Ølklumme:

Banditten fra Halling

Af
Af Tid Til Øl

I månedens ølanmeldelse fra Tid Til Øl, er det øllen Halling Banditten, som har hovedrollen. Banditten er født og opvokset på bryggeriet Stormgaarden, et spændende gårdbryggeri som har til huse i byen i Halling, få kilometer fra havnebyen Hou. Øllen er en fadlagret stærk lagerøl på 6,6%, en videreudvikling af bryggeriets bestseller Hou Banditten.
Bryggeriet er nabo til Halling Kirke, men trods søndagsgudstjeneste eller ej, bliver der brygget i vildskab for at behage de mange kunder, som hurtigt kan kommer ud fra deres skjul, når brygmester Kåre Theilgaard og medbrygger og butiksbestyrer Helle Svalgaard præsenterer nye og spændende øl. Det eneste sted, hvorfra man kan erhverve sig de velsmagende dråber, er i Stormgaardens egen hyggelige gårdbutik. Bryg-kapaciteten er kun på 100 liter og af denne unikke øl, er det beskedne oplag på kun 50 liter (100 flasker).
Selvom man somme tider skal være vågen og hurtigt ude, når øllene frigives, så kan man altid være sikker på, at ens visit aldrig er helt forgæves, da der altid er andre spændende og unikke øl på hylden. Ikke desto mindre var vi fra Tid Til Øl voldsomt begejstrede, da det lykkes os at fremskaffe denne utrolig interessante øl.
Forgængeren Hou Banditten, er også en yderst velsmagende øl, brygget med tre forskellige malttyper og tilført masser af dejlig humle, både under brygning og gæring.
Og med denne, helt specielle udgave med navnet Halling Banditten, har brygmesteren udlevet en længe ventet drøm med at fadlagre øl på et ægte sherryfad og dermed give denne “flagskibs øl” endnu mere liv og karakter.
Med sin kastanjefarvede og uklare fremtoning, prydet af et utrolig kraftigt flødeskumsagtigt skum, er øllen yderst indbydende at se på, og man mærker straks, at man har et godt gedigent glas håndbryg mellem hænderne, som oser af sjæl.
Duften, der hænger over øllet, fremstår sødligt og yderst aromatisk, indeholdende behagelige frugtnoter. Smagen er forholdsvis sødlig og ganske humlet, med indslag af flødekaramel og tørret frugt afstemt i en nuanceret bitterhed. Fadet, som er brugt til at lagre på, er som før nævnt et sherry fad, hvilket giver lette, men utrolige velsmagende noter af sødlig daddel, rosin og træ.
Alt bakkes op af en kraftig citrusagtig humleprofil, som skærer godt igennem.
Med bryggeriets unikke og velsmagende portefølje af øl, er det tydeligt, at der er tale om et lille og eksperimenterende bryggeri, som ikke går af vejen for at tilsætte utraditionelle ingredienser i deres bryg. Ingredienserne er altid nøje udvalgt, efter hvad der er aktuelt på eller omkring gården på det givne tidspunkt, der brygges.
Det omfatter brændenælde, mælkebøtter, rødkløverblomst, propolis og mange andre løjerlige ingredienser. Ja, man bliver nærmest overrasket, når man engang imellem får en Stormgaarden øl uden, der er tilsat noget spøjst fra haven.
Ikke desto mindre er det netop, hvad denne øl handler om.
Alligevel er der blevet plads til leg og eksperimenteren, da det at fadlagre sit øl er en videnskab, som normalvis kræver års erfaring for at mestre. Derfor må man også diskret løfte hatten og udvise nikkende respekt for dette resultat.
Udover denne fadlagrede nyhed, så har de også brygget en lækker undergæret porter ved navn Fyrpasserens Søn, på 7,6% med spændende ingredienser som dadelsirup, blommer, mørk chokolade og appelsinlikør, også på sherryfad.
Af andre lækkerier fra den lille hyggelige butik kan nævnes Helles fantastiske salsa med blommer, tomater, æbler, chili og et par andre hemmelige ingredienser, hovedsageligt hentet fra egen have.
Så er du til øl eller ej, tag endelig forbi det søde par, som på den ene eller anden vis, nok skal sørge for du får noget godt til ganen.
Karakter 5/6
Tid Til Øl.

Tid Til Øl.

Bryggeri: Stormgaarden Håndbryg

Navn: Halling banditten 6,6% 
karakter: 5/6
Kan købes hos Stormgarden 
Følg os på Facebook TTØ – Tid Til Øl
Alt i Ølsmagninger, ølanmeldelser ja alt i øl
Kontakt os på 60751281

Publiceret 11 September 2017 09:00

SENESTE TV