nys om, at han var i Skolegade.
"Der var en hel del mennesker ude foran restauranten. Måske 2-300 mennesker. Rygtet løb ret hurtigt i byen, men der holdt også tre-fire store Mercedes'er foran restauranten med sikkerhedsfolk rundt om, så jeg tror også folk med det samme kunne lægge to og to sammen," siger Morten Pedersen, som havde flere folk på arbejde, som gerne ville have været til Bieber-koncerten.
"Det er fedt for personalet. De syntes, det var en stor oplevelse, som gjorde deres mandagsvagt lidt sjovere. Flere af dem ville gerne have været med til koncerten, men så fik de denne oplevelse i stedet, og det var de glade for."
 

Publiceret 29 December 2017 17:30

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."