Du kan godt kombinere studier med elitesport

Aarhus Universitet hjælper flere hundrede studerende med at forene elitesport og uddannelse

Hvad har hækkeløberen Sara Slott, orienteringsløberen Maja Alm og fodboldspilleren Nadia Nadim tilfælles?
Altså udover at de er kvinder og hver især blandt verdens allerbedste indenfor deres sportsgren?
Sara, Maja og Nadia har det tilfælles, at de læser på Aarhus Universitet og er tæt på at være færdige med deres videregående uddannelser i henholdsvis idræt, odontologi (tandlæge) og medicin.
Som elitesportsudøvere nyder de godt af at være tilknyttet AU Elitesport, der hjælper cirka 275 studerende med at gennemføre en uddannelse samtidig med, at de dyrker deres idræt på allerhøjeste niveau.
”Det er spild af talent ikke at give de dygtigste mulighed for at gøre begge dele. Hvis de selv har interessen og evnerne, skal vi ikke stille praktiske forhindringer i vejen,” siger Jens Bundgaard, daglig leder af AU Elitesport på Aarhus Universitet.
AU Elitesport hjælper med alt lige fra valg af studie til at sammensætte et individuelt tilpasset studieprogram, så de studerende kan skrue ned for studierne på udvalgte tidspunkter som for eksempel op til OL og internationale mesterskaber.
”Nogle bor i udlandet, København og mindre byer rundt i Danmark, og nogle er på lange træningslejre rundt omkring i verden, hvor det er sportsligt bedst. Vi bruger rigtig mange kræfter på at sikre, de kan følge med i studierne, uanset hvor de er. Vi kan optage og sende en forelæsning til dem, og medstuderende hjælper med en Skype-forbindelse eller tager noter og sender til dem,” fortæller lederen af AU Elitesport.
Hvis eksamen rammer sammen med en konkurrence, hjælper AU Elitesport med at arrangere en fjerneksamen eller få flyttet eksamensdatoen.
 

Bedre end gennemsnittet

De studerende elitesportsudøvere klarer sig ikke bare godt. De klarer sig faktisk bedre end de studerende i almindelighed. Blot 6 procent af elitesportsudøverne dropper ud af studiet på bachelordelen mod 25 procent af de 'almindelige' studerende. Og de afslutter 11 procent fag end gennemsnittet, selvom elitesportsudøverne har travlt med en sportskarriere ved siden af studierne og til tider må neddrosle studierne for at få tid til deres sport.
”Når du er optaget af et studie ved siden af, kan det gøre dig mere rolig og afklaret i forhold til din sport. Du behøver ikke bruge så meget af din fritid til at tænke over din langsigtede rolle i livet, og det giver mulighed for en daglig trivsel, der også netop kommer dit studie til gavn,” siger Jens Bundgaard, daglig leder af AU Elitesport på Aarhus Universitet.
”Jo, der er selvfølgelig travlt, men resultaterne viser, at de magter det, og at det sagtens kan lade sig gøre at kombinere to karrierer, sport og universitet, hvis evnerne og interessen er der. For mulighederne for fleksibilitet er gode.”
 
 

Også sejleren Ida Marie Baad Nielsen er i gang med et studie sideløbende med sporten. Foto: AU / Jesper Rais.

Også sejleren Ida Marie Baad Nielsen er i gang med et studie sideløbende med sporten. Foto: AU / Jesper Rais.

AU Elitesport

AU Elitesport har cirka 275 studerende tilknyttet. De største sportsgrene er håndbold, sejlads, orienteringsløb, atletik og fodbold
38 procent af de danske deltagere ved OL i Rio 2016 var studerende, og de vandt 58 procent af Danmarks medaljer. I alt vandt studerende 2/3 af alle Danmarks OL og VM medaljer i 2016. Kilde: AU Elitesport

Publiceret 06 October 2017 16:00

SENESTE TV