Først fuld drift på letbanen fra 2018

Usikkerhed omkring Grenaabanen betyder, at letbanen først kommer til at køre på fuld tid fra næste år

Af
Oskar Zacho

JP Aarhus

"Aarhus Letbane skal køre i 2017, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad," lyder det på letbaneselskabets hjemmeside.
En hensigtserklæring, der nu skal læses med et vist forbehold. I et nyhedsbrev fra slutningen af marts oplyser Aarhus Letbane, at den fulde drift ikke er på skinner før 2018. Letbanetogene skal først gennem en række testkørsler i løbet af efteråret, inden de fra næste år kan køre på fuldtid på alle strækninger. I marts måned stod det klart, at åbningsdatoen for den første letbanetur bliver forsinket til efter sommerferien, mens den endelige opstartsdato med reduceret kørsel forventes offentliggjort inden udgangen af april.
Hos Venstre mener politisk leder og tidligere teknikrådmand Bünyamin Simsek, at det er helt normalt, at der går noget tid fra startdatoen til den fulde drift. For ham er det vigtigste, at serviceniveauet i den kollektive transport forbliver højt, indtil letbanen kører på fuld tid.
"Faktum er, at letbaneprojektet er forsinket. Men der er ikke noget odiøst i, at der går nogle måneder fra en officiel startdato, til at systemet kører på fuld drift. Det vigtigste er, at vi i mellemtiden ikke mangler kapacitet i den kollektive trafik," siger Bünyamin Simsek, der understreger, at det sammen med Midttrafik er kommunens ansvar, at aarhusianerne ikke lider overlast i letbanens indkøringsperiode.

Grenaabanen stadig usikker

Ifølge Aarhus Letbane kommer letbanen til at åbne i tre dele.
Den indre strækning mellem Aarhus H og Aarhus Universitetshospital i Skejby kommer til at have tre afgange i timen i opstartsfasen, hvorefter der udvides med otte afgange i myldretiden, når letbanen kører på fuld køreplan, hvilket Aarhus Letbane forventer sker inden udgangen af 2017. Derefter åbner strækningen fra Aarhus til Odder sammen med den sidste del af den indre strækning fra Skejby til Lisbjerg.
Begge dele forventes at åbne i 2017.
Hvornår den sidste strækning fra Aarhus til Grenaa kan tages i brug, er Aarhus Letbane ikke i stand til at oplyse, blot at togene først kører på fuld kraft og med to afgange i timen i myldretiden fra anden halvdel af 2018.
"Banedanmark skal hastighedsopgradere strækningen fra Ryomgaard til Grenaa, hvilket bl.a. indebærer en tidkrævende ekspropriationsproces. Samtidig har vi fået til opgave at anlægge et overhalingsspor ved Vestre Strandallé i Risskov, hvilket også er nødvendigt for at udvide til to afgange i timen til og fra Grenaa i myldretiden," siger Jens Velling, kommunikationschef i Aarhus Letbane.
Takket være forsinkelsen har Midttrafik forlænget den normale køreplan indtil starten af oktober.
Men hvad der sker derfra, har man endnu ikke besluttet.
"Vi kører, indtil letbanen er på sporet. Alle parter er enige om, at borgerne så vidt muligt ikke skal mærke noget til letbanens forsinkelse. Den konkrete køreplan ser vi på, når Midttrafik får mere information fra Letbanen," siger Mette Julbo-Nielsen, vicedirektør i Midttrafik.

Publiceret 19 April 2017 09:47

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV