Torsøvej Station ligger i et erhvervsområde i Vejlby/Risskov.

Torsøvej Station ligger i et erhvervsområde i Vejlby/Risskov.

Borgere nervøse:

Strømførende kabler få centimeter fra stålbro

Kravene til sikkerhed er ikke opfyldt endnu, men det er der en god forklaring på, lyder det fra Aarhus Letbane

Den kommende letbanestation ved Torsøvej i Risskov er ikke i brug endnu, men det er gangbroen over banelegemet.
Stationen ligger midt i et erhvervsområde, og hver dag benytter mange borgere stålbroen for at komme fra den ene til den anden side.
En af dem er Alex Lomholt Hansen. Han har skrevet til Lokalavisen Aarhus, fordi han undrer sig over, at de strømførende kobberkabler hænger blot få centimeter fra en bro i metal.
"Jeg har ingen anelse om, hvad afstanden bør være, men det virker umiddelbart som en halv risikabel afstand? Jeg skal over den bro hver morgen, og jeg synes, at det ser farligt ud - specielt hvis et barn for eksempel vil røre kablet," siger han.

Der er ikke mange centimeter mellem ledningerne og stålbroen i øjeblikket.

Der er ikke mange centimeter mellem ledningerne og stålbroen i øjeblikket.

Kan være dødelig

Ansvaret, for at sikkerheden er i orden, er Aarhus Letbanes, men myndigheden, der skal sikre, at letbanen overholder reglerne, er Sikkerhedsstyrelsen.
Her oplyser man, at styrelsen, efter Lokalavisen tog kontakt, har rettet henvendelse til Aarhus Letbane.
"Ud fra billederne er det svært at vurdere, om afstande og afskærmninger er overholdt. Derfor har vi kontaktet Aarhus Letbane i forhold til stationen på Torsøvej i Risskov. Vi går videre med sagen. Der er krav til, hvor tæt ledningerne må hænge på en bro, og der er også standarder for, om der skal afskærmes, så personer ikke kan nå ledningerne fra broen," siger kontorchef i Kontrol og Anlæg i Sikkerhedsstyrelsen, Søren Assenholt Muff.
Han forklarer, at kablerne kan være meget farlige, men at man ikke skal være nervøs for at benytte broen.
"Sandsynligheden for at få stød, mens man står på broen, er umiddelbart lille. Vi har fået oplyst, at spændingen på køreledningerne er 750 volt. Det er spænding, som kan være dødelig, hvis man rører ved ledningerne, men strømmen kan ikke springe som ved højspænding, uden at man rører ved ledningerne. Man kan altså komme slemt til skade, hvis man direkte rører ledningerne, men elektriciteten løber ikke igennem én, hvis man kommer tæt på, uden man rører ved ledningen," siger han.

Man må ikke kunne nå ned at røre kablerne fra broen. Det kan man i dag, men det bliver der gjort noget ved, forsikrer Aarhus Letbane.

Man må ikke kunne nå ned at røre kablerne fra broen. Det kan man i dag, men det bliver der gjort noget ved, forsikrer Aarhus Letbane.

Ingen strøm i

Aarhus Letbane oplyser, at man har fået flere henvendelser fra nervøse borgere.
Det er der dog ingen som helst grund til at være. Slet ikke på nuværende tidspunkt, lyder det fra Aarhus Letbane, for der er slet ikke strøm i de såkaldte køreledninger endnu.
I et skriftligt svar forsikrer virksomheden, at broen bliver sikret forsvarligt, inden man sender strøm gennem kablerne.
"Anlægget er sikkert. Der vil naturligvis blive etableret permanent afskærmning af køretråden, så man ikke kan komme til at røre ved den, når anlægget strømsættes og der begynder at køre letbanetog på strækningen. Dette arbejde er allerede indledt flere steder," skriver Aarhus Letbane.

Publiceret 07 December 2017 06:35

SENESTE TV