Socialdemokratiet er i top – og i bund

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) får mest ros for sin indsats i de seneste fire år. Partifællen Kristian Würtz får mindst

Af
Maria Dalhoff

JP Aarhus

Med få måneder tilbage af valgperioden scorer borgmester Jacob Bundsgaard (S) den bedste karakter på spørgsmålet om, hvem af de seks på de øverste politiske topposter i Aarhus Kommune, der har klaret sig bedst.
Borgmesteren, som i jobbets natur er den mest eksponerede lokalpolitiker fra Aarhus Kommune, får i en ny måling en gennemsnitskarakter på 6,7 pct. for sin indsats. Det er analyseinstituttet Wilke, som for JP Aarhus har spurgt 1.028 aarhusianere over 18 år om, hvad borgerne mener om politikernes indsats siden den 1. januar 2014 med en karakter mellem 0 og 10, hvor 10 er bedst.
Lavest i målingen – et mulehår bag ældrerådmand Jette Skive (DF) – ligger rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), som har fået en gennemsnitskarakter på 4,6 af de adspurgte.

Problemer i forvaltningen

Dermed har Kristian Würtz, der i løbet af 2017 har været i vælten på grund af sagen om bl.a. dårlig ledelse, afskedigelser og mistanke om bestikkelse i en del af magistraten for teknik og miljø, byttet plads med rådmand for kultur og borgerservice Rabih Azah-Ahmad (R).
"Det vil ikke være overraskende, hvis det er undersøgelsen i Teknik og Miljø, som spiller ind. Vi gør alt, hvad vi kan, for at nå til bunds i sagen. Det er jeg meget optaget af. Jeg er også optaget af at gøre noget for byen på mit område – f.eks. at gøre byen grønnere, sikre bedre transportmuligheder samt flere boliger," siger Kristian Würtz.
Kulturrådmand Rabih Azah-Ahmad lå i en lignende måling i JP Aarhus i maj 2015 nederst på listen. I den nye måling er Rabih Azad-Ahmad (R) rykket op som den lokale fuldtidspolitiker, der får den fjerdehøjeste karakter af vælgerne. Det glæder kulturrådmanden.
"Det er glædeligt, at flere er blevet opmærksomme på de resultater, der er leveret af mig som rådmand. Men der er naturligvis tale om et øjebliksbillede. Det vigtigste for mig er, hvordan det kommer til at gå ved valget i november," siger Rabih Azad-Ahmad med henvisning til kommunevalget den 21. november.

2017 spiller ind

Rabih Azah-Ahmad vurderer bl.a., at europæisk kulturhovedstad 2017 og et højt budget til kultur og sport i byen spiller ind.
"Budgettet er historisk højt, og dermed har vi endelig kunnet sikre, at der bl.a. kommer flere idrætsfaciliteter i byen. Det har mange andre rådmænd forsøgt før mig, men nu er det lykkedes. Det tror jeg, mange har lagt mærke til," siger Rabih Azah-Amad.
Af de seks politikere får Venstres spidskandidat, rådmand for Børn og Unge Bünyamin Simsek, næsthøjeste karakter blandt de adspurgte. 5,6 lyder karakteren, som dermed er en smule bedre end den samlede gennemsnitskarakter til rådmanden for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Thomas Medom (SF), der scorer 5,5 i målingen. Andenpladsen betyder alligevel lidt for Bünyamin Simsek, som også er Venstres politiske leder og borgmesterkandidat.
"Målingen får jo først betydning til valget i november. Men jeg hæfter mig især ved, at mange borgere ved, hvem jeg er. Kendtheden er vigtig i politik," siger Bünyamin Simsek, der peger på, at han i målingen også er den politiker, som næstfærrest af de adspurgte tilsyneladende ikke kender. I hvert fald har 76,9 pct. af de adspurgte givet ham karakter i stedet for at svare ”ved ikke”.
»Men det viser også, at rigtigt mange mennesker måske ikke læser om eller interesserer sig for politik,« siger Bünyamin Simsek.

Stort ukendskab

Målingen, som er foretaget i juni og juli 2017, antyder, at en stor del af de professionelle lokalpolitikerne i Aarhus ikke har gjort sig bemærket hos vælgerne. Den mindst kendte er fortsat kulturrådmanden, Rabih Azad-Ahmad (R), som 42 pct. af de adspurgte svarer ”ved ikke” til.
Den næstmest ukendte toppolitiker i Aarhus Kommune er ifølge målingen rådmand for sundhed og omsorg, Jette Skive (DF), som 40,8 pct. svarer ”ved ikke” til.
En anelse flere mener, at de kan vurdere socialrådmand Thomas Medoms (SF) indsats, mens 62,9 mener, at de kan vurderer indsatsen fra Kristian Würtz.
JP Aarhus offentliggjorde i søndags en ny meningsmåling, som er lavet i forbindelse med målingen af politikernes indsats. Meningsmålingen viste, at de fleste partier i Aarhus Byråd fastholder deres nuværende mandattal.
Dog har det nye grønne parti, Alternativet, i målingen opbakning til at kunne sætte sig på tre byrådsstole efter kommunevalget til november, viser målingen.
Mandaterne afleveres i målingen fra henholdsvis Socialdemokratiet med to og et mandat fra Det Konservative Folkeparti.

Publiceret 16 August 2017 08:06

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV