Ekspert om valget i Aarhus:

Det her bliver spændende at følge

Der skal en større skandale til at vælte Bundsgaard, men valget i Aarhus bliver stadigvæk spændende, siger kommunalforsker

Kun én gang siden 1919 har Aarhus haft en borgmester, der ikke var socialdemokrat. Det var Venstres Louise Gade, der med den eftertragtede kæde om halsen i 2002-2005 brød en lang tradition.
Aarhus er historisk set en knaldrød kommune, og derfor kan det være nærliggende at tænke, at ens stemme hverken gør fra eller til, når der den 21. november skal sættes kryds til kommunalvalget.
Spændingen synes i hvert fald at være til at overse.
Vi har spurgt forsker i kommunalpolitik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, om han kan få øje på noget at se frem til.
LÆS OGSÅ: Lokalavisen inviterer til valgdebat med Bundsgaard og Simsek
Roger Buch, er der overhovedet nogen form for spænding i Aarhus?
"Der er kommet nogle meningsmålinger, som tyder på, at socialdemokraterne ligger rimeligt stærkt til at forsvare deres borgmesterpost, men man kan aldrig nogensinde vide sig sikker, og det vil være meget dumt, hvis de bare regnede med, at den er hjemme. Der er stadig næsten to uger tilbage, og der kan sagtens nå at ske ting og sager. Omkring 20-25 procent af vælgerne har endnu ikke besluttet sig, så hvis der sker et eller andet i valgkampens slutspurt, så kan det hele ende et andet sted, end meningsmålingerne spår," forklarer Roger Buch og slår fast, at meningsmålingerne skal tages med et gran salt.
"De har - både i Danmark og i udlandet - vist sig at ramme ved siden af, så det skal man også have i baghovedet. Og vi ved af erfaring, at lokale meningsmålinger ikke er nær så sikre som de landsdækkende. Der er bare en større usikkerhed, så belært af de sidste par års fejlskud vil det være dumt at kigge på en meningsmåling og sige, at løbet er kørt. Rigtig mange tager en beslutning de næste to uger, og faktisk beslutter ti procent sig først på selve valgdagen, så det kan let tippe et mandat den ene eller anden vej."
LÆS OGSÅ: Lokalavisen på løbetur: Helt ude i skoven med borgmester-ben
Hver gang vi har haft et kommunalvalg, hører vi fra visse kommuner om 'rævekager' på 'de lange knives nat'.
Det er her, at aftaler kan blive brudt og underlige alliancer indgået, når politikerne skal forsøge at få mest muligt ud af deres stemmer - og helst en rådmands- eller udvalgspost.
Og det er her, at vi ifølge eksperten finder spændingen.
"Ja, det må det være. Nogle gange ser vi ved forhandlingerne efter valget, at vi ender et andet sted, end vi troede. Det sker i tre-fem kommuner hver gang, at der bliver vendt op og ned på det, som mandatfordelingen egentlig tilsiger. Det er ikke sikkert, den menige vælger går så meget op i det, men det gør partierne i den grad," siger Roger Buch, som også glæder sig til at se, hvordan de nye drenge og piger i klassen klarer sig.
"Der er nogle jokere ved det her valg, som er særligt interessante. Alternativet stiller for første gang op til kommunalvalget. De ligger rimeligt til i meningsmålingerne på landsplan, og man må formode, at Aarhus er en form for hjemmebane, så det bliver spændende at se, hvordan de klarer sig. Det samme gælder for Nye Borgerlige, som er endnu nyere og et mere ubeskrevet blad."
LÆS OGSÅ: Unge fyres kærlige behandling af LA-kandidat er gået viralt: "Det er så god stil"
At Jacob Bundsgaard igen står med borgmesterkæden efter valget, er dog så sandsynligt, at blandt andet bookmakeren Nordicbet kun giver 1,03 gange pengene igen. Hans største konkurrent, Venstres Bünyamin Simsek, giver derimod 12 gange pengene igen.
Der skal da også en større skandale til, hvis Bundsgaard skal væltes, spår Roger Buch.
"Ja, der skal ske et eller andet spektakulært, hvis Bundsgaard ikke bliver borgmester. Men der sker altid et eller andet flere steder i landet, som vi ikke havde regnet med. Det kan jo være Aarhus, men der er ikke meget, der peger i den retning."
Har det betydning for stemmeprocenten, hvis aarhusianerne føler, at resultatet er givet på forhånd?
"Det har det helt sikkert. I kommuner, hvor det samme parti eller den samme person sidder på magten år efter år, kan vi se, at der er en mindre valgdeltagelse sammenlignet med kommuner, hvor der er meget spænding. Der er det udfordrernes hovedpine at sørge for, at vælgerne ikke føler, at det er afgjort, for det kan flytte noget. Især de allersidste dage, hvor man skal have mobiliseret vælgerne til at gå ned og stemme."

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Borgmestre i Aarhus:

 • 2011- Jacob Bundsgaard
 • 2006- 2011 Nicolai Wammen
 • 2002-2005  Louise Gade (Venstre)
 • 1997-2001  Flemming Knudsen
 • 1982-1997  Thorkild Simonsen
 • 1971-1981  Orla Hyllested
 • 1958-1971  Bernhardt Jensen
 • 1945-1958  Svend Unmack Larsen
 • 1942-1945  Einar Stecher Christensen
 • 1933-1941  Hans Peder Christensen
 • 1919-1932  Jakob Jensen
 • 1905-1919  Ernst Christopher L. Drechsel (kongevalgt)
 • 1886-1905  Frederik Christian Bernhard S. Vestergaard (kongevalgt)

Publiceret 08 November 2017 20:45

SENESTE TV