Lars Boje Mathiesen startede debatten om kommunens brug af ordet gratis, da Lokalavisen afslørede, at det kostede skatteborgerne 340.000 kroner, at der blev tilbudt fri transport til kulturhovedstadsåbningen 21. januar.

Lars Boje Mathiesen startede debatten om kommunens brug af ordet gratis, da Lokalavisen afslørede, at det kostede skatteborgerne 340.000 kroner, at der blev tilbudt fri transport til kulturhovedstadsåbningen 21. januar.

Byråd affejer Bojes gratis-kritik:

"Han fordrer politikerleden"

“Hans dagsorden er at skabe usikkerhed og mistillid,” siger socialdemokrat om Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen er godt og grundigt træt af, at Aarhus Kommune bruger ordet gratis om ting, der er skattefinansieret.
Kritikken af ordvalget fremsatte han for nogle uger siden, da Lokalavisen afslørede, hvor mange skattekroner det kostede at lade borgerne køre frit med bussen til kulturhovedstadsårets åbningsceremoni.
Onsdag fremsatte han så et forslag om, at kommunen undlader at bruge ordet, når man henviser til noget, der er betalt over skatten.
Ikke én eneste byrådspolitiker tilsluttede sig forslaget.
“Det blev ganske sigende nedgjort og latterliggjort, og det viser en ufattelig foragt for borgerne og deres skattekroner. Hvis vi erstatter ordet, så er det min påstand, at borgerne vil få en erkendelse af, hvad vores skat faktisk går til. I Aarhus bruger vi så mange millioner på ting, som er unødvendige feel good-ting, og det er vigtigt, at folk ved det.”

Skuffet over borgerlige

Boje havde regnet med, at forslaget blev nedstemt, men er forundret over, at der ikke var nogen støtte fra blå blok.
“De såkaldte borgerlige partier fører sig frem som økonomisk ansvarlige, men det er desværre sådan i Aarhus, at de har købt ind på den socialdemokratiske diskurs,” lyder kritikken.
En kritik, som Venstres Lene Horsbøl ikke er enig i.
“Jeg kan godt forstå hans intention, men det er mærkeligt at gribe det an på den måde, at man skal forbyde bestemte ord. Han har en pointe, for Aarhus Kommune bruger penge på mange underlige ting, men det bliver lidt komisk, hvis vi skal sige til folk, at der er skattefinansierede busbilletter i skattefinansierede busser til et skattefinansieret arrangement. For os har den der ordleg ikke en stor betydning,” siger hun.

Lene Horsbøl, Venstre. Pressefoto

Lene Horsbøl, Venstre. Pressefoto

“Boje fordrer politikerlede”

I Lene Horsbøls optik er borgerne udemærket klar over, at mange ting i Danmark er skattebetalt. Det samme mener socialdemokraternes Camilla Fabricius.
“Hele velfærdsstaten er skattefinansieret. Det ved de aarhusianere, jeg møder, godt. Det er at tale ned til folk, hvis vi hver gang skal benævne noget som værende skattefinansieret. For os er det vigtigst at lave realpolitik, som gør en forskel for aarhusianerne. Boje stikker borgerne blår i øjnene, når han fremsætter sådan et forslag,” siger Fabricius, som mener, Lars Boje Mathiesen er ude i symbolpolitisk småfnidder.
“Hans dagsorden er at skabe usikkerhed og mistillid til den offentlige sektor, og det er jeg dybt bekymret over, for jeg synes faktisk, at vi har en rigtig god kommune med medarbejdere, der gør et fantastisk arbejde. Det her ender med at understøtte en rigtig træls debat, som fordrer politikerleden. Lad os tale om noget, der er væsentligt i stedet. Vi tager så mange vigtige beslutninger hver dag, som er langt mere relevante at tale om.”
Er du ikke ude i smålig symbolpolitik, Lars Boje?
“Det er absolut ikke symbolpolitik at diskutere, hvordan man italesætter ting. Det er noget af det allervigtigste. Vi politikeres primære redskab er at bruge ord og italesætte ting. Ord betyder noget for, hvordan folk opfatter noget. At benægte det er simpelthen uintelligent.”

Publiceret 03 February 2017 15:30

SENESTE TV