Ekspert om valget i Aarhus:

Det her bliver spændende at følge

Der skal en større skandale til at vælte Bundsgaard, men valget i Aarhus bliver stadigvæk spændende, siger kommunalforsker

Kun én gang siden 1919 har Aarhus haft en borgmester, der ikke var socialdemokrat. Det var Venstres Louise Gade, der med den eftertragtede kæde om halsen i 2002-2005 brød en lang tradition.
Aarhus er historisk set en knaldrød kommune, og derfor kan det være nærliggende at tænke, at ens stemme hverken gør fra eller til, når der den 21. november skal sættes kryds til kommunalvalget.
Spændingen synes i hvert fald at være til at overse.
Vi har spurgt forsker i kommunalpolitik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, om han kan få øje på noget at se frem til.
LÆS OGSÅ: Lokalavisen inviterer til valgdebat med Bundsgaard og Simsek
Roger Buch, er der overhovedet nogen form for spænding i Aarhus?
"Der er kommet nogle meningsmålinger, som tyder på, at socialdemokraterne ligger rimeligt stærkt til at forsvare deres borgmesterpost, men man kan aldrig nogensinde vide sig sikker, og det vil være meget dumt, hvis de bare regnede med, at den er hjemme. Der er stadig næsten to uger tilbage, og der kan sagtens nå at ske ting og sager. Omkring 20-25 procent af vælgerne har endnu ikke besluttet sig, så hvis der sker et eller andet i valgkampens slutspurt, så kan det hele ende et andet sted, end meningsmålingerne spår," forklarer Roger Buch og slår fast, at meningsmålingerne skal tages med et gran salt.
"De har - både i Danmark og i udlandet - vist sig at ramme ved siden af, så det skal man også have i baghovedet. Og vi ved af erfaring, at lokale meningsmålinger ikke er nær så sikre som de landsdækkende. Der er bare en større usikkerhed, så belært af de sidste par års fejlskud vil det være dumt at kigge på en meningsmåling og sige, at løbet er kørt. Rigtig mange tager en beslutning de næste to uger, og faktisk beslutter ti procent sig først på selve valgdagen, så det kan let tippe et mandat den ene eller anden vej."
LÆS OGSÅ: Lokalavisen på løbetur: Helt ude i skoven med borgmester-ben
Hver gang vi har haft et kommunalvalg, hører vi fra visse kommuner om 'rævekager' på 'de lange knives nat'.
Det er her, at aftaler kan blive brudt og underlige alliancer indgået, når politikerne skal forsøge at få mest muligt ud af deres stemmer - og helst en rådmands- eller udvalgspost.
Og det er her, at vi ifølge eksperten finder spændingen.
"Ja, det må det være. Nogle gange ser vi ved forhandlingerne efter valget, at vi ender et andet sted, end vi troede. Det sker i tre-fem kommuner hver gang, at der bliver vendt op og ned på det, som mandatfordelingen egentlig tilsiger. Det er ikke sikkert, den menige vælger går så meget op i det, men det gør partierne i den grad," siger Roger Buch, som også glæder sig til at se, hvordan de nye drenge og piger i klassen klarer sig.
"Der er nogle jokere ved det her valg, som er særligt interessante. Alternativet stiller for første gang op til kommunalvalget. De ligger rimeligt til i meningsmålingerne på landsplan, og man må formode, at Aarhus er en form for hjemmebane, så det bliver spændende at se, hvordan de klarer sig. Det samme gælder for Nye Borgerlige, som er endnu nyere og et mere ubeskrevet blad."
LÆS OGSÅ: Unge fyres kærlige behandling af LA-kandidat er gået viralt: "Det er så god stil"
At Jacob Bundsgaard igen står med borgmesterkæden efter valget, er dog så sandsynligt, at blandt andet bookmakeren Nordicbet kun giver 1,03 gange pengene igen. Hans største konkurrent, Venstres Bünyamin Simsek, giver derimod 12 gange pengene igen.
Der skal da også en større skandale til, hvis Bundsgaard skal væltes, spår Roger Buch.
"Ja, der skal ske et eller andet spektakulært, hvis Bundsgaard ikke bliver borgmester. Men der sker altid et eller andet flere steder i landet, som vi ikke havde regnet med. Det kan jo være Aarhus, men der er ikke meget, der peger i den retning."
Har det betydning for stemmeprocenten, hvis aarhusianerne føler, at resultatet er givet på forhånd?
"Det har det helt sikkert. I kommuner, hvor det samme parti eller den samme person sidder på magten år efter år, kan vi se, at der er en mindre valgdeltagelse sammenlignet med kommuner, hvor der er meget spænding. Der er det udfordrernes hovedpine at sørge for, at vælgerne ikke føler, at det er afgjort, for det kan flytte noget. Især de allersidste dage, hvor man skal have mobiliseret vælgerne til at gå ned og stemme."

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Borgmestre i Aarhus:

 • 2011- Jacob Bundsgaard
 • 2006- 2011 Nicolai Wammen
 • 2002-2005  Louise Gade (Venstre)
 • 1997-2001  Flemming Knudsen
 • 1982-1997  Thorkild Simonsen
 • 1971-1981  Orla Hyllested
 • 1958-1971  Bernhardt Jensen
 • 1945-1958  Svend Unmack Larsen
 • 1942-1945  Einar Stecher Christensen
 • 1933-1941  Hans Peder Christensen
 • 1919-1932  Jakob Jensen
 • 1905-1919  Ernst Christopher L. Drechsel (kongevalgt)
 • 1886-1905  Frederik Christian Bernhard S. Vestergaard (kongevalgt)

Publiceret 08 November 2017 20:45

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."