Formand for Fællesrådet for Frederiksbjerg/Langenæs blev 63-årige Tommy Jervidal, som ses til højre for bordenden i den sorte skjorte.

Formand for Fællesrådet for Frederiksbjerg/Langenæs blev 63-årige Tommy Jervidal, som ses til højre for bordenden i den sorte skjorte.

Nu har Frederiksbjerg og Langenæs fået en fælles stemme

Torsdag var der stiftende generalforsamling for et nyt fællesråd i midtbyen

Torsdag aften fik mange tusinde borgere i Aarhus midtby en fælles stemme, der kan tale deres sag overfor kommunen.
Langenæs og Frederiksbjerg, to af midtbyens største lokalområder, har nu fået et fællesråd.
Det blev 63-årige Tommy Jervidal, der ved den stiftende generalforsamling blev valgt som formand.
"Frederiksbjerg og Langenæs er to meget store områder centralt i Aarhus, og jeg har været til flere borgermøder med de to andre fællesråd i midtbyen, hvor man har savnet vores områder at sparre med," siger fællesrådsformanden, der har boet på Frederiksbjerg i 40 år.
Ifølge ham sker etableringen af fællesrådet nu, fordi man føler, at der i øjeblikket bliver taget mange beslutninger henover hovedet på borgerne. Samarbejde blandt flere midtby-fællesråd skal sikre dialog med kommunen.
"Der sker så meget i Aarhus disse dage, så der er brug for flere fællesråd. Så kan vi bedre komme i kontakt med kommunen og forhåbentlig have lidt indflydelse på de beslutninger, der bliver taget. Vi står stærkere sammen. Kristian Würtz (S) (rådmand for Teknik og Miljø, red) påstår, at vi har borgerinddragelse. For os virker det mange gange som borgerunddragelse. De kalder det borgerdialog, vi føler lidt det har været en monolog fra kommunens side."
Én af de vigtigste opgave for det nye fællesråd bliver at give sin mening til kende om de mange højhuse, der er planer om at bygge.
"Vi er mange, der synes, at fortætningen af byen er for kraftig. Noget af det, vi vil tage fat i, er, hvor højt der skal bygges, og hvor klogt det er at bygge højt. Høje byggerier genererer ikke byliv. De skygger og skaber vindgener. Det er svært at forene byliv med højhuse,," siger Tommy Jervidal, der også er formand for borgergruppen 'Bevar Den Grønne Kile', som er imod Systematics højhusbyggeri i Åbyhøj.
"Der er ikke som sådan noget galt med højhuse. De skal bare ligge de rigtige steder. Aarhus er jo i bund og grund en ådal, og det er ikke særligt smart at bygge det allerlaveste sted. Vi ligger i et vildt byggeboom i øjeblikket, så der er brug for nogen, der også husker politikerne på, at man skal byudvikle med omtanke og sætte gearet lidt ned. Var det ikke smartere måske at bygge højere ude i Lisbjerg, Nye, Beder eller andre forstæder? Hvorfor skal det hele herind," spørger han og henviser blandt andet til dronningen, der har udtalt, at højhusene i Aarhus Ø 'smadrer havnefronten lidt'. 
"Det skal man ikke bare negligere. Højhusene udvisker det karakteristiske i en by. Det er jo derfor, man for eksempel ikke vil bygge højt i midtbyen i Paris, Barcelona og København, så måske skal politikerne her i Aarhus lige 'rethinke' det lidt."

Publiceret 29 September 2017 16:00

SENESTE TV