Præsteklumme:

"Drop anmeldelsen. Jeg er vild med manden"

Af sognepræst Susanne Ramsdal, Åbyhøj

Godsejer snydt af forvalter gennem mange år. Forvalter trækker kreditorer med i faldet. Alle politianmeldt. Godsejer udtaler: ”Drop anmeldelsen. Jeg er vild med manden”.
Stærkt usandsynligt forløb, men ikke desto mindre en historie, vi fortæller på søndag i kirken. En umoralsk Jesushistorie. Moral og kristendom er ikke to sider af samme sag. Moral er det, der får os mennesker til at efterleve de skrevne og uskrevne fælles regler, vi har stillet op. Moral hører hjemme i det jordiske hverdagsliv, som en uundværlig regulator.
Men kristendom er mere og andet end moral. I kristendommen kan vi løfte blikket og se på vores liv i et større perspektiv. Der, hvor den eneste sande kapital er den, man investerer i sit medmenneske. Skaf jer venner ved hjælp af uærlig mammon. Eller som der står i Ordsprogenes bog: ”Hold ikke et gode tilbage fra den, som har brug for det, når det står i din magt at yde det”. Du skal hjælpe, når du kan, uanset midlerne. Målet er altid din næste og hans velfærd. Næstekærlighed.
Når Jesus fortæller historier, er det for at nå ind i vores hjerter og få os til at overveje vores egne værdier. Hvad er vigtigst – penge eller mennesker? Et spejl holdes også op for dig og mig! Hvad siger vores handlinger om os og vores værdier?
Den her historie siger noget befriende om Jesus. Han moraliserer ikke, men møder os, som vi er. Som utro, løgnere, begærlige mennesker. Nogen bliver fanget i det, andre ikke, men ingen af os er rene som en hvid skjorte. Alle har vi brugt livet, og ind imellem misbrugt det.
Til alle os fortæller Jesus den her historie, så vi kan vælge, hvad vi vil se i spejlet – et medmenneske eller guldvandhaner? Det er op til os at vælge. Historien er fortalt ud af guddommelig omsorg og kærlighed til os. For at give os muligheden for at vælge hvilken vej, vi vil gå. Hvad vælger du?

Publiceret 12 August 2017 07:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV