Madanmeldelse:

Ingen ko på bordet - Frederiksgade 42 imponerer med forrygende god delemad

Af
Af Pernille Søborg

Aarhus Update

Med en perfekt beliggenhed, midt i Frederiksgade, finder du Spisestedet Frederiksgade 42. Her serveres der grøntsagsbaserede menuer som delemad med 80 procent grønt og 20 procent kød eller fisk. Interessant og usædvanligt koncept. Men det var med en smule skepsis, at et par kvinder med hang til kød trådte ind ad døren til restauranten.

Her gider jeg godt dele min mad

Vi blev modtaget af en tjener, der storsmilende viste os hen til vores bord. Vi var lidt tidligt på den, men det var intet problem. Der var plads til 48 gæster, og denne lørdag var restauranten pænt besøgt. Menukortet bestod af 4, 7 eller 9 små retter. Dejligt overskueligt. Vi valgte at gå all in og udså os de 9 små retter til 398 kroner.

De første gæster. Foto: Aarhus Update

De første gæster. Foto: Aarhus Update

Skoven landede på tallerkenen

Carpaccio af krondyr og rødbeder var den første servering fra menuen. Begge dele var gravad i en sød, indonesisk soya. Dertil var sprøde persillerodschips, ramsløgsmayo smagt til med Vesterhavsost og med rød skovsyre på toppen. Krondyret var mørt som bare pokker og smeltede på tungen. Kødet spillede godt sammen med rødbederne. En flot og velkomponeret ret.

Carpaccio af krondyr og rødbeder med en

Carpaccio af krondyr og rødbeder med en "grim" gulerod. Foto: Aarhus Update

En grim gulerod

Dampet og dehydreret gulerod, liggende på en purløgsolie, fyldt med gede friskost og kørvel var også kommet på bordet. Guleroden var sød og havde en blød konsistens. Den var fyldt med cremet gede friskost indeni. De milde lakridsnoter i kørvelen, passede perfekt sammen med guleroden og gedeosten. Vildt lækker. Nok kaldte Frederiksgade 42 retten for grim gulerod. Men den var en klar vinder i smag.

Skorzonerrod med knas og rogn

En sprød skorzonerrod blev flot serveret på marmorsten. Den var glaseret op i æblecidereddike og vendt i lyse sesam og ristede pekannødder. Dertil friskost og stenbiderrogn samt karse på toppen. Let og frisk ret, der nærmest virkede som en mundrenser inden næste ret.

Skorzonerrod med knas og rogn. Foto: Aarhus Update

Skorzonerrod med knas og rogn. Foto: Aarhus Update

Rethink af 80’er kålen

Kinakål på toppen med hytteost og cremefraiche i bunden var nu serveret. Kinakålen var hårdt stegt. Den brændte smag slog igennem. Sprød, frisk og luftig sag, der var tilpas saltet. Kålen var tilberedt perfekt. Den havde godt med bid og smagte skønt.

Kinakål på toppen med hytteost og cremefraiche. Foto: Aarhus Update

Kinakål på toppen med hytteost og cremefraiche. Foto: Aarhus Update

Fisk

Fiskeretten havde vi set frem til. Pandestegt kulmule og fed hummerbisque med rød karry. I bunden var der syltede fennikel med dildolie. Det duftede skønt, da bisquen blev hældt over. Kulmulen var flot tilberedt. En saftig og velstegt fisk med sprødt skind. Sådan skal det gøres!

Fiskeserveringen. Foto: Aarhus Update

Fiskeserveringen. Foto: Aarhus Update

Byg, svampe og vildsvin

En dejlig duft bredte sig ved bordet. Risotto (kornotto) lavet på økologisk perlebyg. Smagt til med ostecreme lavet på rød løber, persille og trøffelolie deri stegte portobellosvampe og tørret, røget vildsvin. Den sprøde vildsvin var papirtynd og satte prikken over i"et i en fuldstændig gennemført ret. Trøffelolien smagte igennem og gav den cremede ret et ekstra pift.

Byg, svame og vildsvin. Foto: Aarhus Update

Byg, svame og vildsvin. Foto: Aarhus Update

Sikke et svin

Langtidsbraiseret økologisk, dansk svinebryst, puré på butternut og panang karry, salatløg, thai basilikum og fluffy flæskesvær. Svinebrystet var yderst mørt, saftigt og faldt nærmest fra hinanden. En gennemført ret med twist fra Asien. Her var der, som i flere af serveringerne, eksperimenteret og leget med smagen og ikke mindst helhedsoplevelsen.

Ego dessert

Aftenens sidste servering var gulerodssorbet smagt til med ingefær, Dulce de Leche smagt til med lime, saltede peanuts og bagt hvid chokolade. Jeg var glad for, at desserten ikke var delemad, for denne tog kegler hos min medspiser, der nærmest inhalerede den.

Tasty og trendy indretning

I Frederiksgade 42 er der en skøn og afslappende atmosfære. Der er store vinduer ud mod Frederiksgade og en dæmpet belysning. Indretningen er cool og på samme tid hyggelig og rå. De lyddæmpende plader på væggene sørgede for god akustik, så det var nemt at samtale ved bordene. Der er god plads ved bordene, og stilen er gennemført.

Regningen

Frederiksgade 42 vil gerne servere et godt måltid til en attraktiv pris. Og det må vi sige, der bliver gjort. At betale 1.392 kroner for to gange 9 retter og fire store glas vin er i den grad fair. Råvarerne og smagen var i top, og vinene passede godt til maden.

Vores mening

Når grøntsager tilberedes på denne måde, er jeg fuld af begejstring. Respekt. Vi manglede på intet tidspunkt kød, tværtimod. Alle retterne var friske og smukt præsenteret. Det var en oplevelse for alle sanserne. Ingen tvivl om de ved, hvad de har med at gøre i Frederiksgade 42. Hyggeligt at dele og være sammen om maden på denne måde. Den afslappende atmosfære og behagelige betjening sørgede for, at man følte sig hjemme i Frederiksgade 42. På trods af de mange gæster, var der et godt flow i serveringerne, og der var tid til gæsterne. Blev vi så mætte af alle de grøntsager? Ja, uden tvivl - og det var tilmed mæt på den gode måde, selv om retterne ikke var helt så små. Vores bedste anbefaling er kun på sin plads her. Alt andet ville være en fornærmelse.Frederiksgade 42

Frederiksgade 42 
8000 Aarhus
+45 60 68 96 06

Publiceret 14 April 2017 12:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV