Budgetforslag:

Borgmesteren vil investere milliarder i infrastruktur og velfærd

Over en milliard kroner skal bruges på infrastruktur frem til 2021. Blandt andet på en Beder-Bering vej

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har i dag fremlagt forslag til kommunens budget for 2018-2021, der skal forhandles på plads inden længe.
I en pressemeddelelse oplyser Borgmesterens Afdeling, at Aarhus Kommune er præget af det opsving, der kendetegner hele landet, og at man samtidig forventer en fortsat befolkningstilgang de kommende år.
Vækstudviklingen kræver blandt andet investeringer i infrastruktur i en helt ny skala, lyder det. Over en milliard kroner skal der investeres frem til 2021.
I borgmesterens budgetforslag er der ydermere prioriteret 1,3 milliarder kroner ekstra til den borgernære service. Budgettet på de store velfærdsområder stiger via budgetmodellerne hvert år med cirka 125 millioner kroner.
”Aarhus er hele regionens vækstcenter, og byen er på vej til at udvikle sig til en storby. Det er en vækstudvikling, der kræver investeringer i infrastruktur i en helt ny skala. Tiden er derfor inde til at vi prioriterer massivt i infrastruktur – i alt over 1 milliard kroner frem til 2021, blandt andet med Beder-Bering vejen, som sikrer en bedre trafikafvikling i den sydlige del af kommunen. Samtidig er vi klar til at satse massivt i en relancering af Aarhus Lufthavn. Aarhus har momentum, og det skal vi forstå at udnytte,” siger Jacob Bundsgaard.
Med de forudsætninger der er lagt ind i Borgmesterens budgetforslag, viser nøgletallene et årligt råderum på 42 millioner kroner i budgetperioden.
Borgmesterens budgetforslag indeholder følgende investeringer:
Børn og unge

  • Der sættes gang i etableringen af en ny skole i Nye-området, og der sættes gang i forberedelsen af yderligere skoler, som vi får behov for i fremtiden. Det er for tidligt at sige, hvor de præcis skal ligge, men vi sætter gang i processen med at afdække behov og udarbejde beslutningsgrundlag.
  • Vi investerer samlet set over 1 mia. kr i skoler og daginstitutioner i budgetperioden. Hertil kommer investeringerne i nye skoler.
Infrastruktur
  • Vi investerer massivt i ny infrastruktur – i alt over 1 mia. kr. i perioden.
  • Vi går i gang med at etablere Beder-Bering vejen.
  • Vi går i gang med at udbygge letbanen til Aarhus Ø. Derved kan vi trække på de kompetencer og erfaringer, der nu er skabt i første etape.
  • Vi kommer med 75 mio. kr. til Aarhus Lufthavn A/S. Investeringerne sikrer, at der gennemføres en rekonstruktion af lufthavnen, så den fremover kan understøtte Aarhusområdet og dets erhvervslivs vækst- og udviklingsmuligheder.
I budgetforslaget afsættes der også fem millioner kroner årligt til etablering og drift af et Borgernes Psykiatrihus i samarbejde med Region Midtjylland.
Ydermere skal der oprettes en whistleblower-ordning i en forsøgsperiode på tre år, hvor kommunens medarbejdere trygt kan indrapportere ulovligheder og alvorlige uregelmæssigheder.
Fem millioner kroner årligt skal der bruges på at udvikle turismen og den internationale infrastruktur, der betjener Aarhus.
Aarhus Byråd har 1. behandling af budgettet torsdag 14. september. Torsdag 21. september mødes alle partierne til forhandlinger på Aarhus Rådhus. Aarhus Byråd har 2. behandling 12. oktober.
dp

DF: Endnu en omgang asfaltprioritering

I Dansk Folkeparti er man ikke synderligt imponeret over udspillet.
"Når jeg læser borgmesterens budgetudspil, er der ingen tvivl om, hvem klokkerne ringer for. Borgmesteren har endnu engang valgt at prioritere asfalt og lufthavnen i Syddjurs Kommune over velfærden," siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive, og fortsætter:
"I budgetforslaget bliver der hævdet, at velfærden bliver prioriteret gennem kommunens budgetmodeller. Sandheden er bare, at Aarhus Kommunes budgetmodeller blot er en fordeling af de indtægter, kommunen får fra staten som følge af vækst i befolkningen med deraf følgende stigende udgifter til de store velfærdsområder. Med andre ord sund fornuft og helt nødvendigt for bare tilnærmelsesvist at kunne opretholde serviceniveauet."
Skive mener ikke, at pengene følger den demografiske udvikling i Aarhus.
"Jeg er bekymret for ældreområdet, som gennem en årrække har fået udhulet budgetmodellerne. Det betyder, at budgettet ikke længere står mål med de reelle udgifter, som blandt andet kommer af flere og flere ældre. Særligt på budgetmodellen for ældre handicappede er der store udfordringer, hvilket også er synliggjort i en ekstern analyse bestilt af sidste års forligskreds. Men hvorfor har borgmesteren så ikke prioriteret den i sit budgetudspil? Sundhed og Omsorg mangler på dette område 46 millioner kroner i sidste budgetoverslagsår. Det svarer til mere end 10 procent af det budget, vi har til hjemmepleje, og en besparelse vil svare til, at de 1.150 mest plejekrævende borgere i hjemmeplejen får 18 minutter mindre pleje om dagen."

Publiceret 29 August 2017 14:11

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV