Brand lukker populært julemarked i Aarhus

Tirsdag aften opstod der brand i Ridehuset, som for tiden er ramme om Byens Kunst- og Julemarked

Af
Af Marie-Louise Andersen

JP Aarhus

Tirsdag aften omkring kl. 22 var området omkring Ridehuset i det centrale Aarhus lyst op af et massivt opbud blå blink, mens brandvæsnet forsøgte at slukke den brand, der kort tid forinden var opstået i det gamle hus.

Onsdag morgen er status, at fire stande er totalt nedbrændt og én totalskadet, mens der er sod og røgskader i hele Ridehuset. Det fortæller en ærgerlig Rie Nielsen, leder af Byens Kunst- og Julemarked.
SE VIDEO: Sådan ser der ud inde i Ridehuset efter branden i går

En forbipasserende slog alarm kl. 21.27, fordi han kunne se, at der steg kraftig røg op fra huset og der, ved nærmere eftersyn, så ud til at være ild indenfor.

Termisk kamera

"Da vi kommer frem kan vi se, at der kommer kraftig røg igennem udluftningen i taget," siger indsatsleder i Østjyllands Brandvæsen John Korsbak.
LÆS OGSÅ: Brand i sommerhus i Malling
Og da først brandvæsnet fik brudt en dør op og kom ind i Ridehuset, var der fyldt med røg.
John Korsbak fortæller, at det lykkedes røgdykkere at identificere kilden til røgudviklingen med et termisk kamera, så de kunne nå frem til den gruppe af julemarkedsstande, der stod i flammer og bekæmpe ilden.
Han roser den person, som ringede 112 og forklarer, at vedkommendes hurtige reaktion har været årsag til, at skaderne ikke er værre.
LÆS OGSÅ: Voldsom brand ved Tilst: Stor villa overtændt og totalskadet
"Branden er hurtigt under kontrol, men det tager tid at få pustet al røgen," siger John Korsbak og forklarer, at brandvæsnet med kraftige ventilatorer kunne puste røgen ud.

Marked lukket

Præcis hvad der er årsag til branden, skal politiets tekniske undersøgelser nu afklare. Ifølge Rie Nielsen, som for tiden lejer Ridehuset til julemarked, ser det ud til at branden er startet i en kabelrulle. 
Hun er naturligvis ærgerlig over situationen og konkluderer, at julemarkedet er lukket onsdag. Hvornår det kan åbne igen er uklart.

Publiceret 06 December 2017 08:32

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."