Til højre er det Signe Nedergaard Justesen, der fortæller om vigtigheden af demokrati og valg. Foto: Martin Jørgensen

Til højre er det Signe Nedergaard Justesen, der fortæller om vigtigheden af demokrati og valg. Foto: Martin Jørgensen

Kommunalvalget kom på på skoleskemaet på Gammelgårdskolen

Gymnasieelever fra Århus Statsgymnasium underviste Gammelgaardskolens elever om kommunalvalg 2017

Af
Af Martin Jørgensen

Gammelgaardskolen i Åbyhøj har sat sig for at opdrage de unge og ruste dem endnu bedre til at gå til valg i fremtiden.

Det er nemlig de 17-24-årige, der ligger i bunden, når spørgsmålet går på, hvorvidt de vil stemme til det kommende kommunalvalg. Kun 42 procent af de unge mellem 17 og 24 år svarer, at de er sikre på, at de vil stemme til kommunalvalget. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov.

Mandag 2. oktober var den næste generation af vælgere på Gammelgaardskolen, nemlig overbygningen, som i forbindelse med afstemningen til Børn og Unge-byrådet, samlet i skolens aula.

Klædes på til valg

Her var 10 gymnasieelever fra Århus Statsgymnasium forbi for at fremlægge deres syn på, hvorfor der er en stigende tendens til at unge ikke stemmer til kommunalvalget. For selvom folkeskoleelever ikke har alderen til at sætte et kryds 21. november, så får mange af dem chancen i 2021.

“Vi vil gerne gøre det til en tradition på stedet at vise eleverne, hvordan man går til valg,” siger Jeanette Finsen Østergaard, der, sammen med en kollega på skolen, er tovholder på arrangementet.
LÆS OGSÅ: Urutineret SF'er latterliggjort på sociale medier: "Det er sgu hårde vilkår at være perker og byrådskandidat"

Som på mange andre skoler i kommunen blev der, også på Gammelgaardskolen, stemt til Børn og Unge-byrådet. Her var stemmebokse og urner magen til de, som elevernes forældre skal benytte sig af, når de skal op for at stemme. Det er nemlig vigtigt for skolen, at det bliver så autentisk som overhovedet muligt.

“Vi tror og håber på, at det kan være med til at vise eleverne og opdrage dem til, hvordan man gør, fordi der er eleverne her på stedet, der ikke ved, hvordan det hele fungerer, og som også har forældre, der ikke går hen og stemmer. Det vil vi gerne være med til at vise dem,” fortæller Jeanette Finsen Østergaard, der håber, at de tidlige erfaringer, som eleverne får kan være med til at klæde dem bedre på til, når de engang skal til at stemme.

Gamle rotter i byrådet

“Jeg håber bare, at nogle af eleverne tager dagen i dag med videre i deres liv. Det gør de nok ikke alle sammen, men jeg synes det er fedt at tænke på, at man måske kan være med til at præge nogle af dem.”
LÆS OGSÅ: Alternativet: Aarhus skal være plastfri

Sådan siger 19-årige Signe Nedergaard Justesen, der var en af de 10 gymnasieelever, som fremlagde på Gammelgaardskolen.

“Jeg synes, at det er vigtigt, at også de unges stemme bliver hørt, og at der er nogen, der kæmper min kamp inde i byrådet,” siger den unge gymnasieelev, der understreger, at hun naturligvis selv skal stemme den 21. november, selvom valget kan være svært at forholde sig til som teenager.

“Mediebilledet er ikke præget af kommunalpolitik. Ikke særlig meget i hvert fald. Jeg ved heller ikke særlig meget om, hvem det er, der sidder derinde,” fortæller Signe og tilføjer, at der kan være mange årsager til, at mange af hendes jævnaldrende ikke vælger at stemme, men især én årsag springer i øjnene:

“Nogle af dem inde i byrådet virker som nogle gamle rotter, og de kan være lidt svære at forholde sig til, når man er ung.”

Publiceret 10 October 2017 16:00

SENESTE TV