Tøffelhelte vil lave en Jacob Haugaard i byrådet

”Hvis de andre kan, så kan vi også,” er mottoet for de to unge fyre, der stiller op til kommunalvalget som løsgængere

Af
Af Stine Østergaard

(OBS: Denne artikel har vi også publiceret i denne uges aviser. Tirsdag blev den endelige kandidatliste til kommunalvalget offentliggjort, og på den optrådte de omtalte personer ikke. Det viser sig efterfølgende, at det hele var fup og fidus. Tilsyneladende en komisk gimmick. Anders Vilstrup og Kristian Henriksen stiller ikke op til kommunalvalget. Lokalavisens journalist spurgte under interviewet gentagne gange de unge mænd, om de var seriøse, og det fastholdt de, at de var. Lokalavisen Aarhus beklager.)
Anders Vilstrup på 23 år og Kristian Henriksen på 22 år vil trække vældigt ned i gennemsnitsalderen i byrådet, som lige nu er på 49 år, hvis de bliver valgt ind til det kommende kommunalvalg.
LÆS OGSÅ: Eks-socialdemokrater i oprør: "Vi er trætte af akademisk arrogance"
De to unge studerende med aliasset 'Tøffelheltene' har valgt at stille op til byrådet, for som de siger:
”Hvis alle de andre kan, så kan vi også.”
Der er ingen tvivl om, at de er en sjov gimmick i lokalpolitikken. Men når man spørger dem, hvor seriøst man skal tage dem, lyder et klart svar.
”Man skal tage os lige så seriøst, som man tager Inger Støjbjerg, Joachim B. Olsen, Simon Emil Ammitzbøl, Jacob Haugaard og alle de andre. De er alle i samme kategori,” siger Kristian.

Flere unge i byrådet

Da Lokalavisen møder dem på Rådhus Kafeen, står Anders og Kristian og beundrer de indrammede billeder af tidligere borgmestre i Aarhus.
”Det bliver os en dag,” tænker de så højt, at man næsten kan høre det, inden de sætter sig ned og bestiller en stor øl og en snaps hver.
Selvom flere af mærkesagerne er i kategori med medvind på cykelstierne, er der alligevel en mening med galskaben, når man kradser lidt i overfladen af de to komiske fyre.
”Jeg tror faktisk aldrig, der har været nogen studerende i byrådet før. Det er lidt mærkeligt i en by, hvor hoveddelen er studerende,” siger Kristian.
De har valgt en lidt alternativ vej ind i byrådet, hvor mærkesagen om en bedre by for studerende blandt andet går ud på at fjerne den dårlige lugt fra byen.
Af andre mærkesager kan nævnes, at man skal stoppe med at se ned på dværge. Det skal tages helt bogstaveligt og skal i praksis ske ved at montere en lille, hævet gangbro på alle fortovene, som dværge kan gå på.

Komik, politik og forandring

Grænsen mellem komik og politik er ifølge både Anders og Kristian ret udvisket i dag.
”Der er altså flere i dag, der griner af Lars Løkke end af Jonathan Spang. Og at få lavet en kage på grund af flygtningestramninger – det er da også sjovt, og ikke særlig alvorligt,” bruger Kristian som eksempler.
Anders og Kristian, der begge stiller op som løsgængere, vil gerne skille sig ud fra mængden.
”Men altså hvis vi bliver stemt ind, er det jo et kæmpe råb fra borgerne om, at de vil have forandringer og noget helt nyt,” siger Anders.
”Lidt lige som amerikanernes desperate råb om noget helt nyt, der har fået dem til at stemme på Donald Trump som præsident,” tilføjer Kristian, der dog ikke vil gå så vidt som at sammenligne de to byrådskandidater med den karismatiske, amerikanske præsident.
Men det er de to unge fyres opfattelse, at den almene aarhusianer ikke ved meget om kommunalpolitik.
”Folk ved ikke noget, eller også er de ligeglade med kommunalpolitik. De kan bare godt lide Jacob Bundsgaard,” siger Anders.

Politiske mål

Det er da også Jacob Bundsgaard (S), de to selv peger på som borgmester.
”Det er jo enhver aarhusianers drøm at blive så tæt med Jacob Bundsgaard som muligt.”
Hvis ikke de selv får nok stemmer til at få chancen for at blive borgmesterkandidater. Så må de blive enige om, hvem af de to, der får æren af titlen.
”Så hugger vi om det,” siger Anders og ser sin kollega – og konkurrent – dybt i øjnene.
Både Anders og Kristian tror, at de kan få nok stemmer til at blive stemt ind i byrådet som løsgængere. De er i hvert fald sikret én stemme hver.
”Jeg stemmer på Anders, og han stemmer på mig,” siger Kristian.
”Ja, og jeg har også snakket lidt med min mor om hendes stemme,” siger Anders med et optimistisk smil.
De to byrådskandidaters valgkamp kan følges i podcasten 'Kan vi vinde kommunalvalget?'. Senere i valgkampen lover de også både bolcher, flyers og balloner…. Masser af balloner. Fakta
For at blive valgt ind i Aarhus Byråd som løsgænger kræver det 3,1 procent af de afgivne stemmer.
I 2013 skulle der gennemsnitligt 6087 stemmer til et mandat.

Publiceret 10 October 2017 19:30

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV