7. juli blev der fanget en rotte på Aarhus Universitetshospital på Nørrebrogade.

7. juli blev der fanget en rotte på Aarhus Universitetshospital på Nørrebrogade.

Rottefund på AUH:

Ekskrementer lå i personalerummet

En rotte er blevet fanget på Aarhus Universitetshospital på Nørrebrogade. Skadedyrsfirma har været på sagen

Af
Af Kim Skovrup Andersen og Camilla Kjærgaard Olesen

Aarhus Universitetshopital har haft en meget ubuden sommergæst på Nørrebrogade. En mistanke fra personalet efter fund af ekskrementer førte til, at et skadedyrsfirma blev tilkaldt, og herefter gik der en rotte i en opstillet smækfælde.
Kaj Hareskov er vicekontorchef i hospitalets servicecenter-stab, og han har netop fået rapporten fra Mortalin, hvis speciale er at bekæmpe skadedyr.
“Jeg kan oplyse, at personalet fandt noget, der kunne ligne rotteekskrementer 6. juli i et personalerum på 4. sal på Nørrebrogade. Herefter blev Mortalin kontaktet, og folk herfra inspicerede området. Der blev stillet fælder op og drysset mel ud for at se, hvor mange rotter der var tale om, og hvor de gik hen. 7. juli gik rotten så i en af fælderne i en sokkel under et af køkkenskabene i personalerummet. Der er ingen tegn på, at der var flere, og området er blevet desinficeret. Der er fuldstændig styr på det,” siger han og tilføjer:
“Vi tager det her meget seriøst, og der bliver holdt ekstra øje med en særlig forebyggende indsats.”

Ingen grund til panik

Lone Gabel er controller for rengøringskvalitet på Aarhus Universitetshospital, og hun mener ikke, der er ekstra grund til bekymring.
“Opgaven er løst af Mortalin, og rotten er fanget. Vi har løst opgaven efter bedste evne og gør hele tiden en forebyggende indsats mod netop rotter. Det er jo ingen hemmelighed, at der er mange rotter overalt i byen. Det her må selvfølgelig ikke ske, men vi kan desværre ikke gardere os mod, at barylerne kan kravle gennem vandlåse eller andet. Men vi er ikke urolige og mener ikke, at der er grund til panik. Vi skal nok passe på vores patienter og personale,” fastslår Lone Gabel, der ikke har oplevet rotter på Nørrebrogade tidligere i sin tid som controller.
Hun oplyser, at der ikke anvendes rottegift på Aarhus Universitetshospitalers afdelinger, da skadedyrene kan slæbe det med sig rundt. I stedet er der placeret elektroniske klapfælder, men kun ude i Skejby og ikke på Nørrebrogade, der skal forlades og flyttes ud til det kommende supersygehus indenfor en overskuelig fremtid.
Da hospitalet er ferieramt har ledelsen endnu ikke fået information om den ubudne gæst, men det vil Kaj Hareskov gøre efter sommerferien.
“Jeg mener ikke, der er grund til bekymring. Men for en sikkerheds skyld laver vi en særlig opfølgning,” siger han.

En dårlig cocktail

"Rotter og mennesker er en dårlig cocktail, for rotter er smittebærere, og det kan være til fare for mennesker. Men man skal i kontakt med dem, for at det bliver farligt. Det kan for eksempel være via deres ekskrementer, urin eller anden form for kontakt," oplyser overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne Hempel-Jørgensen.
Der er dog intet, der tyder på, at der har været risiko for smitte på Aarhus Universitetshospital ud fra den rapport, der er lavet omkring rotte-situationen. 
"Den klare melding ud fra rapporten er, at der ikke er nogen risiko for patienterne," siger Anne Hempel-Jørgensen. 

Publiceret 13 July 2017 15:15

SENESTE TV