Superløber har styr på medicinen

En af Danmarks bedste langdistanceløbere er ved at uddanne sig til læge og har samtidig fuld fokus på sportskarrieren

Thijs Nijhuis løbetræner 12 gange om ugen. På en god uge løber han, hvad der svarer til at løbe fra Aarhus til grænsen. Omkring fire maratonløb.
Han løber langt – og han løber lynhurtigt. 25-årige Thijs Nijhuis er forsvarende dansk mester i halvmaraton, og han er lige blevet dansk mester på 5.000 meter i tiden 14,16 minutter.
Ved siden af sportskarrieren læser Thijs medicin på Aarhus Universitet og er tilknyttet AU Elitesport, der hjælper cirka 275 studerende med at få livet som både elitesportsudøver og studerende til at hænge sammen.
Du kan gode kombinere studier med elitesport

”Det fungerer fint for mig. Jeg har valgt at tage min bachelor på fire år i stedet for tre, og så rykker jeg lidt rundt på fagene for at få det til at hænge sammen. Jeg har fået dispensation til at udskyde et fag og tage et andet i stedet, og da jeg skulle i klinik, fik jeg lov at flytte det to måneder, fordi det faldt sammen med et vigtigt stævne,” fortæller Thijs.
Hans forældre er hollændere, men de flyttede til Danmark to måneder efter, Thijs blev født.
 

Vil kede mig uden studie

Efter gymnasiet fik den unge løber et Scholarship i USA, hvor man har en lang tradition for at kombinere sport og studier.
”I USA har man en meget dualistisk tankegang om, at sport og skole kan forenes. Der er megen prestige i sport, og når jeg skulle have fri for at deltage i en konkurrence, klappede underviserne mig på skuldrene og sagde held og lykke, gør nu skolen stolt,” fortæller Thijs.
Han har svært ved at forestille sig ikke at have sit studie ved siden af sportskarrieren.
”Jeg tror, det er rigtigt sundt at have noget ved siden af. Jeg kan alligevel maksimalt løbe tre timer om dagen for ikke at belaste kroppen for meget, så jeg tror, jeg ville komme til at kede mig uden studiet.”
 

Topper omkring de 30 år

Thijs Nijhuis forsøgte at kvalificere sig til OL i Rio 2016 på 5.000 meter distancen. Hans bedste tid var 13,43 sekunder, men det var 18 sekunder langsommere end kvalifikationskravet på 13,25 sekunder.
”Jeg manglede lige en sjat, så det lykkedes ikke. Det tager bare rigtig mange år at akkumulere de kilometer, det kræver at nå toppen. Langdistanceløbere topper typisk i 30-års alderen, og jeg er kun 27 år ved næste OL i Tokyo i 2020,” siger Thijs håbefuldt.
Hans næste store mål er at komme med til EM i Berlin næste sommer. Det er inden for rækkevidde, for det kræver 'blot', at Thijs Nijhuis løber to sekunder hurtigere end sin hidtil bedste tid på 5.000 meter.Thijs sidder oftest hjemme og terper de tunge medicin-bøger. Foto: Jeppe Rafn.

Thijs sidder oftest hjemme og terper de tunge medicin-bøger. Foto: Jeppe Rafn.

null

Publiceret 06 October 2017 15:00

SENESTE TV