Eksplosion i hjulbolte-anmeldelser:

"Først blev jeg hamrende forskrækket, derefter blev jeg vred"

Klaus Midtgaard fra Løgten oplevede i weekenden, at hans hjulbolte var løsnet

Klovne-jagter, stenkast efter biler og løsnede hjulbolte.
2017 har stået i de grove løjers tegn. Den slags løjer, der er så grove, at mennesker bliver bragt i livsfare.
Tallene taler deres tydelige sprog, når det kommer til løsnede hjulbolte i Danmark. Rigspolitiet oplyser til Lokalavisen Aarhus, at man per 2. oktober har fået hele 1.260 anmeldelser i 2017. Det står i skærende kontrast til kalenderåret 2016, hvor man blot fik 12 anmeldelser.
I Østjyllands Politikreds fik man ikke en eneste anmeldelse i 2016, men i år er det indtil videre blevet til 119.
LÆS OGSÅ: Ny klovn på spil: 15-årig pige forfulgt igennem tunnel
Én af de 119 anmeldelser er fra Klaus Midtgaard fra Løgten nord for Aarhus.
I weekenden oplevede han på egen hånd det hjulbolte-fænomen, som han indtil da kun havde læst om i medierne.
Bilen parkerer Klaus Midtgaard ved hjemmet på Solvænget ved 18-tiden lørdag, og søndag morgen kører han godt seks kilometer nordpå mod Hornslet, før han hører noget mærkeligt.
"Fire af boltene var skruet helt løse, mens den femte var skruet nogenlunde fast, så hjulet ikke sad helt løst. Det betyder, at jeg rent faktisk kører et godt stykke, før jeg kan mærke, at der er et eller andet helt galt. Der er en underlig lyd," forklarer han og fortsætter.
"Efterfølgende kan jeg se, at en plastikkappe på mit venstre forhjul sidder lidt skævt."
LÆS OGSÅ: Mand taget på fersk gerning i at skrue hjulbolte løs: Slap væk fra borger
Klaus Midtgaard kører hen til sin mekaniker, som er ganske klar i mælet.
"Han kan jo ikke bevise noget, men han er helt sikker på, at det er gjort af et menneske. Det er ikke normalt at fire bolte løsner sig helt på samme tid."
For Klaus Midtgaard står det ret klart, hvad intentionen med at løsne hans hjulbolte var.
"Det virker, som om man med fuldt overlæg har gjort det på en måde, så det ikke bliver opdaget med det samme. Som om man gerne vil forcere et uheld. Det fristes man i hvert fald til at tro. Havde jeg nu skullet en tur til Vejle med motorvejen, så var det sgu gået galt," siger han.
Har du nogen idé om, hvorfor det sker for dig?
"Nej. Jeg har ikke nogen fjender eller lignende, så der må jeg melde pas. Jeg bor på en villavej, hvor min bil er noget af det første, du ser, og man kan ret hurtigt komme væk og uforstyrret løsne boltene. Det virker meget gennemtænkt," siger Klaus Midtgaard.
Han er stadig helt paf over oplevelsen og kan ikke begribe, hvad der får gerningsmændene til at sætte andre menneskers liv og levned i fare.
"Min første reaktion var, at jeg blev hamrende forskrækket. Derefter bliver jeg vred over det, for jeg kæder det sammen med den der underlige tendens med at kaste sten efter biler og de andre ting, man hører om. Jeg har lige læst, at man et sted har oplevet, at nogen havde spændt fiskesnører ud over en cykelsti (Det skete søndag aften ved Oddesund, red), hvor en knallertkører kom til skade. Det er åbenbart sådan, vores samfund er blevet, og det er virkelig skræmmende," siger Klaus Midtgaard.
I grafikken herunder kan du se, hvor mange anmeldelser der har været i Danmark i 2016 og i 2017 indtil 2. oktober i de forskellige politikredse.

Kilde: Rigspolitiet

Publiceret 04 October 2017 07:45

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."