Ny planlov truer nye højhusprojekter i Aarhus

Der må ikke længere være lugtgener på områder med nye boliger, fastslår ny planlov

Af
Af Maria Dalhoff

JP Aarhus

Den nye planlov spænder ben for Aarhus Kommunes planer om at tillade nye højhusbyggerier i midtbyen.
For ifølge den nye lov, som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vedtog i juni, skal det være slut med miljøkonflikter mellem beboere og produktionsvirksomheder i de tætte byområder.
Derfor er det nu et krav, at vinduer i nye boliger skal kunne åbnes. Og det kan de ifølge den ændrede planlov kun, hvis der ikke er lugtgener fra omgivelserne.
"Der er ingen tvivl om, at den nye lovgivning får konsekvenser for byudviklingen i Aarhus. Jeg er bekymret for, at man bremser en udvikling og vækst, som ellers er ønskelig," siger Kristian Würtz (S), rådmand for teknik og miljø, Aarhus Kommune.
LÆS OGSÅ: Nu har Frederiksbjerg og Langenæs fået en fælles stemme: 'Rethink' idéen med højhuse

Fokus på lugtgener

For kommunen giver den nye lovgivning problemer med at tillade byggerier i umiddelbart mere end seks-ni etager. Det vil få betydning for eksempelvis de planlagte højhuse Lighthouse ved Nørreport og City Tower på Frederiks Plads, hvor bl.a. foderfabrikken ATR Fabrik og oliemøllen Scanola A/S har produktion i nærheden.
Ifølge den nye lov må der ikke opføres boliger eller institutioner i områder, hvor virksomheder i området kan give eksempelvis lugtgener. Og i en anden ny bestemmelse i planloven må byggerier ifølge den ændrede planlov ikke opføres med særlige foranstaltninger, som kan afværge lugtgener i boligbyggerier.

Pres på Christiansborg

Med de nye regler kan Aarhus-politikernes visioner for fortætning i midtbyen dermed ikke længere realiseres i den nuværende formulering, og en anden konsekvens deraf er, at Aarhus Kommune dermed ikke kan tjene de forventede millioner på grundsalget på bl.a. Aarhus Ø.
LÆS OGSÅ: Havefolk opruster i kampen mod højhus på 58 meter
Her har et byrådsflertal ellers eksempelvis i sidste måned sagt ja til at bruge 100 mio. kr. på en letbaneforbindelse til Aarhus Ø – mod forventede øgede grundsalgsindtægter fra de bynære havnearealer. Aarhus Kommune arbejder på at få loven lavet om.
"Vi håber, at det kan lade sig gøre. Vi arbejder på at rejse sagen via KL og via vores kontakter på Christiansborg. Der bør være håb for, at man kan komme til et fornuftigt resultat," siger Kristian Würtz (S).
Aarhus Kommune mener, at loven er umoderne i forhold til fremtidens byer. Det har ikke været muligt at træffe erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) for en kommentar.

Publiceret 09 October 2017 16:22

SENESTE TV