Værestedet har modtaget over to millioner kroner i støtte og udvider nu åbningstiderne betydeligt. Foto: Martin Jørgensen

Værestedet har modtaget over to millioner kroner i støtte og udvider nu åbningstiderne betydeligt. Foto: Martin Jørgensen

Over to millioner kroner til Værestedet

Værestedet ved Jægergårdsgade udvider åbningstiderne, efter stedet får tilført ekstra økonomisk støtte over de næste to år

Af
Af Martin Jørgensen

767.

Det er antallet af hjemløse borgere i Aarhus Kommune. Det tal skal der gøres noget ved, ifølge Thomas Medom, Rådmand for Sociale forhold og beskæftigelse, der har tildelt 2,28 millioner kroner årligt til Værestedet ved Jægergårdsgade over de næste to år.

Det er da heller ikke tilfældigt, at det lige netop er Værestedet, som får den økonomiske støtte.

”Antallet af hjemløse vokser i Aarhus, og det er ikke godt nok. Og i forhold til lige netop dette problem, er Værestedet et rigtig godt sted, som er i stand til at flytte nogle af vores hjemløse fra hjemløshed og over i bolig igen,” siger rådmanden, som samtidig slår fast, at de, der ikke er mulige at flytte, nu i højere grad får muligheden for at bruge et sted, som både er trygt og rart.

Millionerne skal fremover bruges til at udvide åbningstiderne, så hjemløse nu kan benytte stedets faciliteter fra kl. 08.00-22.00 i hverdagene og fra 13.30-21.00 i weekenden, hvilket er mere end en fordobling i antallet af åbningstimer. Det glæder Ove Abildgaard, der de seneste ni år har været leder på stedet.

”Det er fantastisk, at vi nu har mulighed for at holde endnu længere åbent. Det betyder, at flere hjemløse nu kan komme forbi og være en del af de meningsfyldte fællesskaber, som vi kan tilbyde,” siger lederen af Værestedet, der håber på, at de nye åbningstider kan træde i kraft fra midten af oktober.

Den økonomiske tilførsel skal, ifølge Ove Abildgaard, være med til at udvikle de aktiviteter, der allerede nu udbydes på stedet, men derudover skal der også nytænkes, så Værestedet i endnu højere grad bliver synlig og formår at tilbyde et alternativ til gadelivet.

”Det gælder om at finde frem til folks udviklingspotentiale. Vi skal give folk muligheden for at beskæftige sig med deres interesser og deres drømme,” siger Ove Abildgaard, der samtidig tilføjer, at de nye åbningstider kommer på et perfekt tidspunkt både på grund af årstidens kolde vejr, men også fordi hjemløsetallet i Aarhus er steget de sidste par år:

”Formålet er også delvist at trække flere hjemløse borgere væk fra midtbyens heksekedel, nemlig klostertorvet.”

”Værestedet betyder alt”

Én af dem, der ofte benytter sig af Værestedet, er 47-årige Kenneth, som i flere perioder har været hjemløse, men nu har formået at finde et sted at bo.

”Det betyder alt at have et sted som det her, for hjemløse er ligesom alle andre mennesker. Vi er er sociale væsner, der gerne vil møde andre folk.

De nye åbningstider kommer højst sandsynligt i stand fra 15. oktober, og det er altafgørende for de mange folk i Aarhus, der ikke har tag over hovedet, at tiltaget træder i kraft allerede nu.

”Udover at det er koldt, så er det også en forfærdelig tid at være hjemløs i, for det er tæt på julen,” siger Kenneth og uddyber:

”Det er koldt udenfor for kroppen, men det er også koldt mentalt, når man ser andre mennesker, der glæder sig over tiden med deres familie. Det kan være smertefuldt, når man er alene.”

Siden 2015 er antallet af hjemløse steget fra 668 til 767. Værestedet på Jægergårdgade har en brugerkreds på cirka 270 borgere. Med pengene, som stedet har fået stillet til rådighed, får Værestedet fremover tilført fem-seks nye medarbejdere, som skal dække ind i de nye åbningstider.

“Det er ikke godt nok, at antallet af hjemløse stiger,” siger Thomas Medom. Arkivfoto

“Det er ikke godt nok, at antallet af hjemløse stiger,” siger Thomas Medom. Arkivfoto

Publiceret 03 October 2017 18:00